Киберпрестъпленията растат стремглаво

Най-често срещана е кражбата на самоличност
Обновена: 19 окт 2011 21:18 | 19 окт 2011 21:18,
51
Киберпрестъпленията растат стремглаво
Явор Колев. Снимка: БТА

Киберпрестъпленията се увеличават с по 50% всяка година, съобщи началникът на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП Явор Колев по време на първата конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

По думите му компютърните престъпления растат постоянно, но това е нормално с оглед увеличаващия се брой на интернет потребителите.

Кражбата на самоличност е най-честото срещаното престъпление в интернет, следвато от кражбите на финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца чрез мрежата също набира скорост. Голям е и броят на атаките срещу финансови институции.

Едно от основните предизвикателства пред институциите и бизнеса  е обезпечаването на сигурността на киберпространството, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той отбеляза, че киберпрестъпността е сред най-бързо развиващите се форми на трансгранична престъпност, а новите технологии все повече са цел и инструмент за организираните престъпни групи.

По думите му, за противодействие са нужни бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор.

Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов отбеляза, че компютърните престъпления вече са организирани – докато преди време киберпрестъпниците са действали за слава, сега са изместени от организирани групи, търсещи пари.

По думите му колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да станат киберпрестъпници.

Във форума, който се провежда в София, днес бяха директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, помощник директорът на отдел за киберпрестъпленията към ФБР Шон Хенри и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
тъй де . Аз съм батко ви Калинчо 28 - МИ . знам на чие РПУ ... ПОПАДАТ ДОКЛАДНИТЕ .. ММ СИЛАЖ КАК СЕ ПРАВИ ЗНАИШ ЛИ БЕ .. А ОКОПНО ?
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ ИЗВРАТЕНЯЦИ ХАБЕР СИ НЯМАТ !! АМАН ОТ ТОЯ СЕКС ТОРМОЗ НАД УЧЕНИЧКИ .. А БЕ МАЙМУН .. ТИ ЗА ТОВА ЛИ ВЗЕМАШ ЗАПЛАТИ, ТА И ШЕФ НА ОПЕРАТИВНО ЗВЕНО СА ТЕ НАПРАИЛИ !! ДА НИ ЗАНИМАВАШ С ГЛУПОСТИ . ОТ ГОДИНИ САМО ТОВА ДРЪНЛАШ, БАНАЛНИК ! КЪДА СА ИЗМАМИТЕ ... ИЗТОЧВАНЕТО НА ПАРИ ОТ СМЕТКИТЕ НА ХОРАТА !! ДОЛЕН ЦЕРБЕР .. ТИ САМИ АЙ ПИТАТА ЛИ ЩЕ СЛЕДИШ . !! И ШЕ МИ БИЧЕШ ДОКЛАДНИ .. МИСЛИШ, ЧЕ НЕ ЗНАМ ЛИ *** !!!БАЛ СЪМ ВА !АМА НЕМА МИ СТАНЕ ЩО .. СТЕ ДОЛНИ !!
27
2
 
22
 
! Отговори
агроном преди 12 години
Явор Колев е агроном по професия!
26
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Само не разбрах що чини там ненормалника Уорлик?
25
2
 
3
 
! Отговори
katunes преди 12 години
Откриха топлата вода. Тези от БОП-а, които са десетина души, едва ли имат капацитета да се справят с кибервойната, която се вихри - sofiapost.net/2011/09/nevidima-zaplaha/
24
1
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Опаааа ,опааа недей така с публичните домове,че няма къде другаде да си направя сефтето.
23
1
 
22
 
! Отговори
––––––––––––––––– преди 12 години
Сексуалната експлоатация на деца чрез мрежата също набира скорост. Колко е експлоатация да заговориш ученичка в някой сайт - и колко е експлоатация лятото по чалготеките по морета и градове и най-вече села, където всички на 3 водки са по прашки и чичовци или батковци им ровят по дупките след 2 вечерта ?! Айде пак двойни стандарти, а този плехар на снимката май обслужва корпоративни интереси, т.е. плащат му и утре ви затваря офиса защото ползвате нелегален софтуер за принтера ;)
22
1
 
31
 
! Отговори
Кооператор преди 12 години
Гатанка:Агроном-милиционер.Що е то?
21
1
 
9
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 20 Не съм спрял да се хиля от няколко минути. Много добре казано
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явореее, теб не те ли е хванал още тока, докато търсиш "харда на рутера" ? :))))))))
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кога ще преследвате и ще наказзвате ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ???Народа бачка за 300лв заплата и плаща толкова данъци и такси за да взимате вие огромните заплати вършете работа поне,народа иска големите престъпници в затворите иначе само го дразните.Гдбоп толкова ли е трудно да следи тези черни джипове и такива като Киро ***,тръгнали да се занимават с обикновени поребители.Ние не ядем доматите с колците,осъзнайте се малко,всички сме българи!
18
3
 
18
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ТО ВАС КОЙ ВИ РАЗСЛЕДВА ЗА БЕЗЧИНСТВА СПРЯМО ГРАЖДАНИТЕ !!!!ДОЛНИ МИЛИЦИОНЕРСКИ МУТРИ !!НОМЕРАТА ВИ ПРИ МЕН НЕ МИНАВАТ ..КОЛКОТО И ДА СТЕ ОПИТВАЛИ ХАХАХА
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката гледа като овца , аха аха да заблее.
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Цецо е лицето на МВР ,тоя явно е г.за.
15
1
 
20
 
! Отговори
музикант преди 12 години
Киберпрестъпление е също ако видиш петокласник да преснима учебник и да не го обадиш на полицията. СМЪРТ за такива кърлежи, ПИРАТСТВОТО ОГРАБВА!
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе вие давате ли си сметка докъде сме я докарали, че за хакнат акаунт в някоя поща или фейсбук те грози затвор, а за откраднати милиарди, милиони да си бизнесмен и да правиш партита с политици и големци ? Кво стана с ония по САПАРД Стойков и оня другия? Ами Мургина и компания, ами Р.Овч, ами...Представяте ли си за каква гавра иде реч с нас ?....***
13
2
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Явно кадърните ни управници са се подвели по жаргонното название на разни червеи вируси и други подобни - "буби" или "буболечки" и са решили да наемат специалист да се бори с тях.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този гига ИТ спец разследва педофилите ? Та неговите разледвания винаги са по сигнали от външни служби, от разработки на чужди държави !Как е възможно агроном да стане шеф в Полицията и то ИТ ?!Полицята на едни хора, съдът на други, прокуратура, следдствие на трети четвърти....И общото между тях е, че има абсолютни релации по роднински линии!!! Окупирали са всички структури. Гаврят се с народа си, и ние чакаме оправия....Няма оправия. Оправията я имаше при Бай Тошо...
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе,Колев, като слухтите в нета що не ударите незаконните публични домове например...или шефа е казал там да не пипате??
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живял съм в грешка, смятайки, че най-честото "киберпрестъпление" е свалянето на нелегална музика. Явно много по-често се крадат самоличности.