Пари за музеи? Не даваме и стотинка

Страната ни отделяла най-малко пари за култура
Обновена: 16 апр 2011 12:23 | 16 апр 2011 12:20,
90
Пари за музеи? Не даваме и стотинка
Снимка: Булфото

Гражданите на Ирландия и Норвегия отделят най-много средства за култура, докато гражданите на Румъния, България и Турция - най-малко.

Това става ясно от публикувано проучване на европейската статистическа служба Евростат.

В България, Турция и Унгария е регистрирано увеличение на бюджета, предназначен за закупуването на книги.

Румънците, българите и турците обаче не са склонни да похарчат и една стотинка за музей, става ясно от проучването на Евростат, цитирано от БТА.

Румънците също така не са склонни да харчат пари за музикални инструменти, докато българите и турците отделят средства за това.

Според данните на европейската статистическа служба през изминалата година България, заедно с Малта и Кипър, е страната, която е изнесла най-малко културни дейности в чужбина.

За тази дейност Германия е отделила 4,3 млрд. евро, Франция 2,3 млрд. евро, а Полша около 500 млн. евро. Дори и една малка Унгария е отделила 76 млн. евро.

За сравнение в края на месец септември миналата година стана ясно, че българското правителство е отделило за бюджета на министерството на културата около 80 млн. лева, а за подслушване на граждани над 100 млн. лева.

От гражданите на ЕС холандците отделят най-малко средства за телевизия (1,8 процента от културния бюджет), а гърците пък отделят най-много средства за закупуването на книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Евростаткулутура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Павел Захов преди 13 години
Павел Захов Отидох в Областния музей в Пазарджик за да взема информация за "Талпена къща" в с.Баня Панагюрско.Изключително стара и интересна дървена къща.Какво ми беше учудването, когато директора ми каза, да пусна молба с въпросите, да заплатя такса която да ми определят и да ми отговорят в еди какъв си срок срок. Как ли ще отидат младежи в музея.
89
1
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Преди година бях в НИМ със семейството си, за да видим Панагюрското съкровище.Направи ми впечатление, чепочти целия20-век се е побралв една от най-малките зали.Сякаш не сме съществували,сякаш не сме се били при Одрин, не сме се били при Драва, не сме строили от нищото цяла държава след това.Нито помен от 45 години индустрия, транспорт, селско стопанство.Има обаче бариерата , свалена от гкпп при присъединяване към ЕС, и писалката,подписала договора.Явно това е най-важно в момента.
88
1
 
2
 
! Отговори
уй тате преди 13 години
С *** министри ква култура (визирам Тошко Чобанов)тоя се е спиносал от *** вие за куртура говорите. Човека си има други преоритети да прай минети на Божков.Ето заради такива хора културата ни е на това ниво.Скоро по учебниците ще се появят задачки от рода Марийка направила на пет души по две *** колко общо *** е направила.Немам думи.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък ще ви кажа,че на най-евтините последни редове в концертната зала седят истинските ценители.Същото важи и за театъра. Омръзнало ми е от разни баби реститутки, които идват да си покажат парите и колко са "културни", а през цялото време пречат на околните. Когато обичаш нещо, намираш начин.
86
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Спомних си една статия, която представяше един пенсионер, превърнал гаража си в нещо като музей. Беше невероятно подреден, а и за вска картина, портрет и вещ можеше да разкаже по нещо. За да се занимава човек с култура, той първо трябва да я носи в себе си. Дежурното оправдание на държавата е - няма пари.
85
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 13 години
Каква култура на празен стомах! 80% от народа е на ръба на мизерията. Поне половината от тях гладуват и стоят на студено. Всички ни рекетират: топлофикация, енерго, мобилни оператори, "Лукойл", Банки, ядем *** - в каймата месо няма, в кашкавала и сиренето мляко няма, домати от Йордания, месо от Австралия, картофи от Египет... За музеите и паметниците на културата трябва да има държавна политика. Как има "Наклонената кула в Пиза" или стъпката на "Дявола"...нормалните държави умеят правят пари
84
2
 
5
 
! Отговори
.... преди 13 години
Представете си щом Турция която е с такава голяма икономика не дава пари за музеи как България ще има да даде?! ;) Турция може да се постарае и да напредне в науката или медицината нооо.. и тя не знае за кво да си дава парите!
83
1
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 13 години
Българско вино си купувам редовно от един хипермаркет-намира се в малък град някъде на запад.Както и български пуловер си взех наскоро.Кисело мляко не съм търсила.Става въпрос за 5 хил.град.Мои познати са си намирали лютеница.Повече няма да споря с теб,защото се откланяме от темата.
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А е ква култура,дайте бахур.
81
5
 
16
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Ох горките, умирали от глад и мизерия. Аз съм сигурен, че много от умиращите от глад и мизерия редовно замезват с бира, обаче и един път не им е дошло на акъла да дадат 2-5 лв. и да отидат в някой музей. Просто предпочитата 2 часа да киснат на едно кафенце и да го сърбат едвам едвам, да заметнат крачоли и да вирят крака цял ден. В Плевен като спрях една майка с детето й и я попитах къде е градския музей се пулеше като бухал. Де да е чувала тя за такива институции, пък ще тръгва да възпитава.
80
1
 
9
 
! Отговори
алилиии преди 13 години
ква куртура ва, даай чалга а музикалните унструменти: *** и цафари...Един ноо симпатичен шваба, навремето бе казал:" като чуем думата култура - се ловим за кобура"! Иначе куртурните ни кумири са пеливани, ритнитопкофси, комунистически артисти и склуктури, па и ноо велики филми дето никой не ги гледа щото публиката е ноо проста, а? др.мишелка бонефф-а. Нали ръфна народното милионче... че го разделиш ли с рашитчито!? Тов е културата ФЪФ бг. ***! кенефочистачи
79
3
 
5
 
! Отговори
С. преди 13 години
Много показателно е това сравнение с подслушването. Допълнение кум коментар 76: с какво подслъшването е подобрило жизнения ни стандарт?! Истината е, че правителството има ясни приоритети, и добруването на гражданите не е един от тях. В същото време, техните истински намерения са много добре скрити под едни популистки лозунги на които средният избирател се връзва. Това не е измислено в БГ: всички десни партии в Европа действат по същия начин.
78
3
 
4
 
! Отговори
На дали преди 13 години
До ГНЕВЕН.Ми поради какво бре човече умираш от глад?!Поради това,че "Който не скача е червен"?Или "Който не е с нас е,против нас"?!Като те гледам ми се струва ,че преди да скачаш си хапвал доста добре!!!!
77
2
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Скъпа извинявай,ако съм те обидил с нещо!Права си,коя страна не внася!Аз бих те попитал,коя страна не изнася,освен България и Кувейт?Впрочем Кувейт изнася петрол!За съжаление аз тук една бг.стока не съм видял!Къде са прословутите бг. кисели млека,вина и т.н.?!Кажи ако знаеш,въпреки че не съм българин бих правил оборот на българите защото обичам България и българите не по-малко от колкото ги обичаш ти !
76
10
 
8
 
! Отговори
Гневен преди 13 години
Най-малко пари сме отделяли за култура - бе кви пари да отделяме тия в ред ли са??? Не виждат ли че умираме от глад и живеем в крайни лишения и мизерия и едва свързваме 2-та края???***...Народа загива от бедност и немотия те за културата мислят...
75
1
 
8
 
! Отговори
На дали преди 13 години
Колеги,глупаво е да се караме тук заради действията на управляващите!Говорим за история!И КАКВАТО Е ИСТОРИТА ЗА "ГРАЖДАНЧЕТО" такава е и за "СЕЛЯНЧЕТО" ,И НЕ ВИЖДАМ НИЩО СРАМНО В ТОВА!!! СРАМ МЕ Е ОТ НАС ГОЛЕМИТЕ И ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ !!!!!!!
74
3
 
9
 
! Отговори
До гурбетчия преди 13 години
Човек,я се стегни.Не ми се прави на Бил,Франц или някакъв Иванофф.И аз съм на гурбет,не от вчера..ама големи глупости прочетох в коментара ти.Какво като внасяли домати и краставици.КОЯ СТРАНА НЕ ВНАСЯ,да ми отговориш!Как не те е срам да говориш "вашите","вашето"...ами ти откъде си,къде ти е домът,къде са ти родителите?!Възмутена съм.Изкарал си два лева и си мислиш,че си завладял света!Ясен си ми като бял ден.Купи си сега една лъскава кола и си яж трюфели там ако щеш,глупав си Гурбетчийката ***
73
1
 
8
 
! Отговори
На дали преди 13 години
До 72.Ние сами трябва да се спасим!СТИГА С ТИЯ ГЕРБАЖИИ;КОМУНИСТИ;ДПС;НДСВ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЕТО СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ ПОЛИТИЦИ!!!! ХОРА РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ НА НАРОДА ВЕЧЕ МУ ПИСНА ОТ ТЪПАТА ВИ ПОЛИТИКА!!!!
72
4
 
5
 
! Отговори
да спасим куртурата преди 13 години
ама нас кой ще спаси ! Добре утре прежалвам 5 лв. ,слагам си тампони на ушите и отивам на опера ! Чувал съм ,че умните хора ходят на опера , е аз да не съм по-глупав от другите ,и аз ще отида ,интелигентни хора сме все пак !
71
1
 
7
 
! Отговори
На дали преди 13 години
Народ който не подпомага и запазва историята си,едва ли може да се нарече НАРОД!!!Колко музея има в Републиката ни и колко средства ще трябват за да запазим историята ,за поколенията след нас!?СРАМОТА,БЪЛГАРИ!!!!!АКО ОЩЕ ИМА ТАКИВА???