Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров

Учените са огорчени, очакват извинение от министъра
8 авг 2010 15:29,
194
Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров
Снимка: Булфото

„Колегите бяха изненадани, бих казал сащисани, от това негативно изказване на министъра”.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Тотко Стоянов, по повод думите на министър Божидар Димитров, че археолозите са „шибан народ”.

Най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози заради определенията на министъра без портфейл и събитията, породени от откриването на мощите, сочени за останки на Йоан Предтеча.

Археолозите са очаквали Димитров да им се извини за това, че ги е квалифицирал като „шибани”.

Още по темата
„Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди”, каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват огорчени.

Ученият определя като „прекалено истеризирана” и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

„Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели”, коментира Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин.

В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква.

„Не може да не се подкрепи такова нещо, въпросът е в какъв контекст се случва”, отбеляза археологът. Като специалист по тракийска археология обаче той отказа да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри.

Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът.

„Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, които всъщност да служи за пилигримски туризъм”, коментира още той.

В този смисъл, Стоянов намекна, че ако в крайна сметка мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът.

„Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума”, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност.

Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „Със силата на авторитета, на властта, в случая влияние чрез медиите, да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
ококорко преди 13 години
виждате, че няма нищо странно в историята българска. тя следва своите пътеки.из исторя българска справка google : "През декември 1994 е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ)."кои са били онези, които са го подкрепяли, а сега са "засегнати"?ако се следва логиката, означава, че той е безценен кадър за републиката! най-големият специалист сред специалистите по въвеждане на термини в българския книжовен език! та нали той знае най-добре историята българска!?!
181
0
 
2
 
! Отговори
.@“ преди 13 години
Старите комунисти Б.Б. И Б.Д. изведнъж станаха големи християни- открития, реликви ала бала...Ама няма ли някой да им обясни, че християнството не е материалност(кости, църкви, попове, гори, джипове...), а християнството е духвност(добродетел,вяра, покаяние, мироглед...).
180
0
 
2
 
! Отговори
мейс преди 13 години
де да имаше справедливост, но няма. и в Библията си го пише, че "има такова зло под слънцето - нечестивите дългоденстват в злосторството си". така че... надежда всяка тука оставете.
179
1
 
5
 
! Отговори
John преди 13 години
Не оспорвам - това е знаков сигнал от правителството. След неговото управление, по тези земи ще останат само СВЕТИ МОЩИ. Без сребърни ковчежета.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анатема преди 13 години
Абсолютно си прав. Сега не ни остава нищо друго освен да гледаме как Господ ще накаже Борисов.
177
0
 
7
 
! Отговори
стефан преди 13 години
как може да се вярва на приказките на някой си,че това били кости от някой си??? това са пълни измислици и лаладжийски приказки сътворени за прости и наивни хора. няма начин да се докаже и всеки го знае. вервайте им...!
176
0
 
2
 
! Отговори
FOKKER преди 13 години
До мейс пардон до боздуган Пиши на Кирилица или и от нея се срамуваш !Ти явно го знаеш от опит !
175
1
 
4
 
! Отговори
мейс преди 13 години
тц тц, все едно ял, глозгал кости, хвърлял и сега гледа резултата в кутийката.
174
1
 
7
 
! Отговори
Д преди 13 години
Колко много внимание за едно лице, което е срам за всяка нормална политическа сила! Уточнявам - нормална политическа сила. Един герой на Ивайло Петров казва: "Как с нехуманни средства може да се построи хуманен строй?" Иде ми да попитам как с хора посипани с мръсотия и миришешти на пошла съвест може да се строи нова България. Отговора е ясен, като е ясен и този на първия въпрос - НИКОГА!!!!.
173
3
 
2
 
! Отговори
Историк преди 13 години
До Мяу Те вас котките - винаги ви изхвърлят БУНИЩЕТО , където е тора !
172
4
 
1
 
! Отговори
Мяу на историка преди 13 години
Аз съм участвал в разкопки. Намерих едни котешки кости. Археологът като се втурна да четка и рови с едно ножче. Вика - това е ръката на тракиеца. Беше тракийска могила върху нея сметището на селото и хвърлили умрялата котка. Направи страшно откритие - скелет на тракийски жрец. Бяха котешки кости.
171
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 13 години
До безумецаАз съм участвал в разкопки и пишман архиолозите , като не могат да дадат обяснение за даден предмет - КАЗВАТ ,, Пиши го с култово значение .,,Казимир има важни открития - едно от най-големите е манастира Патлейна в който завършва живота си Борис Първи.Да вземем Тодор Овчаров и той археолог ама не може се опря на малкия пръст на Попконстантинов .Затова още тогава го наричахме Теди Овцата !Чел ли си Станчо Ваклинов -едва ли !?
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние тракийците сме най-качествената съставка от българския народ. Това го показа откритата наскоро ДОЛИНА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ.
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами църквата в Созопол си е в доста добро състояние, но тези 420 000 лв Боко ги дава на Доносник Божидар Димитров да си има за мастичка. Естествено не цялата сума - 50% трябва да върне (под масата) в СИ-Банк. Урааа, баламурняци!
168
2
 
2
 
! Отговори
Историк преди 13 години
До безумецаСлед като имаш фирма , КАК се справяш или те крадат ?Ако се справяш -добре , ако те крадат значи *** за зеле не ставаш - ЩЕ ВМИРИШЕШ ЗЕЛЕТО !
167
2
 
5
 
! Отговори
Безумний историк преди 13 години
Историкът, ама ти можеш да смяташ в проценти??? Я дай методиката на изчисление в проценти на работещите и неработещите археолози! Ще я приложа във фирмата ми за работещите и неработещите служители. Ами в промили как стоят нещата? Не ставайте смешни! Но не, не сте смешни, безумни сте! Закачате се с един от най-могъщите светци!
166
1
 
4
 
! Отговори
НеМинистър преди 13 години
***, ти си си българче/тракиийче/гръгче отвсякъде, щом си заядлив (може да си мое), в кой български вуз учиш/или си учил и колко си се изръсил на такива като мен да те пускат на изпити и другите такси, за които родителите ти мият чинии някъде? Благодарение на мухльовци като теб и твоите родители, някои тук си живеем доволно:)
165
6
 
6
 
! Отговори
Историк преди 13 години
За съжаление г-н Димитров е прав!95 % от археолозите само плямпат глупости !Останалите 5% вършат работа , и приказките омаловажаващи труда на проф. Попконстантинов / който ми е предавал във ВТУ през 1990 / са именно на тези 95% - пишман историци и пишман архиолози !
164
1
 
9
 
! Отговори
Голям грях*** преди 13 години
Бойко Борисов, министър-председател на България голямгрях е сторил и голямо предизвикателство към Св. Йоан Предтеча. Той е сложил мощите му в сребърна кутия. Среброто е символа на мъченическата смърт на св. Йоан Предтеча. Когато го обезглавили по искане на Саломе, подучена от майка си, главата на св. Йоан била сложена на сребърен поднос и дадена на цар Ирод. Грях, Борисов, грях непростим от св. Йоан, защитника на правдата.
163
2
 
5
 
! Отговори
Глупав въпрос? преди 13 години
Има ли някой представа в какво състояние е църквата в Созопол? Не са ли прекалено много 420 000 лв за нейната реставрация? Коя фирма ще реставрира? Къде и кой ще вземе тези пари? Защото с толкова пари могат да се построят два четири-етажни хотела с РЗП 600 кв.м. Доколкото ми е известно църквата се нуждае от външно саниране.