Благовещение, Благовец, половин Великден

На празника жените не докосват игли и конци, за да не ги хапят змии
Обновена: 25 мар 2011 07:10 | 25 мар 2011 07:10,
36
Благовещение, Благовец, половин Великден
Снимка: Булфото

Днес празнуваме Благовещение. Празникът е в чест на Благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света.

Благата вест дава и името на празника – Благовещение. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Православните християни, които спазват поста, могат да ядат риба.

Благовещение е един от големите християнски празници, отбелязван от църквата от седми век насам. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.

Празникът е най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

На Благовец се спазват редица забрани с предпазващо човека значение. Момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите. Вярва се, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат.

През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото.

Именници са Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 34- Ти от някой манастир ли се обаждаш?
35
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 33 Хората които почитат Божието слово пред човешките измислици са сектанти с промити мозъци ли? А ти какъв християнин си щом текста на Библията няма значение за теб?
34
1
 
2
 
! Отговори
до !!!!!!!!!! преди 13 години
много лесно ще ги убедим, че сме прави като ги поканим да седнат на правия
33
1
 
2
 
! Отговори
до !!!!!!!!!!!!! преди 13 години
Значи си просто поредният сектант с промит мозък. Цитатите от Библията не го променят. Не знам къкъв "бог" почиташ, но определено не е християнският!
32
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 29 Провославните не допускате ли другомислещи във вашите църкви? Как ще убедите другите че вие сте прави?
31
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 29 Не се притеснявай не ходя в православна църква,защото нищо не мога да науча там.Изпълняват се някакви измислени ритуали,а Еванголието се пропява на старославянски,така че не мога да разбера много за да ми е от полза.
30
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 29 Не признавам христианските и другите религии,защото са измислени от хората и с нищо не са полезни.Вярвам в това, което Бог е направил за да мога аз и всички вярващи да бъдат спасени,а религиите предлагат човешки измислици като заместители на това което Бог вече е направил за нас."И рече им:Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.Който повярва и се кръсти ще бъде спасен,а който не ще..." Еванг. от Марка 16.15-16
29
2
 
2
 
! Отговори
до !!!!!!!!! преди 13 години
Като те кефи бог, защо не признаваш християнската религия? Наричаш я "вяра" , все едно е някакво суеверие, като Дядо Коледа или Великденския Заек. Ще ме е срам ако наистина те пускат в православните църкви.По-добре комунисти, отколкото сектанти - псевдохристияни!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората от ДС като Максим да си ходят.
27
0
 
20
 
! Отговори
M преди 13 години
Честит празник на всички именници и честита първа пролет на всички българи!
26
1
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
до25 Това на което уповавам и ме "кефи" е Бог и Божието слово. Тебе щом те кефат комунистите доообре!
25
1
 
3
 
! Отговори
до !!!!!!!!!!! преди 13 години
А бе, сектантче недно, или съблюдавай и уважавай и вярата, и традициите, или изобщо не се пиши християнин! То не става така, избирателно, да спазваш само каквото те кефи. Комунистите поне не претендираха да са вярващи, пък после да се отмятат. Ти си по-зле!
24
0
 
22
 
! Отговори
мама Леоне преди 13 години
Честит празник на всички майки! Да са живи и здрави! Да се радват на здрави и добри дечица и да могат да йм помагат!Днес е денят на майката - не на 8 март, когато жените се почитат като колежки и "равноправни труженички"
23
3
 
5
 
! Отговори
mmm преди 13 години
В българските зами се смесват християнски и езически вярвания. В това няма нищо лошо или вредно. Християнството е дошло след езичеството... Това не го прави по-лошо. Има си традиции и вярвания, хубаво е да се уважават... Пък който иска да не яде риба и да шие. Личен избор е все пак. Честит празник на именниците и всички останали :)
22
0
 
8
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
ИНТЕРЕСНО ЗАЩО В ГЪРЦИЯ Е ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК, А ТУК НЕ Е?НАЛИ И НИЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ КАТО ТЯХ
21
2
 
16
 
! Отговори
voce преди 13 години
Честито БЛАГОВЕЩЕНИЕ на всички!Това е християнски празник и да казвате за традиции и обичаи на българите, които са езически е много неправилно и вредно!Българите трябва да се откъснат от езичеството с кухи вярвания, гадания и заклинания, които ни дърпат в тъмнината и безпросветността!Трябва да се научим да вярваме в Бог - искрено и със сърцата си.
20
1
 
4
 
! Отговори
1/2 велик -ден преди 13 години
Е това не го разбрах - "половин Великден".....Ало , журналиста, какви са тези половинки ????
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отивам да хвана риба на язовира.
18
5
 
8
 
! Отговори
разкопчан мъж преди 13 години
На празника жените не докосват игли и конци, за да не ги хапят змии..Кой да ги хапе ?Змии ?Че те жените сами ли се хапят ???За мойта жена всеки ден е Благовещение - на всичките ми ризи липсват копчета ...
17
5
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До Жоро Те и комунистите ни учеха на любов,но уви не помогна на никой................