България - страната без годен елит

Дойче веле с анализ за поредната здравна рокада
5 окт 2010 07:00,
405
България - страната без годен елит
Снимка: БГНЕС

Часове преди да смени поредния здравен министър, изваден от нерви от въпросите на интервюиращия го, премиерът попита: Кой ще ми плати това здраве?.

И се оплака, че е "вече един истински преуморен човек" заради напрежението и работата си за държавата.

Въпросът му е съвсем на място. Не само заради личното му здраве, което, ако се съди по интервюто, наистина буди тревога и съчувствие, а понеже въпросът за здравето и плащането в момента си задават всички българи.

Само че досега не се е чувало за финансови проблеми и чакащи пациенти в правителствена болница. И, от друга страна, именно премиерът би трябвало да знае отговора на въпроса, който задава, пише в анализ Дойче веле.

Липса на реформа, както и на "виждания" за нея

Още по темата

През април, когато разказа за паметната си среща на едно кръстовище с втория си министър на здравеопазването, премиерът обясни как от разговора им разбрал, че имат "напълно сходни виждания за здравната реформа".

От всичко, случило се и преди, и след този разговор обаче е напълно ясно, че няма никаква здравна реформа, понеже няма и никакви виждания за нея.

Доказа го и изминалата седмица, преминала в яростно предъвкване на неща, за които се говори от години, но никога нищо не се прави. Като митичната здравна карта на страната и електронната карта на осигуряващите се, чието здраве става все по-неосигурено. Като размера на здравната вноска, който сега пък щял да се намалява. Като остойностяването, което трябваше да е готово миналата зима, но още не е започнало. И, разбира се, прословутото въвеждане на доплащане, което всъщност отдавна е въведено.

Нищоправене, протакане и въртене в кръг

Навсякъде, където се изискват коренна промяна, широка компетентност, дългосрочна визия, целенасочено усилие и последователно действие, наблюдаваме същото нищоправене, протакане и въртене в кръг.

Затова кризата в здравеопазването е симптом за системната неспособност на българското общество да плати цената и да излъчи обща идея, градивна енергия и годен елит за решаване на най-сложните си проблеми.

Само желанието, което сега е модерно да се нарича политическа воля, не е достатъчно, дори когато е силно и искрено.

А когато това желание системно се разминава с нивото на компетентност, се стига до напрежение и преумора, от които явно все по-драматично страда и българският министър-председател, завършва статията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
0
 
1
 
! Отговори
за казана или др. преди 13 години
виц": Дошъл в БГ щастки индианец да обмени опита си за създаване на фирми..........върналсе отчаян и казва: " В България има само вождове - фирми не може да има"Е т,ва е българщината .....сами си пречим .....
351
1
 
0
 
! Отговори
лекия преди 13 години
като му са напрегнати нервите има лесно, на негово място ще намерим друг, по зле няма да е
350
0
 
0
 
! Отговори
sneja преди 13 години
v tasi darjava vsi4ko e mafia,genocit totalen nad naroda, jalko sa hiljadite rasbiti semeistva i tehnite deca,na mutrite i taka nare4enija elit decata sa v 4ujbina s mnogo pari.Kak moje da iskat sdravna osigorovka ot hora koito ne rabotjat i njamat dohodi ne sa i na borsata ta tova go njama nikade po sveta.4e i sas satvor pla6at to njama da ima mjasto tam sa nad milion hora.Po dobre da vkarat oligarite i vsi4ki politici ot 1989g nasam a na da se pravjat 4e ne6to pravjat.
349
0
 
3
 
! Отговори
Angelzoom преди 13 години
България и политически елит!?
348
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** без елит!
347
0
 
3
 
! Отговори
Лифтерка преди 13 години
Има хора, но не се натискат и не ги знаят...
346
0
 
1
 
! Отговори
CANADA преди 13 години
TUK LECHENIETO E NAISTINA BESPLATNO! AMA NAISTINA!!!
345
0
 
3
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
системта на здравеопазването е изгнила много отдавна .да градим нещо ново върху нещотолкова старо и изгнило е абсурдно.не можем да върнем старите безплатни болници не можем да върнем тошовото време за което се дерат пенсионерите.много отдавна трябваш да се направи както в западните страни .всеки един от самото си раждане се застрахова,това е гаранция за неговия бъдещ здравен живот.когато той има застраховка той е един вид осигурен ,а не тази *** вноска от 8% която влиза в общия кюп.
344
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ееее
343
3
 
4
 
! Отговори
СОФИЯ преди 13 години
Бойко без комунистите е като каубой без кон,особено в пустинята. Може да се даде пример и за някой герой от книгата на Сервантес.Затова и в народното събрание и в правителството СИ,натика все "бивши комунисти"...Но какво да се прави,като си гласувахте за 'бившия"комунист,бившия бодигард - не на кой да е,а на простака живков,"бивша" мутра...Сега всички ще ви сърбаме попарата,ще квичим от бедност,ще слушаме чалга,ще гледаме турски сапунки и ще гледаме красавеца Азис,на старите си телевизори,а от време на време ще ни гали кръшното гласче на председателката на народното събрание,"бившата'' комунистка(ДС) цура от село горно нанадолнище,а "бившия'комунист-агент, Вежди ще ни занимава културно...Да живее българия! АМИН!
342
2
 
4
 
! Отговори
354 преди 13 години
ТЕЖКА Е ДЪРЖАВНАТА КОРОНА БОЙКО! МНОГО Е ТЕЖКА И НЕ Е ЗА ВСЕКИ...ТИ ,ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И ШЕФА ИМ ГОЦЕ - СТЕ НА ПОГРЕШНИ СТОЛОВЕ СЛОЖЕНИ! БОГ ДА НИ Е НА ПОООООМОЩ!
341
3
 
5
 
! Отговори
ь преди 13 години
УправлявайтеПросто скоро... ще има пак избори ..:)))Едно е да искаш, друго е да МОЖЕШ.., а вие просто НЕ можете..::))))Лощото е , че още не сте го разбрали ..:))..Управлението е и прилагане на Закона..За сега - цецка плевенска е авторитетът..Лесно е и да кажеш-НОВИ ЗАКОНИ и ала бала -общите приказки , ДОКТОРЕ ..:)))..Празно самочувствие на празни хора - доста фуражки..::))..Както се казва - каквото сам си направишЗа сега комунистите и Доган могат да са спокойниДоктори и ГЕРБ-капацитетите НЕ могат и НИЩО няма да им направят..А и Велчев ще се подсмихва отстрани ..:))Празното , голо самочувствие е опасно ..нещо::)) Не подминава нито *** , нито умния ..::))За сега добре пързаляте и Б.Б..Вижда му се края , на популярността..:)))
340
1
 
3
 
! Отговори
до Георги преди 13 години
Останали сме байганьовци, а не Бай *** !И още по-точно : Останали сме неграмотните. Е какво искаш тогава?!
339
1
 
12
 
! Отговори
георги преди 13 години
Елита на България го унищожиха комунистите ! Махнаха умните хора, а на техни места сложиха изпълнителни и послущни селяни, които да са верни до гроб на Партията.Затова сега България няма елит.. Първо са ни трепали Турците, после са ни довършили комунистите. Сега "елита" на българия са мутри и бивши служители от високите постове през комунизма. Юпита, масони - дрън дрън. В тая държава сме останали само Бай *** !
338
0
 
2
 
! Отговори
gjn преди 13 години
Ima mnogo svestni balgari no te ne yspqvat za6toto sa 4estni i nikoi ve4e ne gi priema ....za horane se cenqt,ne varvqt ,ne znaq kak 6te q karame nqma pariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i kakvo pravim.....
337
1
 
3
 
! Отговори
без име преди 13 години
може ли някои да ми каже кои е елита в България,че камо ли имаме и годен такъв?
336
6
 
3
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Снимката на този *** е прекрасна илюстрация на статията.
335
0
 
6
 
! Отговори
!!! преди 13 години
а, аз ще добавя че светът не е благосклонен еднакво към всички, избиите си от главата, че всички трябва да са добре. Светът дори не е за можещите, той е за тези с малко късмет, за тези които са били на подходящото място в подходящото време, за тези с използвания шанс!
334
3
 
1
 
! Отговори
цоню преди 13 години
кой ще ми плати това здраве-пита ,ОТГОВАРЯМ - НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА.ако има пари за клиничните пътеки по който се лекуваш .КВО НЕЯСНО ИМА
333
2
 
3
 
! Отговори
елита преди 13 години
Целият форум сте много зле, трябва да ходите в Африка да ядете банани при маймуните, беден и *** народе, без капка идея за бъдещето на децата си, без уважение към родителите си.