Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас

Ситуацията не можела да се оправдае с финансови проблеми
Обновена: 12 сеп 2011 15:24 | 12 сеп 2011 12:11, Елка Василева
154
Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас
Правителственият самолет на бургаското летище. Снимка: Булфото

Ситуацията, създадена за руските туристи от Bulgaria Air, която отказа да превози от Варна и Бургас около 900 руснаци, не може да бъде оправдана с никакви финансови или каквито и да са други проблеми, заяви днес прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Стотиците руски туристи станаха "заложници" на летище Бургас, след като от петък авиокомпанията Bulgaria Air отказа да извърши всички полети, резервирани от фирма “Алма тур”, обяви тя.

"Превозвачът отлично знае, че туристите са заплатили за полетите, иначе нямаше да стигнат до България. А демаршът, предприет от авиокомпанията в края на миналата седмица, е планиран шантаж и игра на нерви за стотици напълно невинни хора, които съзнателно и цинично бяха въвлечени в конфликта, за да се съберат парите от длъжника", каза Тюрина за Интерфакс-Туризъм.

Още по темата

"Няма съмнение, че акцията е била планирана. Bulgaria Air не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изпълнява полетите целия сезон, знаейки, че туристическите оператори плащат на „Алма тур“. А сега програмата е към края си, последните полети се изпълняват за сметка на предварително внесени депозити, тоест текущи плащания повече няма да има – няма какво да се чака. Точното време за шумен финал, за да се опитат да изстискат парите, получени от „Алма тур“ през лятото", каза още Тюрина.

Тя припомни, че Bulgaria Air не за първи път „демонстрира нечистоплътност“ и посочи като пример случаят от миналата година с новосибирската фирма „Акрис“.

От своя страна вестник „Российская газета“ пише под заглавие „Почивка до понеделник“, че не е известно колко ще продължи принудителният отпуск на руснаците, които не могат да излетят от Бургас и Варна заради спора между Bulgaria Air и „Алма тур“.

Изданието припомня, че скандалът избухна в петък, когато авиопревозвачът отмени три полета от Бургас и Варна за Москва и Санкт Петербург.

Решението беше обяснено с това, че туроператорът дължи 5 милиона долара и чартерите няма да се изпълняват, докато парите не бъдат платени. Компанията туроператор обаче твърдеше, че е платила навреме и сега е принуждавана втори път да плаща билетите, пише руското издание.

В резултат на последвалата масова отмяна на полети в събота вечерта на летищата във Варна и Бургас се натрупаха почти 1000 души, сред които и много деца.

Някои си купиха отново билети за връщане, но онези, които не разполагаха със средства, бяха принудени да останат в България. Чест прави на руските дипломати и собствениците на българските хотели, че всички руснаци безплатно бяха настанени в хотели и им Бяха раздадени вода и храна, пише още вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо да се докаже, че парите за билетите на хората са наистина платени на превозвача. Думите в случая са кухи. Това се прави с документи. Ако това не е така няма превозвач /бил той с автобус,влак,кораб,самолет или друго превозно средство/, който да извърши услугата. Но ако са били платени, но не са осъществени по други причини /други задължения/, то тогава и Bulgaria Air трябва да го отнесе.
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми те руснаците кога са виновни както американците и англичаните
148
1
 
2
 
! Отговори
names преди 12 години
Няма по скапана авиокомпания от България Еър. Един път съм летял с тях и повече няма да повторя. Да не говорим че плашат нередовно на служителите си.
147
2
 
7
 
! Отговори
moon преди 12 години
То и Летище София не е благотворително дружество ама с нашите данъци връщаме дългана България Ер/***/.
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOGATO BRATU6KITE DOYDOHA V BG UJ DA OSVOBODQT BALGARITE, UBIHA HILQDI UMNI BALGARI ZADA NE IM POPRE4AT DA UPRAVLQVAT BG. DA NE IZROIM SQ KAKVO LI O6TE NE IM STORIHA NA BALGARITE TIQ PIQNICI...
145
10
 
14
 
! Отговори
Симеонов преди 12 години
Москва беше странно мълчалива доката цяла България беше заложник по време на газовата криза (разбирай докато си премерят censured с Украйна). С какви очи въобще си позволяват недоволство.
144
0
 
1
 
! Отговори
MESHA преди 12 години
NOENT
143
0
 
2
 
! Отговори
MESHA преди 12 години
BULGARIA AIR - ***- NOENT
142
1
 
11
 
! Отговори
до Цезар преди 12 години
а не мислиш ли,че е нормално в края на сезона да си поискат парите? Все пак касичката на фирмата е по-пълна в края и по-трудно могат да се оправдаят с безпаричие.А рускинята какво говори си е нейна работа,нормално е да защити партньора си,а не мен и теб.
141
2
 
2
 
! Отговори
хохо преди 12 години
То вероятно все с руски фирми се случва това защото ги мразим.
140
5
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Хайде холан бе..... това "Bulgaria Air" да не благотворително дружество на Българо- съветската дружба!!!
139
0
 
6
 
! Отговори
Бедняк преди 12 години
В случая не оправдавам Алма Тур щото наистина са им много забатачени сметките и от години бавят страхотно плащанията към хотелиерите. Но за любителите на конспирации ще предложа следната тема за размисъл. Алма Тур е собственик и на Хотел Атлас на Златните. Ако плащанията от Русия към Алма Тур "умишлено" се бавят, сетете се кой и на каква цена става собственик на този хотел на цена 3.5 мил.евро. Не е лоша сделка, нали. Когато си длъжник, събуваш гащите лесно...
138
15
 
3
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Никой не е карал *** да идват у нас, като са дошли да си берат гайлето или да ги изпратят тия дето им взеха парите по кръчми , магазини и ресторанти.
137
0
 
3
 
! Отговори
DREAMER1 преди 12 години
Те повече от пет години не ги платиха та сега ли!
136
2
 
14
 
! Отговори
Свидетел преди 12 години
Алма Тур е изключително некоректна фирма. В коренно различен от авиопревозвачите бранш сме, но точно същото нежелание да погасяват плащанията си навреме имат и с моята фирма. Всяко плащане се получава след трудни преговори и с голямо закъснение. Проблема не е в България Еър, вервайте ми ;)
135
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Rusia moje da me cuni otzad.
134
4
 
14
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Права е жената Защо?? България AIR не отказа да превози пътниците от Русия до Бургас ами на връщане Защото си похарчиха парите по хотелите и сега могат и да стоят на летището. Щом си са платили билета за идване и връщане авиокомпанията е длъжна да ги превози. А после да си търси парите ако ще и по съдебен път.
133
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма работа, редовно и по всички европейски летища има подобни проблеми, по една или друга причина хората чакат по два, три дни, а през зимата и повече. Случват се такива работи, но огромният проблем е , че това са руснаци, за които България била "втора майка" - както се изрази един руснак на летище Бургас, започнаха още на летището да заплашват със съд този и онзи, сякаш тука им бащиния, нахално и нагло поведение, което показва за сетен път, че ни смятат все още за по-нисши от тях твари.
132
1
 
9
 
! Отговори
СС преди 12 години
До 133 - Алма като си плати 8 млн.лв на БГ ЕР тогава ще си платят и на летище София - от къде да ги вземат иначе като има такива *** като тоя смешен туроператор
131
1
 
6
 
! Отговори
DREAMER1 преди 12 години
Айде сега някой от вас специалистите да пита Бат Бойко кога България Ер,тоест ***,ще изплати дълга към Летище София,който е над 15 милиона ами се занимавате с фирма като Алма-Тур,която се е доказала за толкова години.Едни да плащат а други да правят каквотоси искат!!!