Вече няма да затварят бежанците в Бусманци

Досега търсещите убежище бяха в арест за незаконно пребиваващи
27 сеп 2010 15:24,
16
Вече няма да затварят бежанците в Бусманци
Снимка: БГНЕС

Практиката на отвеждане на търсещи закрила чужденци, подали молба на границата в специалния дом в Бусманци, ще бъде незабавно преустановена.

Това стана ясно след изричното изявление на ръководството на Държавната агенция за бежанците, че разполага с достатъчно капацитет за настаняване на новопристигнали търсещи закрила.

Изявлението бе направено в рамките на заключителната конференция по проект “Укрепване закрилата на бежанците в България” на Български съвет за бежанци и мигранти, провела се миналата седмица в София.

Проектът е финансиран от програма “Матра” на Министерството на външните работи на Холандия. Конференцията се организира съвместно с Холандския съвет на бежанците.

Практиката по настаняване в Бусманци е в нарушение на собствения ни Закон за убежището и бежанците и по-специално на чл. 29, ал. 1, т. 2 от него, която предвижда като право на търсещите закрила подслон и храна.

Въдворяването на търсещи закрила в административен арест за незаконно пребиваващи чужденци, очакващи депортиране при затворен режим, не може да се счита за изпълнение на това право, а освен това то отлага извършването на всички надлежни административнопроизводствени действия и упражняването на останалите права на търсещите закрила, гарантирани им от закона в производството за предоставяне на статут.

Още по темата
10 дек 2009 18:15
155

На конференцията бе постигнато съгласие между неправителственитe организации и Държавната агенция за бежанците за поредица от конкретни мерки за подобряване на достъпа на търсещите закрила до процедура и до мерките, предвидени в националната програма за интеграция.

Също така бе договорено, че до края на годината ще се създаде работна група за изменение на Наредбата и на Закона за убежището и бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Как изобщо минават през границата тези хора ??? Нима става с:"Аз съм бежанец, в моята държава могат да ме убият, приемете ме, нахранете ме и т.н..." ?
15
0
 
0
 
! Отговори
gkfdg преди 13 години
sarde4no ti pojelavam kato otide6 v druga darjava d atise sluchi tova ha dano
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България ромите са около 700 хиляди, или 10% от населението
13
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Разликата е, че тези един милион души са напуснали България по собствено желание или поне повечето от тях, а не защото им е опрян пистолет в главата. И кой е казал, че не получават помощи?! Толкова много бълагри в чужбина ли познаваш, и то, които се нуждаят от подобна помощ, за да мислиш по този начин?А освен това никъде не се казва, че ще се осигури хотел на бежанците, а подслон. *** до ДАБ на бул. Монтенегро, където е "хотелът" и ще видиш сам колко невероятни удобства има и колко е лускозен!
12
3
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Amenhotep, по-добре да се дават общински жилища на бежанци, готови да се трудят и да си плащат данъците и сметките, отколкото на ***. Лесно е: работиш, плащаш - имаш жилище. Не работиш - обратно в Танзания или откъдето си.
11
4
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Какви хора сме ли? Ами за последните години от българия избягаха над 1 милион души ... Накой да ги е настанил в хотел и да им е отпуснал социални помощи? Не, даже от Франция ни ги върнаха по възможно най-бързия начин.
10
5
 
14
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Боже, колко сте зле! Бежанците не бягат от страната си, защото там си живеят прекрасно, ама просто са решили да изкрънкат някакви пари от нас, а бягат, защото техният живот, животът на децата, на родителите им е застрашен. Бежанците идват от Ирак, Афганистан и къде ли не, където, надявам се поне това сте забелязали, всеки ден биват убивани десетки! И вие бихте направили същия избор, ако бяхте на тяхно място! Що за хора сте?!
9
3
 
4
 
! Отговори
**** преди 13 години
Вече няма да затварят бежанците в Бусманци,направо ще ги разстрелват,така ще им се изпари желанието да идват тук.
8
5
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Политици некъдърни ,нямате мозъци в тез глави ,тез пари не можете ли да ги давате на всички българи ,които нямат какво да ядат ами сте хукнали тез некъдърници дето ако са хубави ще си стоят в страната или ще идат някъде в по развита страна ,ама като са чули че тук има за тях ще идват и все ще идват ,а нашите ще плащат за тях -абе връщайте ги таквиз още от границата бе ама кой да мисли !!!!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
5Аз не искам Франция да храни "нашите" ***. Не искам и България да ги храни. Искам да се хванат на работа и с труд да си изкарват прехраната ... Искам, ама няма... та сега понеже храним 800 000 паразита, дайте да отворим вратите си и за още 200 000 та да ги закръглем на милионче!
6
1
 
6
 
! Отговори
Като преди 13 години
няма да е в Бусманци, къде ще е? Ще ги хвърлят направо в морето ли като италианците
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво се жалите бе? Както искаме Франция да ги храни нашите български ***, така и ние трябва да ги храниме някои си
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вече в Шератон
3
5
 
22
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Бежанци от всички континенти, идвайте у нас! На тая държава не и пука за собствения си народ и понеже постоянно го гони от тук, се отваря хранителна ниша за вас. Идвайте, държавата ще ви осигури жилище, пари за храна и дрехи, безплатен транспорт, безплатни ток, вода и парно. И най-хубавото е, че НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ДА РАБОТИТЕ! А и верските свободи у нас са на почит - сектанти, ислямисти-джихадисти, сатанисти, канибали, вуду магьосници - ВСИЧКИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!
2
7
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Давайте им общинско жилище и социални помощи! Сбъркана работа. Не стига че народа гладува, не стига че храним една камара политици и ***-***, а сега и някакви апапи-талибани да храним, дето не им е харесало в родната им пещера и са се дотътрили тук. НАРОДЕ !!!!
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бе, настанете ги в Шератон...*** ....продажническа