50-метрова кула ще се извисява на летище София

Съоръжението трябва да е завършено в средата на 2012 г.
Обновена: 19 авг 2011 15:04 | 19 авг 2011 13:37,
80
50-метрова кула ще се извисява на летище София
Снимка: Министерство на транспорта

В средата на 2012 година ще имаме една от най-модерните и най-красивите летищни кули в Европа.

С това се похвали шефът на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) Диян Динев, който подписа с главния директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов договор за проектиране и строителство на съоръжението, което ще струва над 14,8 млн. лв.

Новата кула е едно изключително важно съоръжение както за РВД, така и за летището, защото е свързано с безопасността и сигурността на полетите, обясняват от транспортното ведомство.

"Явно на мен ми се пада да опитвам да ускорявам забавени неща", похвали се министър Ивайло Московски, който също присъства на събитието.

Идеята за създаването й е още от 2006 година, но до днес не е реализирана.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват.

Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв.м, а височината на сградата ще бъде 50 м.

Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула ще бъде повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуално му разширение.

Диспечерите ще имат пълна видимост над летището, за да направляват кацащите и излитащите самолети.

Стъклата на кулата ще са с максимална УВ защита. Залата пък ще е напълно шумоизолирана.

Рекорден ще бъде и срокът за изграждането на новото съоръжение – само 10 месеца.

Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс, съобщават още от транспортното ведомство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: летищна кула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
13
 
! Отговори
. преди 12 години
то да вземе и летището ни да заприлича малко на европейско защото ония ден като кацнах на него направо си казвам ей това е майка България само при нас ги има бурените излизащи от асфалта прилежащите тревни площи да са занамарени да имаме ръждясали фургони и самолети от страни за украса .за вътре на летището няма кво да се говори скръб!!!
54
12
 
14
 
! Отговори
Пич преди 12 години
"Доколкото си спомням зала Армеец , започна да се строи при тройната коалиция"Ааааа, да бееее. Дори викаш почти беше завършена залата, а Борисов само сряза лентичката? Еййй, комунистите сте с къса и избирателна памет ама за това пък сте и прости! Щеше да видиш ти зала и пътища на кукуво лято при тройната коалиция. Тогава само хонорари по милион и половина имаше за другарите, друго не видяхме.
53
10
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Ура-а-а-а! Бе-ка-***! Бе-ка-***!Пардон, Ге-Ръ-Бъ! Ге-Ръ-Бъ!
52
3
 
12
 
! Отговори
Ди Маркова преди 12 години
Маркова, ела, ела да видиш тук при мен каква 25 сантиметрова кула се извисява. Ела, ще ти хареса!
51
1
 
6
 
! Отговори
eee преди 12 години
eee gledaite da ne padne:D
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе що само 50 метра? Малко нисичка ми се види. Поне 150 метра я направете чи да бием поне мамалигарите и византийците. Ама-ха.
49
1
 
18
 
! Отговори
брей преди 12 години
Кога най-после ще се въведат пределно допустими цени на квадратен метър в сроителството на обществени поръчки ? И без да съм експерт виждам мин. 300% печалба !!! И то ако се строи качествено....
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво,браво, каква кула, какво постижение на БЪЛГАРСКИЯТ СТРОИТЕЛЕН ГЕНИЙ. УРА, УРА, УРА. Абе направо сме ВЕЛИКИ.Нашата аерогара , най-великата аерогара на света.
47
1
 
9
 
! Отговори
tedkata_m преди 12 години
Става за скокове!
46
5
 
21
 
! Отговори
авио преди 12 години
до всички "специалисти" - тази кула не е няква прищявка, а е необходимост, в момента от старата кула няма пълна видимост и е изключително, трудно, да не кажа опасно направляването на самолетите... ае стига само плюхте и търсихте някви конспиразции и тн... лек ден
45
5
 
34
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
И в Косово батка ги нагнездиха тия *** да строят!!!!СмятайБаси ****ата - ще има за синчето ново Ламбо!!!Във фирмата ГлавБолгарСтрой всяка година се празнува 9 сепртември!!!(лично ми го е казвал техен технически рък.)Казахме всичкоИ тогава какво нзачение има Боко Ли,цоко ли,Танас ли....като големите номенклатурни играчи си остават същитеЕдинственото решение е ЕМИГРАЦИЯТА-не искам да Ви отчайвам ама си е 100% истината
44
5
 
4
 
! Отговори
маркова преди 12 години
Лошо си спомняш- забравил си гинкото.Боко я започна - върни лентата назад. То бива слепци и глупци, но чак толкова небива!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
появят ли си Главболгарстрой, значи много пари ще се окрадат! не само за строителство, а и за проектиране. навремето като строиха сградата на РВД - пак така беше, винаги така е било.
42
3
 
17
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Подготвят софийското летище за ***/Фрапорт/? Спокойно, момчета, заплатите ви ще паднат наполовина, но затова пък ще ви съкратят с 30%.
41
14
 
9
 
! Отговори
иво преди 12 години
Доколкото си спомням зала Армеец , започна да се строи при тройната коалиция. Строеше е Главболгарстой. При ГЕРБ , Б.Борисов свали цената с близо 50 мил. лева и се скъса да се хвали. Да ама не. Сега Главболгарстрой/ разбирай В.Божков/ строи южната дъга на Околовръстно, магистрала Тракия, новата кула / която според мен е излишна, както и метрото, което ще отива до летището, но от мен да мине/ и всичко това без да има обявени конкурси? Скъпо ни излезе залата, другари от ГЕРБ, ААА???
40
6
 
18
 
! Отговори
Измама преди 12 години
6500лв на квадратен метър за Кулата??? Примерно тази в Арланда, Швеция е по-висока и струва наполовина ?!? А там работниците взимат по 4000Е/месец. Цената е БЕЗ оборудването което също струва около 2..3милиона ... отново парите потъват в финансови кули и пирамиди. Кула на летището си има.. тя функционира добре .. друг е въпроса, че всеоще не е инсталирана скъпоструваща техника за кацане в мъгла.. но там Бойковците няма как да прибрат договр и лицен от ЕС за строителство НАЛИ ? :)
39
7
 
8
 
! Отговори
счети преди 12 години
Значи ще хвърляме пари в нова "кула", защото ЕК се е съгласила да се отдаде летище София на концесия, а? За да врътнем следващата /поредна/ схемичка за лапане, а? Както в т.нар. "летище Балчик", а? СУПЕР - ама отвратено "супер", да не стават грешки в интерпретацията. ПИСНА МИ, ОТВРАТЕНА СЪМ! Никога не съм била "***", за разлика от ГЕРБерските функционери, няма и да бъда, но тези са същите ***, като предишните!
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvo leti6te e tova dnevno kaca6tite samoleti edva sa 30-40 i ot nqkoi ot tqh slizat po 50 4oveka,biznesa umrq i nqma tolkoz 4ujdenci macina sa samo ...
37
2
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Ти ще кажеш ,че до идването на герб не е имало живот на територията на България
36
2
 
9
 
! Отговори
pi4a преди 12 години
ПО въпроса с най-добрите летища в Европа - полека да не разтегнем само, не еот най-лошите, но просто е малко и не може да се мери с повечето европейски летища, да не говорим за азиатски. Но по въпроса за ГБС монопола - без коментар. Бате отдавна знае как да управлява - хвани си строителството и мутрите и си готов. Та те си го подготвиха - *** позьор които знае как да се явява пред народа. На такъв народ това му трябва, така се печели, не с професионализъм.