До края на 2010 г: Всеки пети българин – безработен

Черната прогноза е на Българската стопанска камара
18 яну 2010 13:36, Красимир Ангелов
301
До края на 2010 г: Всеки пети българин – безработен
Снимка: БГНЕС

Всеки пети българин ще бъде безработен през 2010 година, сочи прогноза на Българската стопанска камара.

“В проценти това означава, че средно за страната реалната безработица в края на годината ще бъде 19-20 на сто. В някои райони като Североизточна и Северозападна България безработицата ще достигне до 60 на сто”, обяви  председателят на камарата Божидар Данев.

Според него тези проценти създават сериозна потенциална опасност пред излизането на страната от икономическата криза.

Според прогнозите на БСК, България ще достигне дъното на икономическата криза през второто тримесечие на тази година, но не е ясно кога ще се оттласне от него.

За да се реши проблемът с безработицата, от камарата предлагат активизиране на работата по национални инфраструктурни и други обекти, в които да бъдат ангажирани безработните.

Те могат да бъдат заети в газификацията на страната, в санирането на жилищни и обществени сгради, в довършването на язовири и пречиствателни станции.

Официалните цели на правителството за безработицата у нас за тази година е за задържане на нивото й под равнище от 11,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
безработна преди 14 години
до работен Аз от такива селяни като тебе, бягам от селска на селска фирма, че като надушат селяните нещо чисто с аромат на парфюм, а не на обор и жени дето гладуват 400 дни в годината да "отслабват", че то селското си е дебело, веднага назначават. А като разберат, че софиянки не дигаме поли на ***, ставаме "некомпетентни", въпреки квалификациите, езиците, дипломите и това, че прочитаме на мобилния на шефа кой го търси, защото не може да го включи, или не четат латиница.
196
0
 
1
 
! Отговори
sasho преди 14 години
Мутрите от "ГЕРБ" - в затвора !!
195
0
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Vaob6te ne raz4itaite na darjavata!Koito si e nameril sigurna darjavna i dobre platena rabota-dobre,a ostanalite po-dobre da rabotqt v 4astniq sektor,da se oitat da zao4nat dreben,ili sreden biznes.Nqma kak ina4e,oneje kolko darjavni redriqtiq se zakriha i rabotnicite ne olu4iha obez6teteniq.Pak i naselenieto zastarqva,mnogo ot mladite napusnaha Bulgaria i ne ostana rabotna raka.
194
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Тук във Варна масово затварят магазини, вече в идеален център офис 50 квадрата струва 300 лв на месец...Ами от тая Камара да се сетят да накарат работодателите да спрат да уволняват хора, и няма да им се сбъдне прогнозата.Ех готино им беше когато мало и голямо продаваше апартаменти по 1500 евро квадрата и земя по 150 евро, а сега изчезнаха всички мишки от пазара...Кофти е че пак най-бедните сме най-засегнати
193
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Пиша от Бургас тук има много голяма безработица.Сигурно надминава 20% по неофициални данни.На бюрото по труда има километрични опашки.Заплатите са оклп 300-400лв.Масово осигуровките са на половин работен ден а бачкаш по 10-12 часа но си траеш. Гладни много и работодателите се възползват от този факт.
192
0
 
1
 
! Отговори
така стоят нещата преди 14 години
Очевидно не ти е присъщ вкуса на работодателите, изобщо хал хабер си няма защо? Защото един работодател ти казва, така не мога да те науча, а ти да ме напуснеш след време и да си търся нови кадърни кадри. Не мога да ви ставам трънплин в живота!Никой работодател не търси некадърни и неспособни хора, още повече да ги учи и да ги вкарва в "кухнята" на неговата фирма, това е пагубно за работодателя за фирмата на всеки му е извесно, че текучеството на персонал бие по Авторитета на фирмата.
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сега стегни се и помисли! На работодателя последната му мисъл е непродуктивният работник. Защо? - изритва го и взима друг! точка. Все на някой (напоследък доста голям процент от народа) ще му се иска работодателя да го хареса и да го остави на работа макар и на мизерна заплата. Защо? Защото с нея зле, ама без нея - по-зле! Второ - най-големия дерт на производителя е да продава стоката си, защото само ако я продаде, той ще получи пари и така ще завърти кръга на облагите си. Ако не продава=фалит!
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ето един прекрасен пример за елементарен ***! Като няма да има кой да купува, кой точно ще произвежда и защо бе ***? произвеждам си аз и в един прекрасен миг гледам склада ми пълен щото хората - онези дето нямат работа, респ. нямат пари - не могат да си позволят да купят най-важното! Ще кажеш - ами изнасяй навън?? На кого? На германеца дето упорито се старае да ти пробута негови стоки и да не купува твоите??
189
0
 
1
 
! Отговори
така стоят нещата преди 14 години
Във фирмите на никой не му пука..... пука му да си продуктивен да правиш нещо за фирмата, нормално е да си Работодател и да даваш трохите, но не при всички е така всичко си зависи от човека.Ниска заплата слаба продуктивност дали възвращаемостта на по-високата заплата ще е от по- голяма полза за фирмата и нейната печалба от колкото ниската заплата и непродуктивния работник?!Фирма - Фалит.
188
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 14 години
Така и трябва. Да живее ГЕРБ! На работа ще останат само тези, които прозвеждат. Търтейте - вън!
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тази дебела *** се изказва така ЗАЩОТО ИМА ИЗГОДА:1. Кой ще иска по-голяма заплата при мисълта да остане и без малката ?2.ЧИЙ ИНТЕРЕС защитава-на РАБОТОДАТЕЛИТЕ !3.Кой печели при ниските заплате-РАБОТОДАТЕЛИТЕ !КОИ са РАБОТОДАТЕЛИТЕ -90 % назначени от БКП КОЙ изгуби изборите БКП БСП
186
0
 
1
 
! Отговори
НИЕ МОЖЕМ преди 14 години
При лошите 6%При добрите сега 12%А после 20%А на края ........ колко!След 800 дни ще видим!ВЕРВАЙТЕ ми!
185
0
 
1
 
! Отговори
нали си вярваха ? преди 14 години
Ти знаеш ли въобще какво е Криза?Преразпределение на богатствата по света за това сега по- нахочивите и преуспелите по- света, правят най -големия бизнес за вбъдеще и отварят най- големите фирми, влагат средства, който вбъдеще ще им донесе активи и пак ще са по- богати от нас и ще живеят в разкош, защото вие неудачни и бездарни същества не можете 1 лев да го направите два,а само чакате някой да ви налива ех, добре така но, като спре кранчето как,като дори и занаят не крадат?!
184
0
 
1
 
! Отговори
писна ми преди 14 години
Защо психирате хората и създавате още излишно напрежение?!Те - хората и без това са със страх 'за утре'... Всяка една такава 'допълнителна' информация само ги психира още повече. Въпроса е: Дали това наистина ще стане така,както е прогнозирано, или на някой пак е получил парички за да го напише някъде 'авторитетно' и да всява смут.
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
bjah v Espana po tochno v BILBAO posle v Franzia SEGA VIJDAM CHE I SKANDINAVIETO E TAKA 70%ot produktite s izkluchenie na hranitelnite e ot Kitai s tazi Evropolitika po otnoshenie na globalizaziata she ni unishoji.Mnogo firmi bjagat tam i ostavat milioni bez rabota pak posle iskat da si prodavat stokite tuk ot kade pari samo s pomoshi ne se jivee.
182
0
 
1
 
! Отговори
Морския преди 14 години
Ще се отворят нови работни места в крематориумите.
181
0
 
1
 
! Отговори
така стоят нещата преди 14 години
Липсва конкурентноспособностЛипсва образование / не се зачита /Липсва знания и компетентност / не класифициран персонал /Ниски заплати / спрямо изискванията от работодател /Високи цени / липсва търсене спрямо предлагането /Голям процент на безработица
180
0
 
1
 
! Отговори
До 175 преди 14 години
Правилно - то затова има криза в България,защото ги е страх че ще обеднеят и не могат да лапат на наш гръб както беше преди кризата.Ще трябва да слезат на земята робовладелците при ибикновения човек не само да прибират.
179
0
 
1
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
я па тоя?!не си ли чел ,че при капитализма се потдържа изкуствена безработица за да могат останалите роби да бачкат без пари?ти какво си въобразяваш?той маркс го е написъл че трябва да има цирк м/у труда и капитала до като построин стария нов обществен строй феодален-фашизъм!
178
0
 
1
 
! Отговори
nqmam dumi преди 14 години
az imam semeistvo(jena i bebe) imam kola i razxodite mi ne padat pod 1000lv. vseki mesec jena mi nqma pravo da raboti v bg za6toto ne e bul.!! taka neinata li4na karta stryva za 1 god 500lv.(prez tozi period tq figyrira samo v reg na mBp a sled tazi 1 god ve4e kartata i stryva 1000lv i 6te ima prava kato vseki bg!!! palen smqx koi gi vavede tezi taxi i kak????kade otivat tezi pari??? i za da sme happy trqbva da gi platim ili kakto napravixme da se izselim ot bg!!!!