Държавата поема 50% при саниране на панелки

От юни започва разпределянето на 63 млн.лв.
12 май 2011 07:09,
134
Държавата поема 50% при саниране на панелки
Снимка: Булфото

От следващия месец държавата ще плаща половината от разходите за цялостно саниране на жилищни кооперация. Финансирането на схемата започва с 63 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците.

За другата половина от сумата те могат да вземат кредит, гарантиран от държавата, но засега не са ясни условията на банките.

Началните 63 милиона, с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.

Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради. Проектите ще се финансират на принципа „първият печели”, пише „Труд”. Според неофициална информация на „Сега”, първите 500 кандидати вече са набелязани.

С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лв. като гаранция, че няма да се откаже от санирането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.