Стотици миряни се стекоха на Бачковския манастир

С литийно шествие чудотворната икона Света Богородице бе изнесена от светата обител
5 апр 2010 13:21,
22
Стотици миряни се стекоха на Бачковския манастир
Снимка: Dnes.bg

Стотици миряни се стекоха рано тази сутрин на Бачковския манастир. С литийно шествие чудотворната икона Света Богородице бе изнесена от светата обител и бе занесена до мястото, където според легендата е била намерена от две пастирчета.

Иконата на Божията майка бе изнесена на ръце от вярващи, водени от игумена на храма отец Борис.

Шествието стигна до аязмото "Покров Богородичен”, а след това и до скалната пещера и до храма "Свети Архангели”

Там се дава курбан за вярващите, а следобед под звуците на църковните камбани ликът на Богородица ще бъде върнат в Бачковския манастир.

Преди да започне литийното шествие от ранни зори пред светинята се тълпяха стотици християни, дошли да се помолят за здраве и благодат.

Литийното шествие е най- старото у нас и се прави повече от 350 години, припомниха за Dnes.bg духовници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Не Богохулствай поне на Великден. Не е на добре. Вярата е за вярващите, ти какво търсиш в този форум. Дано Бог да отвори очите ти за истината.
18
5
 
1
 
! Отговори
атеис преди 14 години
Вярата означава ,нежеланието да осъзнаеш че същесвува истината.За обикновените хора е истина за умните лъжа,а за политиците необходимост.
17
2
 
1
 
! Отговори
Евлогия преди 14 години
Анонимни, като теб ни най-малко не могат да ме трогнат! Продължавай да се криеш под полата на жена си! А недай си Боже да стане нещо по-сериозно, би се скрил в миша дупка! Ти си жалкия, не аз! ГОЛЕМИ БЕЗЛИЧЕН СТРАХВИВЕЦ
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жалка картинка си...
15
5
 
3
 
! Отговори
Евлогия преди 14 години
до а т е и с т к а Първом бабо, атеИске, научи бг граматиката..ти в нея не вярваш, а какво остава за истината. Препоръчвам ти, следващата година на Пасха-Великден, да идеш в Йерусалим и със собствните си очи да видиш невещесвения огън, който Бог праща на единствено на православните, и току-виж си повярвала! Много е удобно да вярваш, че като грешиш няма да има и в този, и във задгробния живот отплата за нечестивия. Съжалявам теб, и подобни духовни мъртъвци!
14
12
 
4
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Аз като атеиска смятам това за пълна глупост
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз чалга мога да си слушам и тук във града. Ако искам да ходя на панаир ще намеря къде. Но това е един от манастири в България който бих желал да посетя и едва ли ще го направя докато е такъв цирк там.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не виждам какво общо има религията с ромите,техния панаир и чалгата която са дънили. Да си го правят някъде другаде не и пред манастира.
11
1
 
6
 
! Отговори
Гери преди 14 години
Възможно е в и около манастира да е мръсно.Това се дължи на немарливоста на божиите служители.Но силата е в иконите и традициите трябва да се спазват.Дано тези от които зависи добрия вид на манастира и околността да си вземат някаква поука и да сложат нещата в ред.Би било добре и на този ден да има и охрана и да не се превръща това в панаир.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
....което не е редно.
9
1
 
6
 
! Отговори
Бачково преди 14 години
От както се помня, там има сергии.Това е било и част от поминъка на местните хора, живеещи в в този район.Е, едно време не беше такава *** както сега.Не само там- в Бачковския манастир,но и на много други манастири вярата на хората се обърна в бизнес... Вижте какво е по манастирите около София...
8
2
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 14 години
игумена да се бори против *** и голямата мръсотия в района на кувлията
7
1
 
14
 
! Отговори
За информация преди 14 години
Игуменът на манастира се бори да премахнат търговскията по улицата към манастира. Но е много трудно. Да се надяваме, че борбата с властите ще излезе в полза на манастира и вярващия народ!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
из питам къде е полицията да ги награби тея ***, нито касов апарат ,нито въобще имат право да печелят пари на общинска земянякой трябва да ги награби и да ги закара на нивата да копат за едната чорба
5
8
 
14
 
! Отговори
ДА ПОВЪРНЕШ преди 14 години
МАЛЪК, НО МНОГО *** НАРОД!
4
7
 
9
 
! Отговори
Безмозъчно племе преди 14 години
Безмозъчно племе!
3
2
 
17
 
! Отговори
до Dani преди 14 години
Абсолютно си прав ! Това е така от години ! Преди няколко години водихме на Бачковския манастир наши познати англичани. Когато пристигнехме пред манастира се изумих ! Точно до портитев дясно има малка полянка под едно вековно дърво. Там бяха разпънали черги и одеала 100-инеа роми и на един касетофон бяха усилили ориенталска музика. Поне 20 жени и деца мятаха кючеци. Нашите гости от англия снимаха тази вакханалия с камера. Останаха изумени .... Ясно е с какви представи за България си заминаха ...
2
6
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Поздрав на миряните,участвали в литийното ...шествие.Това е вековна традиция,която трябва да се изпълнява ,с вяра и упование в силата на Божията Майка -закрилница на манастира и на целият български народ.
1
2
 
25
 
! Отговори
Dani преди 14 години
Последният ***, когато ходих в този манастир беше уникална ***. Типичен селски панаир - бира и кебапчета, сергии за *** и какво ли още не, просещи ***, нагли попове, шумна тълпа. Отварат. Място, което може да откаже всеки от религията.