Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи

Парламентът наложи мораториум върху имотите на Сакскобургготски
18 дек 2009 12:34,
143
Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи
Снимка: БГНЕС

Царят няма право да строи, продава, залага, сече, а само да разполага с върнатите му земи и гори.

Това прие мнозинството в Народното събрание, гласувайки решение за налагане на мораториум върху имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В защита на Симеон Сакскобургготски се хвърлиха бившите коалиционни партньори от БСП и ДПС. Михаил Миков нарече решението на десницата евтино.

"Нищо не правите, създавате проблем на държавата и го хвърляте в правния мир", обърна се към депутатите социалистът.

От ДПС също се включиха в защитата. Четин Казак смята, че за това решение ще бъде сезиран Конституционният съд или някой от наследниците на Борис и Фердинанд ще го атакува в Страсбург.

Александър Радославов от БСП пък смята, че темата изобщо не е важна за хората.

"Чист популизъм. Най-малко това ги интересува българите, които мислят как да изкарат зимата. Това не е наша работа, а на съда – има си заведено дело, съдът ще реши. Затова ще ви пада рейтингът, защото се занимавате с неща, които не са ви работа", разпалено обясни Радославов.

Още по-интересно заключение направи Михаил Миков. Въпреки че БСП беше част от тройната коалиция, Миков упрекна "Синята коалиция" за действията на Симеон Сакскобургготски.

"Вие, десницата, докарахте този политик в България", обяви Миков от трибуната.
 
По време на дебатите Яне Янев, който е вносител на проекта за решение, съобщи, че има документи, които категорично доказват конфликт на интереси на бившия министър-председател.

През 2002 година Симеон Сакскобургготски сам е внесъл на правителствено заседание  предложение имотите, получени по-късно от него, да бъдат превърнати от публична държавна в частна държавна собственост.  

Въпросът бил поставен на заседание на комисията, която се занимаваше с казуса в 40-ото народно събрание, но до решение не се стигнало.

"Искаме незабавно да се вземе това решение, за да се прекрати поголовната сеч в горите, които са държавна собственост, и да се прекрати възможността Симеон Сакскобургготски да залага и продава горите, които не са негови", аргументира предложението си за мораториум Янев.

Неправомерното връщане на имотите на Симеон Сакскобургготски е лош знак за българското общество, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Когато виден политик злоупотребява и парламентът не вземе решение – губи страната, твърди депутатът. Тогава хората щели да си кажат "защо ние да спазваме законите".

За пореден път народният представител призова Сакскобургготски сам да намери сили и да върне тези имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
31
 
! Отговори
SIN4ETO NA TCARIA преди 14 години
Кирил на България отрича обвиненията за пране на пари от Агенция ЕФЕ - 03.12.2009 София, 3 декември (EFE) .- Принцът на Преслав, Кирил България, отрече обвиненията в пресата, че той, синът на цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му все още, Росарио Надал, са въвлечени в една спекулативна сделка по закупуване на земя в стопанството на Балеарските острови. "Този имот е купен с пари, спечелени по време той е работил като консултант инвестиции в GLG партньори, доход от тези, които са върнати на правителството на Обединеното кралство ", каза той в Efe княз Преславски София електронна поща." Аз отчети и фактури и аз мога да докажа ", каза Кирил на България. "е стойността на придобиване на 2,9 млн. евро беше затворен пред нотариус на 31 август 2005 г., според испански преса. Тогавашният заместник-председател на съвет на де Майорка, Мигел Надал, братовчед на жена му, нотариус е действал като представител юридически. Надал днес подаде оставка като съветник по туризъм в Балеарските острови, след преброяването в няколко случаи на обвинения в корупция да се избегне ощетяването планиране, заявиimprimir traducción
137
0
 
34
 
! Отговори
ДЯДО преди 14 години
НАБОРЕ,НАБОРЕ КАТО ТЕ ГЛЕДАМ НА НАС МАЙ ВЕЧЕ МНОГО ПО МАЛКО ЗЕМЯ НИ ТРЯБВА.
136
0
 
34
 
! Отговори
ДЯДО преди 14 години
БРАВО НАЙ СЕТНЕ СТАНА ТОВА КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАПРАВИ МНОГО ОТДАВНА.СТИГА БЕЗНАКАЗАНО ДА СЕ ВЗИМА ОТ БЪЛГАРИЯ.ДОШЪЛ НЯКОЙ ОТ НЯКЪДЕ И ПОЧВА ТОВА Е МОЕ ОНОВА Е МОЕ ДА АМА НЕ И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТОВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ.
135
0
 
32
 
! Отговори
шоп преди 14 години
аз пък искам на кн, КАЛИНА да и забранят да излиза от нас а наздраве
134
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Оказва се, че нито жълтурковците, нито ДПС, нито БСП са Българофили. За Жълтите и ДПС ***-дойди, ама БСП какви ги дъфче, че става предател на националните интереси. Който е срещу Българската държава да бъде отсят, да се забраняват такива партии, които се противопоставят на Българската държавност. Време е да се очисти тази помия. Референдум за забрана на трите партии.
133
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе на тоя и гащите му свале и тях вземете *** и *** и гол да си ходи в мадрит и да не се мярка повече
132
0
 
31
 
! Отговори
QRD преди 14 години
Ега царо го намерат!
131
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти говорителя на Съдбата ли си? :)
130
0
 
34
 
! Отговори
аз преди 14 години
Като гледам съдбата му отмъсти и ще продължи така , дето окраде България. Ще си има горите, и няма да има семейство... Съдбата никого не е подминала, с това показно ходене на църква какво мисли , че си опрощава греховете дето разплакал толкова народ ли ?
129
0
 
33
 
! Отговори
сс преди 14 години
алчен субект!какво реално е направил за българия?
128
0
 
32
 
! Отговори
topcho преди 14 години
shte sechesh,a..Mrasno sklerozairalo...govedo..
127
0
 
34
 
! Отговори
еко преди 14 години
Абе *** нахален заминавай си от където си дошъл горите са си наши НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ТЕ СА ЗА ОТДИХ И ШУРИЗЪМ НЕ ЗА БЕТОНОВИ ЧУЧАЛА ДОСТАТЪЧНО НИ СЪСИПА ГРАДОВЕТЕ И МОРЕТО СЕГА Е РЕД ЗА ОТМЪЩЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ ТЪПИЯ ЦУРВУЛ НАРЕЧЕН ЦАР ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ
126
0
 
32
 
! Отговори
Пора преди 14 години
И тази жалка гнида бил "цар" - срам и позор глупав български народе, че му позволи да се върне за да граби тази гладната въшка наричана мадридския бакалин !
125
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Българино,отвори си очите и ушите ,докото комунисти те управляват ще си невежа и *** .
124
0
 
33
 
! Отговори
555 преди 14 години
Да му забранят и да идва в България!!!!!!!!!!!!
123
2
 
31
 
! Отговори
do 121 преди 14 години
E i kakvo ot tova? BIL e.. ili po-skoro 'E shtial da stane'... Sega ne e. Di biahme sega konstitucionna monarhia - da mu gi vyrnat kato 'tsarski imoti' - polagashti mu se...
122
0
 
33
 
! Отговори
точен преди 14 години
И да плати изсеченото до сега, коцкара му смотан!
121
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Я ПО-СПОКОЙНО, ЦАР Е БИЛ ВСЕ ПАК
120
0
 
33
 
! Отговори
Малоумници преди 14 години
Тоя така наречен Цар-*** и ненадминат лъжец доокради България,като и дедите му не са я крали.Дреме му на Дедовия за този мораториум-нали все бак сме в България,където благодарение на кастата СЪД всичко е позволено!!!!!!!!!!!!!!!Защо обаче не се съберат жертвите - потърпевши от престпъления, за да съдят тези,които съдят у нас в Европа.Как можеш да работиш срещу корупцията в съда,като те ти разрешаваш да го правиш??????????????
119
0
 
33
 
! Отговори
Калин преди 14 години
*** ги отнеха със закон.. сега отново ги отнемат по техен си начин!Герб са пълни комунисти и за нищо не стават!Ще видят Европа а *** друг път!Нищо добро не ги чака!