До края на 2010 г: Всеки пети българин – безработен

Черната прогноза е на Българската стопанска камара
18 яну 2010 13:36, Красимир Ангелов
301
До края на 2010 г: Всеки пети българин – безработен
Снимка: БГНЕС

Всеки пети българин ще бъде безработен през 2010 година, сочи прогноза на Българската стопанска камара.

“В проценти това означава, че средно за страната реалната безработица в края на годината ще бъде 19-20 на сто. В някои райони като Североизточна и Северозападна България безработицата ще достигне до 60 на сто”, обяви  председателят на камарата Божидар Данев.

Според него тези проценти създават сериозна потенциална опасност пред излизането на страната от икономическата криза.

Според прогнозите на БСК, България ще достигне дъното на икономическата криза през второто тримесечие на тази година, но не е ясно кога ще се оттласне от него.

За да се реши проблемът с безработицата, от камарата предлагат активизиране на работата по национални инфраструктурни и други обекти, в които да бъдат ангажирани безработните.

Те могат да бъдат заети в газификацията на страната, в санирането на жилищни и обществени сгради, в довършването на язовири и пречиствателни станции.

Официалните цели на правителството за безработицата у нас за тази година е за задържане на нивото й под равнище от 11,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
1
 
! Отговори
зъл преди 14 години
На въпроса ти какво трябва да се направи - въвеждане на механизми за ефикасен обществен (не политически, не партиен) контрол върху всички институции, които разходват обществени средства и най-вече върху милиция и прокуратура. Промяна на формалистичното законодателство и замяната му с рационално, което да гарантира справедливост, а не бланкетни пожелания. Това за начало. Партията която ще управлява тогава е без особено значение
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може ли политиците и работодателите да ни узяснат как със 700 лв заплата да има семейства и да гледаме деца ? ?
255
0
 
1
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Моля ти се, никога и за нищо на света не се връщай! В МВР имаме в изобилие *** като тебе, за това не се нуждаем от допълнителен внос. Стой си у Анадола и не ни занимавай със собствените си комплекси и разсъжнетия
254
0
 
1
 
! Отговори
do 4ervenata pom... преди 14 години
mnogo si prav za vsi4ko--- vijdam 4e si pesimist 4ovek,no kaji kakvo trqbva da se napravi po vaprosa a ne samo da kritikuva6!!! tova nestava onova nestava,garga oko 4orapi.......tova ne e re6enie nali?!
253
0
 
1
 
! Отговори
do cante преди 14 години
neznam na teb kakvo ti e priqtel4e ama mai e vreme da si smeni6 dilara!!!!
252
0
 
1
 
! Отговори
CAnte преди 14 години
На 24год.Съм Гоподине!Не На ОКОЛО 15 :)ще Дейцваме Ли Или Само Ще Ми Разправяте Кой Как щял Да Се Почуства От Българските Политице И Родния Елит И Така Нантатъка Подобни????Аз Искам Вие Да Се Почуствате Добре Мили Гражданино!Заради Вас Се Връщам!Заради Вас Скъпи Българино Аз Ще Се Боря Да Се чуствате Добре Спокойно....Аз Ще Режа Не До Кокал Главата Ако Трябва Ще РежаНе Чорапа Както Вие Се Изразихте Скъпи ПрялетуА Направо Пуловера Ще Разплета...А Да И Гарга На На Гарга Око Не Вади Ама Аз Не Съм Гарга Мили Мои
251
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Ти или си на около 15 години, или си непоправим идеалист!!!Как да заработи полицията???Та нали ако тръгне по веригата да разплита чорапа, ще стигне толкова много нагоре, че ще трябва половината парламент и почти цялото правителство да са следствени?Гарга на гарга око не вади!Ще изловят кокошкарите и дилърите за замазване на очите, наглите също, за да излизат вечер дечицата на елита спокойно по клубовете и толкова !А Мургина? А Доган?Мислиш ли че някой ще се осмели да реже до кокал?
250
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Приятел, работодателите в България имат понякога наистина абсурдни изисквания, но същите такива абсурдни изисквания към тях има и държавата.Както винаги, рибата мирише от към главата.И не всички кадърни избягаха на запад-по кадърните си намериха мястото тук и отдавна си имат свой бизнес.А сега забелязвам обратния процес-от Италия и Испания се завръщат висококвалифицираните ни шофьори и домашни прислужници.Процента на всисококвалифицирани гастарбайтери едва ли е повече от 5% от всички заминали.
249
0
 
1
 
! Отговори
CAnte преди 14 години
Аз Пък ще Се Върна В България Скоро ВремеСмятам Да Работя В Системата На МВРЗнам Знам....Не Е Така Както Изглежда Само На 24год. Съм!Искам Да Помогна!Много Ми Се Иска!Мился че От Институцията На МВР Трябва Да Се Почне Има Достатъчно Пари Там За Да Се Направи Една чудесна Рерформа!Прегледах Дотста Неща Специално За Полицията Ни И Мисля че Е Напълно Възможно Тя Да Заработи По Страхоен Начин...Има Нужда От Хора Като Мене И Аз ще Се Върна ще Се Боря ще Успея ТРЯБВА ДА УСПЕЯ В ИМЕТО НА МОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ!!!
248
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами като си с две висши, нормално е да имаш изисквания. Иначе какво, учиш, учиш и за какво? За да редиш тухли наравно с този дето едвам е завършил 5 клас. Друг е въпросът, че на работодателите не им трябват умни хора. На тях им трябват ***, които не мислят много и най-вече не виждат по-далеч от носа си. Така се лъжат по-лесно. Плащат им жълти стотинки, а хората са си щастливи. Какво повече му трябва на един работодател!
247
0
 
1
 
! Отговори
ИВО преди 14 години
АЗ БЯХ БЕЗРАБОТЕН 1 МЕСЕЦ И СИ БИХ КЪМШИЦИТЕ ПРЕДИ НОВА ГОДИНА В ЧЕХИЯ СЕГА РАБОТЯ В ХОТЕЛ ИМАМ СИ ХРАНА И СПАНЕ БЕЗПЛАТНО А И ЗАПЛАТАТА МИ ОСТАВА ЧИСТА 800 ЕВРО ,ТАКА ЧЕ УСПЕХ НА ТЕЗИ КОЙТО НЕ ГИ Е СТРАХ.
246
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Малее , дано да устискаме поне до 2012 , иначе аз съм на принципа щом няма работа в БГ в чужбина има а пък тук алчните работодатели да си трошат главата като останат само некадърни хора в БГ . Някой работодатели наемат персонал пробно за 3 месеца на ултра тънки заплати след което ги уволняват и повтарят процедурата с следващите кандидати . Евала , български работодатели !
245
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Друг проблем е, че и безработните имат големи изисквания, на всякаква работа не се навиват - искат зад бюрото и голямата заплата - иначе как ще обясним тоя феномен - хем безработица и то висока, хем хиляди трайно незаети работни места?
244
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Пак питам - колко от тия 19-20% са ***, които по принцип ОТКАЗВАТ да работят, дори и да им предлагат работа?
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Tozi Bojidar Danev imam 4uvstvoto 4e vsqka ve4er e v novinite i vsqka ve4er kazva kolko 6te e bezraboticata prez sledva6tite 2, 3 5 ili 12 meseca. Dosega (pone spored statisticata) ne e poznal nito vednyz, no pyk idealno si vyr6i rabotata da vsqva smut sred horata za da ne se buntuvat, kogato priqtelite mu ot stopanskata kamara da namaliavat spokoino zaplatite!!!
242
0
 
1
 
! Отговори
с. преди 14 години
Абе те че бачкат немците е вярно!Ама ти изкара нещата все едно са в концлагер!Условията на труд,отношението,заплащането и перспективите са около 300 пъти по-добри от тия в България!И да ме извиняваш ама българските работодатели имат абсурдни изисквания срещу които предлагат абсурдни заплати!Така не става!Затова висококфалифицирани кадри в България почти няма!Щото отидоха в бели държави за да работят за достойни пари!Едно обаче е факт!Чака ни много тежка година и проблемите едва сега започват!
241
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
233,това за заведенията на запад по обяд е вярно.Но е вярно и другото-немеца например работи яко, и даже често пътува до работата си 200 километра сутрин и вечер, като се прибере няма сили да си каже името, спи и утре пак отива на работа.Ако не се движи в тоя ритъм-изпада от класацията и идва следващия.А да си вън от класацията там, и да не поддържаш стандарта си е все едно да си прокажен.Самото общество е непримиримо към такива хора.Също като при нас, нали?
240
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
План за действие: 1.Протекционизъм и минимални данъци за фирми, които са регистрирани в България и които ПРОИЗВЕЖДАТ И ИЗНАСЯТ НАВЪН продукция.2Протекционизъм и супер опростен достъп до финансиране на малки и средни селски стопанства.Гарантирани минимални държавни изкупни цени на продукцията.3.Активизиране на посланническите институции в цял свят, търговските аташета да възстановят поне 50% от контактите ни от миналото и поне 25% от търговията ни.4.Износ на стоки и услуги,парите не миришат!!!
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И как да ти кандидатсва някой за работно място при теб, след като пишеш "сигОрно"?
238
0
 
1
 
! Отговори
bvb преди 14 години
Аман от социологически "ПРЕДСКАЗАНИЯ". Ако всичко което се прогнозираше от разните им политически и икономически "ГАДАТЕЛИ" България отдавна трябваше да е погребана от картата на света.