Отбелязваме Петковден – светицата покровителка на жените

Днешният ден се смята за завършек на есента
Обновена: 14 окт 2010 09:45 | 14 окт 2010 09:38,
15
Отбелязваме Петковден – светицата покровителка на жените
Снимка: Булфото

На 14 октомври отбелязваме църковния празник Света Петка.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век.

Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл.

В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.

В народните легенди светицата се смесва и с духа покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия пазителка на дома). На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Петковден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
g n d 1943 преди 13 години
4estito!edna svetitca-mnogo hramove,edin ot tqh e tozi v rupite.S kopnej za blizost s nego ejegodno.Neka ni pazi i krepi semeystvoto!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека св. Петка да ни дава живот и здраве и да ни пази от всяко зло!Честит празник на всички именници и на всички православни българи!
13
0
 
2
 
! Отговори
една Петка/Петя/ преди 13 години
Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се оброчни курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка покровителства брака
12
0
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Моля, днес.бг, поне днес оправете заглавието, ненормално е да пишете - "Петковден светицата покровителка на жените", моля !Света Петка българска/Параскева/ - това е покровителката, това е днешния празник !Честито на всички именници !!/ Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева/
11
0
 
4
 
! Отговори
DORA преди 13 години
Na vsicki koito s kazvat PETKA , PETKANA PETKO, cestit imen den, ZDRAVE I DLGOLETIE OT BSE SRCE IM ZHELAIA
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така и неразбрах ако човек се казва Петко има ли имен ден днес или трябва да е роден в Нова загора,Нови пазар или Троян?
9
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Честит празник на всички Новопазарци.
8
0
 
3
 
! Отговори
71 преди 13 години
Честито и а Георги 5ков
7
0
 
14
 
! Отговори
Теди преди 13 години
Честит празник на всички Троянци!! Здраве, щастие берикет! Нека Света Петка винаги да ви закриля!!!Където и да сте се пръснали по този свят днес се сетете за дома,където някой ви чака и много ви обича!!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник на всички рожденници и именници! Да са живи и здрави и Света Петка винаги да ги закриля. Весел и щастлив праздник!
5
0
 
21
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Честит празник на всички!Да сме живи и здрави и С НАМИ БОГ!Надявам се някой ден да успеят да върнат мощите на Св.Петка в Търново.
4
0
 
15
 
! Отговори
Marsi преди 13 години
И честит празник на всички новозагорци! :)
3
0
 
21
 
! Отговори
а това????!!!!! преди 13 години
Светъл храм, божи храм,храм чист в мойто сърце.Гняв и срам няма тамвиждам свято лице.Светъл храм, божи храм,моя съвест си ти.Аз ще дам свойта данбог ли ще ми прости?Искам да повярвам в себе си,искам да забравя грешките,искам да протегна всеки хубав ден,искам да пречистя всичките,искам да докосна хоратапо-добри да ги направя.Светъл храм, божи храмдом за всички души.Вечен храм с божа дланмъдро нас утеши.
2
0
 
15
 
! Отговори
до wer преди 13 години
песента е за рожден ден :)
1
5
 
18
 
! Отговори
wer преди 13 години
Как се пееше в песентта на Мая Нешкова:В календара има всеки място и за своя ден -знае си, от край, човекът, че тогава е роден.И на този ден ще мине да го поздрави света,после, в часовете, сините, близки ще се съберати по броя на годините тихи свещи ще горят.Честит да бъде този ден,във който всеки е родени е поел дъх със жажда.Честит да бъде този час,когато ти, когато аз,когато някой се ражда.Нали с децата ни светътсе подновява всеки път,за туй е млад този свят.За приятелите нашинека вдигнем тежки чашии отпием глътка вино.Нека зло да ни збрави,да сме живи, да сме здравии живеем сто години.Как годините минават - няма начин да ги спреши със всяка се прибавя в твоя празник нова свещ.Ала ти недей тъгува, даже в тебе да боли -днес е време за празнуване, този ден е твой, нали?Днес е време за палуване, всички свещи запали!Честит да бъде този ден,във който всеки е родени е поел дъх със жажда.Честит да бъде този час,когато ти, когато аз,когато някой се ражда.Нали с децата ни светътсе подновява всеки път,за туй е млад този свят.За приятелите нашинека вдигнем тежки чашии отпием глътка вино.Нека зло да ни збрави,да сме живи, да сме здравии живеем сто години.Честит да бъде този ден,във който всеки е родени е поел дъх със жажда.Честит да бъде този час,когато ти, когато аз,когато някой се ражда.Нали с децата ни светътсе подновява всеки път,за туй е млад този свят.За приятелите нашинека вдигнем тежки чашии отпием глътка вино.Нека зло да ни збрави,да сме живи, да сме здравии живеем сто години.Честит да бъде този ден,ля-ля-ля-ля-ля ля-ля-ля...