У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ

Годишно се прилагали по 10 хил. СРС-та, а в САЩ - 2370
15 май 2010 20:00,
355
У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ
Шефът на ВКС Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

"В България се подслушва многократно повече отколкото в САЩ", обяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите му СРС-тата се използвали, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи, както и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват.

"Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи"”, поясни той.

Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според доклад на САЩ от 2008 г. в целите Съединени щати са използвани само 2370 СРС-та.

Председателят на ВКС цитира още и решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват прекалено много бръмбари. 

"Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им", коментира заместникът на Груев - Гроздан Илиев.

Големият въпрос според двамата шефове на Върховния касационен съд обаче е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС-та, и да правят всички други експертизи по един процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Bravo
229
5
 
7
 
! Отговори
мухотрепач преди 13 години
Нищо ново във тая полицейска държава където управляващите се контролират от действащи агенти на ДС,и всичко е на принципа разделяй и владеи,пък и сега ще си прокарат и закони във НПК който да им позволяват всеки,който не им е удобен да го осъдят по бързата процедура,а бе маи"народния съд"от татово време се връща под друга форма,и така ще е като тъпия БГ народ търси все месия да го оправя,е оправят го вече 20г.та чак реве от болка народеца ни....
228
4
 
6
 
! Отговори
ахаххаха преди 13 години
еми 1 престъпник нали знаете колко сим карти има на година и ето затова са 10 000 не че са подслушвали 10 000 човека
227
1
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я ако намерим такъв подслушващ бръмбър и му пръднем, дали отсреща ще му усетят миризмата ?
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А на кого да се радва - на онова таралежче без бодли ли?...
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как ще му се порадваш на Бойко, бабо Гицке, не разбрах,като поразрошиш с два пръста старата разплетена кошница ли!!!
224
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Ами и 20 хиляди подслушвания да има. Като немогат да минават в съда... За къв х** са ? Може да имат хората 2370, но там ако те снимат с камера, че крадеш отиваш в затвора. А тук ще кажеш това не съм аз и готово. СРС-тата в БГ не са доказателство.
223
8
 
3
 
Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Жалко за такъв народ, който има такива оплаквачи като БЪЛГАРИН - той желаеда го управляват истински, автентични комунисти, а не някакви ГЕРБАДЖИИ...
222
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
' Погват мутрите за финансови далавери Другата седмица предстоят поредица от операции срещу финансови злоупотреби в страната, в които участват мутри и други представители на криминалния контингент.Това обяви на брифинг в МВР вътрешният министър Цветан Цветанов, на който даде повече информация по провежданите днес полицейски акции - "Сводниците", "Безхаберниците" и "Цигарите", предаде БГНЕС."Полицейска държава няма, целта е всеки гражданин у нас да се чувства сигурен", заяви той. 'Това обяснява защо Гоце и Лазар Груйов са притеснени ... Започват да им секват проходите от Али Петроff и 40 - те разбойника и сега ще има да ни обясняват как Цветанов бил лош и нарушавал правата на мутрите, защото те не били престъпници, понеже не били осъдени от ' независимия и некорумпиран ' съд у нас ...Скоро ще започнат да се обаждат и адвокатите на мафията и ще ни обясняват как сложили белезниците на някой и му казали, че бил престъпник, а пък той не бил такъв ...
221
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ТЪЖНО Е, ЧЕ СЪМ ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВО КОЕТО Е 50% ПУШАЧИ, КОЕТО ИЗБИРА ЗА УПРАВНИЦИ ГЕРБАДЖИИ, КОМУНИСТИ, ТУРЦИ И МАЛКО СИНИ, КОЕТО ТЪРПИ ДА Е НАЙ-БЕДНОТО В ЕВРОПА, 70% ОТ, КОЕТО СЛУША ЧАЛГА. ЖАЛКО ЗА ТАКЪВ НАРОД!
220
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно време бяхме по руснаци от руснаците и по социалисти от тях толкова много им се подмазвахме.Сега сме по американци от американците и по капиталисти от тях и от европейците.Още по мазни станахме!И ако едно време се казваше:Двама души - чета,трима чета с предател.То сега и тримата са предатели.Няма ценности вече,всичко е пари,пари,пари.....:(
219
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 13 години
Хора като Гоце, които изпитват удоволствие като убиват невинни и беззащитни животни, са хора с болна психика ! Те са разрушители и унищожители на Природата, а не хора с градивно мислене ! Срамувам се, че убиец като Гоце представлява нацията ни на най - високо ниво !
218
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 13 години
Тоя Лазар какъв преседател на народен съд може да бъде ? Да не би да е избран чрез преки избори от избирателите / народа / ? Или беше назначен на този пост от Гоце и ДС ?По - логично е той да представлява съда на ДС !?При това положение не разбирам той като какъв говори - като избраник на избирателите / народа / или като кадровак на ДС ?
217
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 13 години
Тоя Лазар не беше ли и той професор по право ? Трактора бил доцент, тоя професор ...Какво е това нещо - професор по право ? Какво научно откритие направи Лазар, че стана професор ? Откри, че в БГ няма мафия и октопод, няма корумпирани съдии ?Смях в залата ...Аман от такива професори !
216
0
 
3
 
! Отговори
Safo преди 13 години
Лазаре, как ти и такива като теб, "оцапани" от прехода, ще правораздавате обективно? Та вие сте в тинята до кръста.И ти си назначен от Гоце и ти си част от нечие височайше лоби...Наплели сте се като корабни въжета и сте подвластни на котерийни интереси и борби. До болка сте ни ясни всички! До болка сте ни омръзнали!
215
5
 
2
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 13 години
АБЕ, ....ДАЙТЕ СТАТИЯ ЗА:- ТУРЦИТЕ, ЧЕ ДА ГИ "БЛАГОСЛОВЯ" ;)- КОМУНИСТИТЕ, ЧЕ ДА СЕ ПОГАВРЯ С ТЯХ ;)- И ЗА БОЙКО, ЧЕ ДА МУ СЕ ПОРАДВАМ :)
214
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 13 години
Нека да му припомним на Лазар, че по времето на 40 - парламент, искаха да се подслушват непрекъснато телефоните и да се следи интернет - мрежата !Съответните граждански организации протестираха и това решение на триглавата им ламя беше отменено , а Гоце от нямане на къде подписа с ОСОБЕНО МНЕНИЕ отмяната на първоначалното решение за следене и подслушване ...Така че, ако Лазар ще говори за следене и подслушване, нека първо да попита Гоце защо той заедно с триглавата ламя искаха това да става !
213
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най-вече ги използват за изнудване на бизнаесмени
212
3
 
10
 
! Отговори
Корупция преди 13 години
Даа, Лазарчо, обаче случайно или не, не си забелязал, че в САЩ разни доказани убийци, измамници, изнасилвачи, наркопласьори и всякакви психопати не се разхождат на свобода, пуснати от такива корумпирани и извратени на тема пари съдии като теб и колегите ти. Затова, Лазарчо полицията използва СРС.
211
2
 
5
 
! Отговори
До 268 преди 13 години
Старши, отчете се достатъчно в тоя форум. Бегай да видиш какво става по другите теми. Изпускате фронта ей! Пълно е с антибойковисти. Я громете тая ***. Айде, здраве желаем!