Ново култово място е открито на скалите в Созопол

Артефакти сочат, че е имало светилище на Деметра
Обновена: 25 май 2011 06:47 | 24 май 2011 16:46, Екип на Dnes.bg
47




Археолози откриха редица артефакти, включително теракотени фигурки, които показват, че на скалите на Созопол е имало светилище на Деметра. Останки от самия храм още не са открити, а разкопките на археолозите продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: археологияСозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
ема преди 12 години
Много лета съм изкарала в Созопол и точно на скалите зад Стария град. Правеше ми впечатление, че като слизаш към скалите стъпките ти някак си кънтят на кухо. Никога не са правени разкопки там и не се знаеше, че има нещо отдолу, но подозирахме, че може да е така. Личеше си че е кухо, дори последните години пръстта се беше слегнала по друг начин и се показваха дялани камъни. Чудя се как иманярите не са го докопали това място първи. От какво ли са тези високи зидове, които се виждат?
39
0
 
6
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Проф. Богдан БогдановПрез 610 г. пр.н.е. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония (полис) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други.
38
4
 
2
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Гръцката култура е навсякъде, елинизма е вечна цивилизация!!!
37
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
Следващото "откритие" ще е, че Созопол е новото име на Атлантида :)
36
5
 
20
 
! Отговори
Гордата преди 12 години
Какви българи сте?Толкова поводи за гордост имаме...И това е един от тях...Критикари...Много по готино си е у нас..Харчите се парите при скапаните гърци ,а искате..туризъм...Това е толкова важно и ценно откритие...и вместо браво...за хората...Критики...типично по български...
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Zaglavieto e typo po-typo ...no zashto tova ne me iznenadva v tozi site
34
15
 
10
 
! Отговори
ЗНАМ преди 12 години
Знам го това култово място в Созопол , много е красиво.Но цените са много високи , а кухнята не струва.Климатиците не работят.А бе по-добре не ходете , ще ви одерат кожата , може и за заложник да ви вземат.
33
1
 
30
 
! Отговори
До Плюещ преди 12 години
Първото и най-важното е забележи какво е мотото на Toyota "Успехът не е постижение,той е начин на МИСЛЕНЕ" .. Поръсаждавай малко над това мото и се замисли наден по колко пъти си мислиш за безпаричие,за неуспехи,за това колко лошо е всичко,за това как не ти става :) и след като си мислиш така а ПОЗНАЙ какво ще получиш,....всичко това за което си мислиш!!Второ в това топло време да излезеш и да се разходиш и да помислиш за хубави неща и идеи не ти трябват пари мой.Мислите ти творят ТВОЯ живот!!
32
9
 
3
 
! Отговори
рекс преди 12 години
Аз като малък се изаках веднъж в скалите и след десетина година едни луди с бели престилки го намериха и викаха "Копролит, копролит!". Обаче закона си каза думата и на него място построиха хотел, защото след мен бил минал изчезващ вид куче.
31
7
 
6
 
! Отговори
Плюещ преди 12 години
Ами кво да правя,няма работа,нямам пари да изляза някъде,системата ме докара до просешка тояга и сега седя обезкуражен,отчаян и обезверен и плюя всичко.
30
2
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
само археолозите ще разкажат на целия свят какво е България и колко е велика Тя!
29
4
 
8
 
! Отговори
КАЗАХ!!! преди 12 години
*** не мога да повярвам колко хейтъри комплексари и задръстеняци има тука в тоя сайт! Как може по-цял ден да стойте пред компютъра и да плюете по всичко и всички бе..кви хора сте вие.....после нямали пари,Бойко дигни ни стандарта щото ние цял ден пред компютъра висим и сме мързеливи и злобни комплексари!!!!!Аххх да ви бият малко ви е комплексарчета такива!!!!
28
6
 
7
 
! Отговори
прасчо археолог преди 12 години
Eдно й харесвам на българската археология, че непрекъснато рови като стадо диви *** и къде що намери всичко заличава от историята.
27
1
 
29
 
! Отговори
Eisenflechter преди 12 години
Точно в Созопол толкова нещо се унищожи, като археологически паметници, че няма накъде повече. 2004 година строихме хотел на един туз на Харманите, там където трябваше да бъде басейна откриха гробницата на някакъв Гръцки велможа. Сега басеин има. Не е ясно колко пари платиха за да получат разрешение багерите да изринат всичко.
26
0
 
17
 
! Отговори
До серсемина с преди 12 години
ник "Уууу", пост.16.Чети малко повече,за да научиш що е това Созопол от археологическа гледна точка,пък и не само Созопол.Държави с много по-малко и по-неинтересни исторически находки в сравнение с нас,печелят луди пари от т.нар.културен туризъм.През соца ние не можахме да направим това,защото нямаше пари за разкопки- отпускаха се нищожни суми. Сега пък има пари от частни колекционери /за иманярски разкопки с цел присвояване/, или от чужди фондации,но хора като теб пък не вярват в резултатите
25
3
 
7
 
! Отговори
а? преди 12 години
Боже, Кръстина е заприличала на Дани де Вито в "Батман"! Тия момченца, горките там, още им се...налага да я харесват?!Или само Божо Димитров й е останал мераклия?
24
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
Тъкмо щях да кажа, че няма начин пак да не цъфне някой цъpвулан и да каже, че е измишльотина... но май вече съм закъснял.
23
2
 
2
 
! Отговори
хлапак преди 12 години
"Кости" има един такъв сериал !!!
22
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
до 5 - е това е приказка бре наш! иначе дано да не изчезнат пак някой артефакти!??? (че ми защото всичко по едно време излиза наяве)(а и жсички накрая на едно място ходим)
21
0
 
5
 
! Отговори
trap преди 12 години
Я, чак сега се сетиха. А къде бяха когато застрояваха Буджака или тогава не беше удобно а? Я сега да започнат подред да ги сриват ония коптори, които са построени върху историческите забележителности.