България - светлият лъч на Балканите

Само при нас имало повод за оптимизъм, сочи анализ на DW
318
България - светлият лъч на Балканите
Снимка: Булфото

"Висока безработица, празни държавни каси и инфлация - икономическият капацитет на балканските страни ще остане и през 2011 година под предкризисното равнище. Единствено за България се очертават проблясъци".

Това се посочва в анализ на DW, публикуван на страницата на българската редакция на медията.

"Твърдите мерки през последната година ще донесат плодове през 2011" - с тези думи румънският премиер Емил Бок възвести скорошния край на кризисния тунел. Със сходна самоувереност прозвучаха и прокламациите в Сърбия.

Президентът Борис Тадич апелира към своите сънародници "да бъдат оптимистични", въпреки всичките актуални проблеми. По неговите думи Сърбия имала "реални капацитети" да остави кризата зад себе си, се посочва в анализа.

От изданието обаче отчитат, че въпреки пропитите с надежда послания на политиците, налегнатите от грижи и проблеми жители на държавите в югоизточна Европа не виждат почти никаква причина за оптимизъм.

"Тежката икономическа ситуация на Балканите вероятно ще разклати някое и друго правителство и ще изостри още повече политическата нестабилност на региона", прогнозират експертите.

Според тях единствените проблясъци на Балканите са само в България.

"Другият новак в Европейския съюз - България - също среща трудности поради продължаващия спад на вътрешното потребление и поради оскъдния приток на инвестиции.

Изглежда обаче, че тази страна преодоля критичната точка в резултат на значително нарастване на износа. Още за 2011 Международният валутен фонд предвижда за България стопански ръст от 2,5 процента. За 2012 анализаторите смятат за възможен дори и прираст от порядъка на 6 процента", отчитат анализаторите и допълват:

"Благодарение на сравнително добрата бюджетна дисциплина на София, през последните години страната има дългове, възлизащи на само 16 процента от брутния вътрешен продукт - един от най-ниските индекси в Европа.

За разлика от съседите си българите обаче останаха пощадени от драстични програми за икономии, което би могло да окаже положително въздействие за стопанския растеж на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
2
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
никакви международни коментатори и специалисти не важат, нашите умници писачи по форумите и комунистически гъзолизачи знаят най-добре
311
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единствено за България се очертават проблясъци". Паднах от смях тука кви лекарства зимате вие ве ейййййй.
310
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото и да си говорим България излиза полека от кризата, освен това през самата криза минахме доста по добре от много други държави.На фона на някои от тях дори не я усетихме, не взехме заеми, не ни орязаха заплатите и пенсиите, нямаше фалит на държавата, не вдигнаха драстично данъците....А това се случи в много други държави и никой не може да го отрече.Правителството се справи горе долу добре поне в икономическата сфера, вярно е че правят някои глупости, но като цяло имам надежди.
309
0
 
11
 
! Отговори
позитивен преди 13 години
Да не се оплакваме много.Толкова трудности сме преживели и това ще мине.Само живот и здраве да има, другото ако не се оправи- емигрираме и толкова,но и там не ни чакат с хляб и сол.Сега е лошо ,но има и по-лошо.
308
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 309--310Очевидно политиката не е за теб, затова си гледай бизнеса и не пиши за политика.
307
0
 
11
 
! Отговори
Малчо преди 13 години
Ние сме си виновни, защото все чакаме някой друг да ни оправи живота, да ни осигури паричките , да ни осигури, ако може и секса!Изхода е да си гледа всеки бизнеса и даже да не знае кой е министър-председателя, щото от него зависят само заплатите в държавния сектор, а там работят значително по-малко от 50% от заетите!Гледайте си бизнеса или ако нямате започвайте такъв и това е!
306
3
 
4
 
! Отговори
Малчо преди 13 години
Истината е че в Бг хората са тотално объркани и не знаят нито накъде вървят, нито какво искат! Инямат реална представа нито за себе си, нито за другите!Ами ето фактите:Възторжено избараха Костов/да не се връщам по-назад/ и възторжено го оплюха!Още по-възторжено избраха Царя и естаствено със страхотен хъс го сринаха!Последва младото дупенце СерГЕЙчо - също подобаващо наритан в ъгъла!Ето , че сме свидетели на поредния епизод с екшънгероя Батман Борисов!Е защо е така и докога!Май ние сме си
305
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
верно бе оня ден гледам едни араби от дубай и шефвете на федералния резерв на щатите наредени в консулството искали гражданство заради светлия лъч ай стига поръчкови простотии че сте смешни като го чета ми е ясно че това даже и бойко *** не ви го е диктувал мисля че такава тъпотия може би пудела я е измислил а Боко е облизал една интимна част на меркел да повлияе на дойче веле да я пусне ако въобще има такава публикация
304
7
 
2
 
! Отговори
АТЖГТ преди 13 години
СВЕТЪЛ ЛЪЧ НЯМА В ТАЗИ ИНФОРМАЦИОННА МЪГЛА......ЗАЩО НИКОЙ НЕ НАЗОВАВА ИСТИНАТА ТАКАВА КАКВАТО Е ?????
303
0
 
9
 
! Отговори
? преди 13 години
И аз съм машинен инженер , но имам фирма и се оправям! И не съм тъжен!!!Колега, махай се от скапаната работа, хващай се в ръце, не чакай някой да ти оправи живота/Бойко,Царя,СерГЕЙ, държаватаыгорскияыарменския поп или незнам кой/, да видиш как е по-весело!И не гледай само лузърите, гледай предприемчивите и успели хора!/Сега очаквам отговор на тема - крадците ограбили БГ и забогатели!! А да видим!/
302
3
 
3
 
! Отговори
до 292 преди 13 години
уф, аман от популизъм. Някакви по сносни доводи да имаш, защото има и обратна страна на медала. Но и без да давам примери, си я знаеш. Но животът си е хубав, така или иначе. Лошо е само , че хората в бг са изключително несигурни за бъдещето си. А няма нищо толкова страшно и непоправимо.
301
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
imate koli sobstveni kasti kompyutri telefoni vili bogati ste ne beni izlezte ot bg. i vizte
300
3
 
0
 
! Отговори
edin balgarin преди 13 години
A relnosta se gleda po dgoba na vse po mizerstvastia balarin, za sajalenie. Pa neka sa zle komsiite !!!!! :):):)
299
5
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 13 години
Поздравления Дянков, ти позна , кризата свърши, износа расте, шефа ми вдигна заплатата ехааааа наздраве брат !!браво! пак за ГЕРБ ще гласувам
298
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си, вижда се че излизаме от кризатакато гледам как пълнят количките в МОЛ-а как ходят в Гърция за празниците, механите и ресторанти места нямаявно кризата е свършила, Дянков излезе прав
297
7
 
4
 
! Отговори
Joro преди 13 години
"Международният валутен фонд предвижда за България стопански ръст от 2,5 процента dori 6"PLATENA statia iasn, PR to drugo tova pravitelsvo ne pravi...Prez poseldni 20 godini koioto drugade ne go iskasha stana ot GERBNO PONE tezi *** kato pisha za RAST ot 2.5 ili 6% da NAPISHAT kolko e ISTINASKATA INFLACIA....Ako imash 10% (a istianta e ce 15-20%) s RAST ot dori 6% pak si PO zle....no niama nisto Da jiveee Geneal Boiko Borisov i tozi Parashutist Diankovvvv
296
7
 
17
 
! Отговори
Българин..та маани преди 13 години
ООООООООООО да да да да да...Друго си е да излизаш от кризата.Виждам как хората живеят по-добре.Позволяват си толкова много неща...Не се притесняват за работата си и особено какво раздвижване от хора има в провинцията!!!!!!!!!СТИГА ГЛУПОСТИ!?МИЗЕРИЯ ГЛАД И НИКЪКВА РАБОТА !И НЕ МИ КАЗВАЙТЕ ЧЕ ИМАМЕ ПРОИЗВОДСТВО!АКО ИМАХМЕ ТАКОВА АЗ КАТО МАШИНЕН ИНЖЕНЕР С 2 ЗАПАДНИ ЕЗИКА И 3-КАД ПРОДУКТА И 5 ГОДИНИ СТАЖ НЯМАШЕ ДА РАБОТЯ В КОЛ ЦЕНТЪР.СМЕШНИЦИ...ТОВА АКО Е ДЪРЖАВА...НЕ СЕ ОПЛАКВАМ А СЪМ ТЪЖЕН!
295
4
 
7
 
! Отговори
хахах преди 13 години
по тези показатели ли се мери богатството :) тези неща повечето ги има и в Африканските държави ! А да не говорим, че всяка схлупена *** къща има сателитна чиния и то от може би 20-30 години....
294
6
 
8
 
! Отговори
Илюзия преди 13 години
Хайде стига вече с тея PR - статии !!! Взехте народа за мезе вече ! Живеем доста трудно и много сме далече от живота в Европа, а ни пълните главите с глупавите си поръчкови статии - колко добре върви икономиката и как се вижда "светлия лъч". СТИГА !
293
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 295-не съди по себе си!