Недоволни роми размахаха червен картон на Цветанов

"Европа, спри парите за ромското изключване", зоват те
Обновена: 21 юни 2011 21:24 | 21 юни 2011 21:07,
363
Недоволни роми размахаха червен картон на Цветанов
Снимка: Dnes.bg

Неформална група от млади роми бойкотираха днешната конференция на високо равнище "Приносът на фондовете на Европейския съюз към интеграцията на ромите", организирана от Европейската комисия в София.

С тениски и постери "Europe, stop funding Roma exclusion" (Европа, спри парите за ромското изключване), с вдигане на червени картони и с освиркване на вътрешния министър Цветанов и еврокомисар Ласло Андор, те изразиха своя протест срещу "неефективната политика, довела до задълбочаване на изключването на ромите и засилването на етническото напрежение в България".

Ромите питат къде са 70 милиона (70 485 175,00) евро, които Брюксел отпуснал на българските правителства за "ромска интеграция" по предприсъединителната програма ФАР в периода 1999-2007 г. и къде са милионите евро, които настоящото българско правителство продължава да получава по структурните фондове за "социално включване".

Според недоволните роми скъпоструващите конференции не са начин за решаване на ромските проблеми.

Техните изчисления показват, че със средствата, похарчени за тези конференции, би могъл да бъде решен конкретен проблем, като например изграждане на инфраструктурата на кв. Факултета, София (над 40 000 жители), където в 21-ви век нямало течаща вода, канализация и обществен транспорт.   

Затова ромите настояват Европейската сметна палата да извърши цялостен одит на изразходваните от българските правителства средства за ромска интеграция до настоящия момент и да отправи съответни препоръки към българското правителство.

Те искат още Европейската комисия да спре средствата за "ромско включване" по оперативните програми за България до приключването на одита и обявяването на резултатите от него с конкретни препоръки за промяна на правителствената политиката.

По време на конференцията пък вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да бъдат реализирани за интеграцията на ромите.

Според МВР шефа първо трябва да се промени поведението и манталитета на българите като отношение към ромите и изрази съжаление, че в момента в обществото битува негативната нагласа към ромите и тяхното поведение и култура.

Вътрешният министър посочи, че както останалите държави в ЕС така и България е длъжна да разработи национална стратегия за интеграция на ромите. Той добави, че през последните двайсет години държавата не е инвестирала достатъчно в образованието, здравето и нормалните жилищни условия на ромите.

С помощта на неправителствения сектор трябва да показваме добрите практики и модели на интеграцията на ромите. Трябва да покажем ромите, които са успели да се образоват, отбеляза министър Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още по темата: Цветан Цветановроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
13
 
! Отговори
дуру дуру преди 12 години
Ами тия 70 милиона евро в момента ги влагат за строежа на нови фабрики за ***...а честито !!!
266
0
 
11
 
! Отговори
:( преди 12 години
Вие не ги обичате, но те си имат специално създадена за тях комисия - Комисия за защита от дискриминация, дето си ги защитава винаги. Не само тях, и гейчетата също. Имат си освен това и един комитет - Български хелзинкски комитет, който също си ги защитава. Пък фондациите им са стотици, и са им изпапкали милиончетата от ЕС, но сега ***/ромите претендират правителството да им ги върне.
265
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12 000 000....pravilno li pro4etoh!!!!ti adaze i cifrite ne znaqt kak se pi6at.
264
1
 
0
 
! Отговори
pou4itelno преди 12 години
Ceco im e dal po edno kebap4e da apnat i po edin morkov im e zabil u ***-*** za da doida da protestirat, a na drugia den da ni obiasni, 4e Stnishev ni kebap4eta, ni pishki ni fondove im dal.bravo na Cw Cwmejdo drugoto: pi4ove ia poglednete istoriata kak Stalin zavzema cialat vlast w Russia i syzdava Dictaturata na Kulta
263
0
 
0
 
! Отговори
do 273 преди 12 години
ми 271 каза че са от '97 данните...ти къде гледаш.Аз не искам цял свят да идва щото видя до къде стигна Холандия. Сега техния Нео Нацист Уаидер иска българия и ромъния вън он ЕС.щото са много толерантни сега гласуват за Нацисти да ги спасят от Мисюлманите... САКЪН такава българия
262
3
 
0
 
! Отговори
do 271 преди 12 години
Bvp na H olandiq e 720 miliarda dolara a na Turciq okolo 1 trilion ,smetkite ti ne sa verni ili sa stari
261
1
 
1
 
! Отговори
DO BG.... преди 12 години
както се визда само за убиване се пише всички сме хоара никои неможе да дава правосдие , господа бг.... , много сте жалки
260
2
 
13
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Момчета,даите да се помирим и разберем помежду си.Стига РАЗДЕЛЕНИЕ,от това имат полза всички но НИЕ НЕ.При население 7.3к,и тази природа ако се обединим БВП ще е не по-малък от 1.5 трилиона (колкото е на Холандия) 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРЦИЯ.Това го каза Холандския финансов миистър на Костов 97 година.МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ ДА СЕ ПОМИРИМ И УВАЖАВАМЕ ПОМЕЖДУ СИ,ТАКА ЩЕ СМЕ МОГЪЩИ И УВАЖАВАНИ,отново ще идват от цял свят да живеят тук както е било винаги когато сме били ОБЕДИНЕНИ
259
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нИКАКВЕ ПАРИ ЗА РОМИТЕ КАТО ИСКАТ ЕС ДА ГИ ХРАНИ ДА ХОДЯТ В ЕС КОЙ ГИ СПИРА ТЕЗ ГЕТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРЯТ 21 ВЕК Е ДА СЕ ХВАЩАТ ДА БАЧКАТ НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ГИ ХРАНИ.
258
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори и 1 200 000 не са го написали правилно, а какво остава за нецензурният израз!
257
10
 
1
 
! Отговори
1234 преди 12 години
RADVAITESE BRATIA BULGARI CE VI OSTAVAD BROENI GODINKI POSLE SME NIE NA VLAST ROMITE ........
256
1
 
1
 
! Отговори
ted преди 12 години
ima neshto koeto nikoi ne napisa do sega kato cheta neka se zaemem s noviq svetoven virus *** i da gi isrepem aaaaaaaa se nedovolni vse te aide be revut za vi4ko a ot nisht nesa lisheni *** aide burzata smurt
255
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само ми дайте AK-47 и много пълнители и аз ще им оправя исканията ! Ще има ЦС на живо :)
254
0
 
12
 
! Отговори
darl1ng преди 12 години
Трябва да се настоява за равенство пред закона, щом искат да са равни. Не като роди някоя на 12 (без да е знаела, че е бременна разбира се) това да не се счита за педофилия. Не като те обере някой ром да не го съдят, защото нямал собственост. Не да не си плаяат сметките с месеци.. и т.н. и т.н. Защо не ги интегрираха в Италия и Франция?
253
0
 
5
 
! Отговори
On soap преди 12 години
DISKRIMINACIA ne znaat li Balgar4etata kkvo uzna4ava------Знаем ние Българчетата какво "Узначава" Дискриминация в собствената си държава срещу нас самите.....
252
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хехее... тия роми ли са мроми ли са не знам, но ги научиха, че имат значение за останалото човечество и сега започнаха да си търсят правата, докато само преди 60 години са били суровина за ***
251
3
 
1
 
! Отговори
tuka im atuka nema преди 12 години
DISKRIMINACIA ne znaat li Balgar4etata kkvo uzna4ava
250
0
 
20
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Краино време е да се създадът резервати по подобие на САЩ.Там Ромите да си спазват традициите,да си крадът булките,да се множат на воля,да си произвеждат ток,храна,дрехи и т.н.И без това Европа е пропищяла от тях ама там те са Българи а тук Роми.В резерватите никои няма как да се *** с тях ще се *** помежду си.Само за 5 години брят им ще се намали десетократно от самосебеси.Зимно време ще има и канибализъм.А да видим дали им стиска.
249
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do godina MINISTRI ROMI , dai BOJE
248
0
 
18
 
! Отговори
yellow преди 12 години
расизма е като ***, просто не трябва да го има