Поискаха 17 години затвор за Марио Николов

Бизнесменът е подсъдим за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД
21 юни 2010 13:13,
27
Поискаха 17 години затвор за Марио Николов
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 17 години затвор за бизнесмена Марио Николов, подсъдим за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД.

За съпугата на Марио Николов – Мариана, държавното обвинение поиска 14-годишна ефективна присъда, а за останалите седем подсъдими – по 12 години.

Освен това прокуратурата поиска и конфискация на цялото им имущество.

Според обвинението средствата от европрограмата са източени чрез представяне на документи с невярно съдържание – подсъдимите купували стари месопреработвателни машини, а ги представяли за нови и така стойността им е завишавана многократно.

Прокурорът по делото Андрей Андреев заяви в съдебната зала, че обвиняемите са били част от една добре организирана престъпна група, в която Марио Николов е имал основна роля. Затова поиска и 8-годишна присъда за Николов като ръководител, и по 4 години за останалите като участници в групата.

В пледоарията си прокурорът посочи, че използваните в схемата документи са били „абсолютно фалшиви“, и заяви, че фактът, че Марио Николов е опитал да манипулира свидетел по друго дело срещу него, допълнително утежнява вината му. Освен това чрез източването на средствата държавата е злепоставена пред европейските институции.

Самият Марио Николов коментира пред журналисти, че 17 години е една справедлива присъда, и уточни, че не може да говори за това искане извън кръга на иронията.

Николов заяви, че обвинението срещу него не почива на обективни факти и доказателства, а той самият се чувства изкупителна жертва.

Още по темата

„Държавата е решила да ме принесе в жертва и какво толкова, ще се лиши от един свой български гражданин“, каза Николов. Според него целта е държавата да извлече политически дивиденти.

Прокуратурата извлича дивиденти от събраните доказателства по делото, коментира в отговор прокурор Андреев.

Защитникът на Николов – адвокат Менко Менков, заяви, че прокуратурата не се е постарала да изясни фактическите доказателства по делото и никой не е разбрал за какво става въпрос в него.

Според защитника, за да има документна измама, трябва да има получаване на средства без правно основание. Самият факт, че има сключен договор с Държавния фонд „Земеделие“ означава, че такова основание е налице.

В обемната си защитна пледоария (около 100 страници) адвокат Менков посочи, че прокуратурата е нарушила грубо Наказателнопроцесуалния кодекс, като некоректно е цитирала показания на свидетели по другото дело срещу Николов – това за изпирането на средствата.

По това дело Марио Николов вече бе признат за виновен и получи 10-годишна ефективна присъда. Тогава съдът оправда Людмил Стойков, който също бе обвинен като участник в групата, „изпрала“ източените от САПАРД пари.

Днес прокурор Андреев каза, че обвинението ще протестира оправдателната присъда, а в момента се прецизират мотивите за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
ЗАГОРЯЛ ЗАТВОРНИК преди 13 години
ХЕЙ МУШМОРОК, ЧАКАМЕ ТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ! ;)
20
0
 
15
 
! Отговори
pi4 преди 13 години
Аз ако открадна 1225 евро 1 ден ли ще лежа в затвора?
19
0
 
10
 
! Отговори
pi4 преди 13 години
7 500 000 евро / 17 години = 441 176 евро/година441 176 / 12 / 30 = 1225 евро на ДЕН.
18
0
 
16
 
! Отговори
анти гоце преди 13 години
А тези *** дето ги даде на Гоце и Сер гей, кой ще ги върне на нас данъкопладците? Дано ги господ накаже!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
га яде кифтетата ни рива...
16
0
 
10
 
! Отговори
mm преди 13 години
Тия статии са за заблудените куршуми. Никой няма да лежи в затвора. Всичко е фарс. Лицемерие и наглост 11,9 по скалата на Рихтер.Това е българското правосъдие.Това е българската правова държава.Това са българските политици.Лицемерие и наглост 11,9 по скалата на Рихтер
15
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 13 години
ЩЕ ГИ ИЗЛЕЖИ ГОДИНИТЕ И ХАЙДЕ НА СЕЙШЕЛИТЕ!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оп-а-а-а, госин Ревльото...
13
2
 
19
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Да го пратят строителен работник, тракторист или нещо друго някъде и като си изработи 7те милиона тогава да го пуснат на свобода. Да види как се изкарват пари с честен труд.
12
1
 
17
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Интересното е, че напоследък в знаковите дела, адвокатите на подсъдимите атакуват некомпетентността на прокуратурата, а не виновността/невинността на клиентите си.
11
0
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Като Вальо топлото, нали?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
младичък е после ще си харчи на воля като излезе от панделата ама и там ще стане булка на някой без зъб циглак хахаха
9
5
 
5
 
! Отговори
mell преди 13 години
mnogo ne mi se vyarva da stane vsichko tova, koeto pishe.....offf pak shte stane ala Marginite ...nito bil tam, nito vidyal,nito chul :))) davam max 5 meseca i shte e na svboda :)))
8
2
 
17
 
! Отговори
ccccр преди 13 години
А за Гоце колко ще има???
7
1
 
19
 
! Отговори
Стефан - пак преди 13 години
СЕТИХ СЕ! Ако оберш някой е по-добре после да го убиеш, за да ти е по-малка присъдата! Колко било просто!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да вземе да застреля някой ще го усъдят на 1-2 годинки, а пък и ако фабрика за дрога си построи ще му се размине само с месец условно.
5
0
 
15
 
! Отговори
josh преди 13 години
малко са му!
4
2
 
40
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Не искам да се заяждам с никого!!! Как е възможно за финансово престъпление присъдата да е 17 години, а за ВИНОВНО убит човек на пътя 1 условно?! Какви ценности възпитаваме у децата си?!
3
4
 
32
 
! Отговори
съдба преди 13 години
Този *** не са го осъдили нито на 10, нито на 17 години. Няма и да го осъдят, както не осъдиха господата Маргини. Аз искам независими съдии от ЕС, закрити заседания, без обвиняемите да знаят кой е съдия и кой прокурор и без да имат възможност да им повлияят по какъвто и да е начин...
2
2
 
19
 
! Отговори
МИНА преди 13 години
Това е добра новина-поздравление за прокуротурата-браво.