Лечението в болници е по-рисково от летенето, алармира СЗО

Медицински грешки и инфекции убиват повече от самолетни катастрофи
22 юли 2011 07:10,
40
Лечението в болници е по-рисково от летенето, алармира СЗО
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Милиони хора умират всяка година от медицински грешки и инфекции. Лечението в болници е далеч по-рисково от летенето, заявиха от Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Ако утре бъдете приети в болница, рискът от това да станете жертва на лекарска грешка е около 1 на 10. А шансовете ви да умрете заради лекарска грешка е 1 на 300, твърди сър Лиам Доналдсън от СЗО.

Рискът от смърт при самолетна катастрофа е около 1 на 10 милиона пътници, припомни сър Доналдсън, бивш главен лекар и медицински специалист на Великобритания.

"Това показва, че в световен мащаб здравеопазването все още има да извърви дълъг път", каза той. Всяка година стотици милиони хора страдат от инфекции, свързани със здравеопазването.

Повече от 50 процента от придобитите инфекции могат да бъдат предотвратени, ако здравните работници почистват ръцете си с вода и сапун или дезинфектанти, преди да лекуват пациенти.

"Колкото по-дълго пациентите остават в реанимацията, толкова по-голям е рискът те да станат жертва на някаква инфекция", казва Доналдсън, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Tprutprun преди 12 години
I vse paknai golqmata 4ove6ka gre6ka prez 20 vek-4ernobil ne e lekarska.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото по - често ходите на лекар, толкова по - грешни диагнози ще получавате, толкова по - зле ще ставате и по - рано ще умрете. 3000 души годишно в България умират от лекарски грешки, а осакатените са в пъти в повече. Проверете в Интернет и ще видите.
37
1
 
1
 
! Отговори
f преди 12 години
neosporim fakt e vsi4ko v statiqta
36
0
 
2
 
! Отговори
Миротворител преди 12 години
"жертва на лекарска грешка е около 1 на 10. А шансовете ви да умрете заради лекарска грешка е 1 на 300"
35
8
 
1
 
! Отговори
келеша до 33 преди 12 години
ако не обича да си мие ръцете, най-вероятно щеше периодично да си ги хваща по 10 пъти на година за тези изминали 10 години, а не да описва заразите като отделен случай, свързан с престоя във вонливата ти (инфекциозна) болница, за което разбира се ти и лекарите нямат никаква вина, че е толкова в лошо състояние болницата откъм поддръжка!
34
7
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
не претендирам да съм знаещ, но се дразня от това, че се нахвърляш срещу някой си човек (който според мене НЕ лъже), по-скоро заради това, че обижда твои колеги, уверявам те, че много от твоите колеги са си за обиждане, не мога да разбера какво толкова се защитавате насляпо, при положение, че ти не си от тях, защо се обиждаш..
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изводът от историята на номер 21 е, че човекът не обича да си мие ръцете. Две инфекции с фекално-орален механизъм на предаване, по-известен като "болести на мръсните ръце". Е, май не докторите са му виновни на този, който не обича да си мие ръцете, а?
32
5
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
ходът на заболяването може да е разнообразен и не се свежда до елементарното (може/ не може)..няма как да съм сигурен дали не лъже, но и ти няма от какво да си сигурен, че той лъже, а скачаш!
31
1
 
4
 
! Отговори
до келеша преди 12 години
Което не променя хода на заболяването. Ама ти това от къде да го знаеш!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, провери и кога и как се проявява Хепатит С, умнико! Аман от недоучили *** като теб! Проверил бил, хахахахаха! Провери и случая на мрънкащия от 21, аз си залагам главата, че лъже поне в първите 6 реда, а ти като пълен *** му ръкопляскаш! П.С. За това разбирам повече от теб, вЕрвай ми!
29
1
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
това, че хепатит а, по-рядко се предава по кръвен път, не означава, че не може да се предаде по кръвен път..
28
5
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 22 - Преди време даваха група хора, инфектирани в болница, на които при операция е слаган хипарин с една и съща спринцовка и игла. От новините го знам /а и не само аз/.
27
5
 
3
 
! Отговори
келеша до25 преди 12 години
не става само с книжки и стаж в инфекциозна болница, мойто момче, трябва и акъл!
26
6
 
1
 
! Отговори
келеша DO 22 преди 12 години
ей сега специално заради тебе проверих, и хепатит ц може да има инкубационен период от 2 седмици, всезнайко!писнало ми е от такива ............. като тебе, дето си мислят, че от всичко разбират, а са празноглавци, но са много отворени иначе!!
25
1
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
***, Хепатит А се предава по Фекално - орален път. Най-простото обяснение е, че човекът вече е бил заразен, когато е отишъл на лекар. В началото Хепатит А е с неспецифични симптоми, лекарят му е назначил изследвания. Естествената еволюция на заболяването е пожълтяването да настъпи по-късно. Така че хайде да отидеш да попрочетеш малко книжки, след това на стаж в Инфекциозна болница, а после ела пак да говорим. Не става само с плюене, трябва и акъл!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България, на всеки 4 год. се смята,че за да решаваш съдбата на нацията е предостатъчно да си биологично жив представител на вида Homo sapiens. Това значи, че всеки напълно неграмотен алкохолизиран и безимотен Homo sapiens, препитаващ се от кражби има точно толкова тежест, колкото всеки образован и отговорен човек, който разбира за какво гласува, плаща данъци и храни семейство. Ако напълно неграмотните алкохолизирани и безимотни Homo sapiens, препитаващи се от кражби са 2 броя, а образованият и отговорен човек, който разбира за какво гласува, плаща данъци и дава хляб на други хора 1 брой, то при демокрация първите двама избират как да живеят всичките трима.
23
8
 
1
 
! Отговори
келеша DO 22 преди 12 години
и защо да не можеш да се заразиш примерно с хепатит А по кръвен път, умнико??!ти си този, който говори глупости, забутани лаборатории всякакви, а той говори за случай отпреди 10 години!!
22
2
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Говориш глупости. Не се използват стари игли в лабораториите. По кръвен път се хваща Хепатит B и С, на които обаче инкубационният период е доста повече от 2 седмици. Така че, следващия път, когато лъжеш безсрамно, се досети, че не всички са лапнишарани като теб. И внимавай с псувните, че водят до опадване на зъбите :)
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
преди 10 години ми се наложи да отида на лекарпрати ме на изследвания за кръвзабелязах че лаборантката използва няква стара игла, но не се обадихслед 2 седмици ми откриха жълтеница, заразен бях с иглатавкараха ме в инфекциозното, където бяхме всички общо болни от всякакви заразни болестилекуваха ме 2 седмици и ме изписаха уж излекуванна следващата седмица пак ме приеха, този път с дезинтериялепнал съм я в инфекциозното докато ме лекували от жълтеницата оттогава като видя лекар, псувам го
20
0
 
15
 
! Отговори
yaro преди 12 години
лекарите са хора като всички останали,не са богове , и затова не са безгрешни..просто областта в която работят е такава че всяка грешка се забелязва и в много случаи може да е фатална...не ги плюйте ,защото не осъзнавате под какъв стрес работят,особено в България,където хората нямат никакво уважение към бялата престилка, и мислят че доктора им е длъжен , и в доста случаи даже му дават акъл как да ги лекува,защото са всезнаещи..да не говорим пък за агресията спрямо лекарите,особено на ***