50-метрова кула ще се извисява на летище София

Съоръжението трябва да е завършено в средата на 2012 г.
Обновена: 19 авг 2011 15:04 | 19 авг 2011 13:37,
80
50-метрова кула ще се извисява на летище София
Снимка: Министерство на транспорта

В средата на 2012 година ще имаме една от най-модерните и най-красивите летищни кули в Европа.

С това се похвали шефът на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) Диян Динев, който подписа с главния директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов договор за проектиране и строителство на съоръжението, което ще струва над 14,8 млн. лв.

Новата кула е едно изключително важно съоръжение както за РВД, така и за летището, защото е свързано с безопасността и сигурността на полетите, обясняват от транспортното ведомство.

"Явно на мен ми се пада да опитвам да ускорявам забавени неща", похвали се министър Ивайло Московски, който също присъства на събитието.

Идеята за създаването й е още от 2006 година, но до днес не е реализирана.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват.

Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв.м, а височината на сградата ще бъде 50 м.

Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула ще бъде повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуално му разширение.

Диспечерите ще имат пълна видимост над летището, за да направляват кацащите и излитащите самолети.

Стъклата на кулата ще са с максимална УВ защита. Залата пък ще е напълно шумоизолирана.

Рекорден ще бъде и срокът за изграждането на новото съоръжение – само 10 месеца.

Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс, съобщават още от транспортното ведомство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: летищна кула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Отново пишат за ДП "Ръководство на Въздушното Движение" как се назначават близки до властта с огромни заплати, а РП-та изнемогват от недостатъчно заплащане и стрес.
74
0
 
1
 
! Отговори
Пътник ! преди 12 години
Добре че ще строят кула, но не ли редно първо да пуснат директна линия аерогара - автогара и жп гара. А не да ни ограбват бакшишите.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо нищо не се пише как боко се опитва да продаде летището-най печелившото предприятие в България..как се мъчи да го направи губещо(бая зор вижда ***).....и това май не е верно ааа..?????
72
5
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Оставиха седем милиарда от които до края на мандата на тиквата няма да е останало нищо, оставиха и чужди инвеститори които до края на мандата на тиквата ще са се изнесли завинаги от БГ ***....и тогава ще ядеш кули и магистрали *** загубен...
71
2
 
2
 
! Отговори
edna balgarka преди 12 години
ei niama ygoda na tozi prost narod .kakvoto i da se napravi vse e lo6o.niama zna4enie koi e na vlast ,vajnoto e da se pravi ne6o .da potkrepiame kogato e za hybavo i da ne spim kogato e lo6o .samo taka 6e yspeem kato nacia.stiga ste se delili na partii.onia gore lapat a nie se plyem iz forymite.i dokoga ?
70
0
 
0
 
! Отговори
геор преди 12 години
защо крете името на сливенския крадец на колата
69
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Не виждам какъв е проблема ГБС построи РВДто и е напълно нормално да построи и тази кула. Най-малко се премахва познатото: "Ама ония преди нааассссс...."
68
3
 
4
 
! Отговори
VIKING преди 12 години
Pumiari takivi!!! Bat Boiko ne vi iznasia pak sega....Koito i da vi upravliava vas tam,nema ugodia!!!! To,pak koili nese izredi ve4e!!Prost narod,slaba darzava!!!
67
19
 
3
 
! Отговори
гласувах за Борисов преди 12 години
Бойкоооо....държавата не е само сгради и магистрали!!!! В нея живеят ХОРА! искам Атака да спечели изборите, не виждам по-подходящи от тях....за съжаление!!!
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65, защо нямаше такива "далавери" последните 20 години? Предшествениците на Бойко само крадяха и нищо не оставя след себе си, освен разруха!Трябват ни още такива "далавераджии", които ще ни построят метро, магистрали, пречиствателни станции, летищни кули и т.н.
65
4
 
19
 
! Отговори
Много Печен преди 12 години
Бравос! Още една добра новина за България!Можем да гледаме и позитивно на нещата, не само да плюем...и нали всеки разнира от всичко ...
64
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната далавера на боко.........но нали 2012 ще реже с златната ножица.......нема такава алчност.....боко спри се....за какво са ти всичките тия пари....?????
63
22
 
15
 
! Отговори
Матросов преди 12 години
И до небето да построи кула , Борисов е аут ! :)
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да кажа не партиен секретар от София, а баш шеф на всички партийци и партийни секретари в София. В момента свръхкапиталист и милиардер.
61
7
 
15
 
! Отговори
Васко Кацата преди 12 години
Абе то вкъщи ракия нема они кули ще ми строят...
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Главболгарстрой" е комунистическа фирма, президента и почти едноличен собственик е бивш партиен секретар на град София, столицата на комунистическа България. Цената на кулата е поне двойно завишена.
59
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как така тепърва ще се проектира, но вече знаят, че цената ще е над 14,8 милиона?
58
9
 
26
 
! Отговори
Българин преди 12 години
eeee само плюе този български народ брееее няма угодия..Затова и няма никога да сме на ниво с тоя *** манталитет .....
57
3
 
20
 
! Отговори
Щастливец преди 12 години
Ех, каква добра новина в края на седмицата. Ще зарадвам и жената довечера.
56
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват" - значи и кулата ще се разпада по време и след строежа и ще бъде изпълнена с долнопробни материали. Страхотно. Ама то няма как. Ако направят кулата, както трябва, много ще се види тъпотията при строежа на терминал 2...........