45 000 нарушения са заснети от камерите на КАТ

Събираемостта на глоби от електронен фиш била висока
14 юли 2011 09:44,
55
45 000 нарушения са заснети от камерите на КАТ
Снимка: архив Булфото

45 000 нарушения са заснети с 15-те стационарни и 42 мобилни камери на пътя за петте месеца от старта на системата „електронен фиш“.

Още по темата
Според Стойчо Константинов – началник-сектор в отдел "Пътна полиция”, системата „електронен фиш“ има дисциплиниращ ефект.

„Всеки един собственик на МПС, когато получи такъв електронен фиш, е склонен да го плати, тъй като го получава в рамките до 10 дни. Колкото по-бързо пристигне съответната глоба до водача, който е извършил нарушението, толкова са по-пресни неговите възприятия и човек е склонен да си плати глобата”, обясни той.

Константинов посочи пред „Фокус“, че нарушителят получава 30% намаление на глобата, ако я плати в 14-дневен срок.

„Събираемостта на глоби, наложени с електронен фиш, е висока”, допълни той.

„Преди влизането на тези изменения в закона процедурата беше доста тромава. Сега законодателят реши – отговорността носи собственикът на моторното превозно средство. Или собственикът да попълни декларация и предостави данни – копие на свидетелство на управление на лицето, което реално е извършило нарушението, а не да предостави информация, че е карала например баба му на 78 години”, завърши Стойчо Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
the_middle_aged преди 12 години
Крайно време е КАТ да започнат да спазват ЗДвП.Там е записано,че се търси отговорност за лоша пътна инфраструктура от собственика,който поддържа пътя,било то АПИ или съответната община.Вие да сте чули за глобен кмет или регионален шеф на АПИ!?Ами нямали били пари общините-а нас,хората някой пита ли ни дали имаме пари за всевъзможни винетки,данъци,граждански отговорности..Ролята на КАТ в тази скапана държава е да прави мръсотия на ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК!
53
1
 
1
 
! Отговори
gti е катаджия; преди 12 години
Как може да има толкова наивници!!! Па и плюсове му наслагали...
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пропусна да кажеш, че полицаите изобщо не се занимават с мотористи. Защото знаят, че стигане няма...
51
4
 
1
 
! Отговори
До GTI преди 12 години
Пропуснах да кажа, че последните 5 години карах и мотор макар и не много често. Хонда 85 к.с. и с него нямам нарушения,КАТО СИ КАРАЛ МОТОР КАКВО щЕ ТИ СНЕМАТ С КАМЕРАТА ОТПРЕД- НОМЕРА ЛИ, ЗАТЪМНЕНИЯ щИТ НА КАСКАТА, КАКВО?И Как ще докажат че ти си карал този мотор, а не някой друг?
50
1
 
3
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
Слави, не мога да се съглася с теб. Глобите са равни за всички и така трябва да е, иначе се връщаме 20 години назад... Като имат пари мутрите да ги дават за нарушения, повече пари в държавата са добре дошли. От глобите няма бягане!
49
3
 
3
 
! Отговори
слави преди 12 години
Всичко е ала бала! Който има пари ще продължава да си нарушава! Крайно време е глобите да станат пропорционални на благосъстоянието на водача, или поне на цената на автомобила с който е извършено нарушението, тъй като на хартия много мутри с Жипове са социално слаби.
48
0
 
6
 
! Отговори
nik преди 12 години
Цитат от сайта на МВР:При време за реакция 1 сек., още преди да започне спирането, автомобилът е изминал:14 м. при скорост от 50 км/чтова при аварийно спиране, т.е. скачаш на спирачките. Което не бива да правиш пък по друг параграф, понеже застрашаваш тези зад теб, понеже те ще реагират с още 1 секунда закъснение и т.н.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При 50 км/ч спирачният път е около 10м (за руски коли повече).Друг е въпроса,че всеки на зелено дава газ да мине и се вдига повече от 50км/ч и е кофти,когато светофара няма брояч.
46
1
 
0
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
И аз и ти си даваме сметка, че е така, но знам ли как ще го изтълкуват фуражките... Някъде в средата на кръстовището светна черно, но знам ли какво ще кажат... Те пари са 50лв само ама взимат и 9 точки...
45
0
 
4
 
! Отговори
nik преди 12 години
По повод колегата, минал на жълто, да питам: с 50 км/ч спирачният път е 15-20 метра. Т.е. ако светофара светне жълто докато си на 10 метра от него, не можеш да спреш, тъй като ще се озовеш спрял в средата на кръстовището. В такава ситуация пак ли те глобяват? Ако светофара няма брояч, просто няма как да разбереш че ще светне жълто.
44
0
 
7
 
! Отговори
ааа преди 12 години
"Служебен акт" - няма такова понятие. Стига сте се гипсирали. Съдете ги тия бирници до дупка.
43
0
 
0
 
! Отговори
дончо преди 12 години
до 30 лихви върху глоби не се начисляват - само за сведение....
42
0
 
5
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
Какво значи "електронен фиш"? Къде го проверявам/получавам? Онзи ден минах на светофар на жълто, а имаше доста камери и ме интересува дали съм сгафил или не. Та къде се проверява?
41
0
 
1
 
! Отговори
КАТ преди 12 години
Златен талон:novinar.bg/news/zlaten-talon-ot-kat-oproshtava-griah-na-patia_MjU2OTszMDA=.html
40
1
 
4
 
! Отговори
gti преди 12 години
До 39. Може и да си прав. Моят е от 2007 и струваше 1,50.
39
3
 
9
 
! Отговори
gti преди 12 години
Пропуснах да кажа, че последните 5 години карах и мотор макар и не много често. Хонда 85 к.с. и с него нямам нарушения, но това за българския мозък граничи със свръхестествено...
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
gtiСамо с уточнението, че са 5 годините!Бях изумен миналата година като ходих да си го взема. Струваше 1 лев, който трябваше да се внесе в банка, за което ми взеха 2.50 такса превод! Кво да ви кажа повече...
37
0
 
1
 
! Отговори
gti преди 12 години
37 се отнасяше за Илия (34)
36
4
 
20
 
! Отговори
gti преди 12 години
Типичното разсъждение на 95% от българите! Никой не допуска, че правилата може да се спазват и че автомобилът ти може да е с напълно изрядни документи! Затова живеем в такава ***....
35
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ако до 10 дни си получаваш фиша е направо супер!А не както досега - чак цяла година след като са те снимали в нарушение.Е как няма да има дисциплиниращ ефект!То е същото и при домашните любимци.Примерно - ако кучето ти се изпикае в обувките, трябва веднага да му се скараш и да го накажеш, като то веднага ще разбере за какво е наказано.Ако кучето обаче ти се е изпикало сутринта, след като се е върнало от сутрешната разходка, а ти разбереш чак на обяд, и да му се караш полза няма!