25% съкращения в армията до юли 2012

Така МО ще компенсира намаления си бюджет
Обновена: 26 окт 2011 21:30 | 26 окт 2011 21:29,
241
25% съкращения в армията до юли 2012
Снимка: Архив Булфото

“Около 20-25% от предвидените за освобождаване до края на 2014 г. военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.”

Това ще е основният механизъм, с който Министерството на отбраната ще компенсира намаления бюджет с 10 млн. лв. догодина, обясни министър Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

„Ние очаквахме още през 2012 г. да се изпълни онова изискване средно годишно 1,5% от БВП да отидат за отбрана. Но това не може да се установи през тази година“, не скри разочарованието си Ангелов.

“Плановете на Министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи”, обясни министърът.

Той допълни, че през юли 2012 г. бойните поделения на Българската армия ще се преструктурират.

Можем да се справим, не е някакъв проблем и ще имаме възможност да маневрираме, оптимистично заяви министърът.

И за да го подчертае, обяви, че днес по време на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методиката за допълнително материално стимулиране.

„И такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във фонда „Работна заплата“ тази година“, обяви Ангелов.

В Министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси за тези две години и половина и е дошло време да „получат своето” като резултат от тяхната дейност, защити позицията си министърът.

Инвестиционният проект за купуване на 8 многоцелеви изтребителя също ще бъде подготвен и представен пред МС в началото на следващата година, допълни Ангелов.

“При липса на капитал 2012 година, когато трябва да стартира цялата процедура, аз нямам право да откривам такава процедура“, заяви министърът и уточни, че за да стане това, трябва да има гаранции, че ще получи обещаното по закон финансиране на МО.

Освен това до края на годината ще е готов и планът на Министерството за по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в мисията на ИСАФ в Афганистан. След това ще бъде представен за одобрение на МС.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос“, заяви Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
167 - ***, това от дядо си, дето е бил ЗКПЧ по татово време ли си го чувал ??? Да речем, че съм бил под пагон достатъчно дълго време, за да осмисля нещата и да си позволя да изкажа мнение!
150
2
 
33
 
! Отговори
ердал преди 12 години
и дума да не става Турция винаги ще помогне на България,това ви го гарантирам 100%,но ако стане нещо като възродтителен процес тогава може да е враг
149
1
 
40
 
! Отговори
От една баба :-) преди 12 години
Навремето като младо момиче харесвах едно момче,той влезе в казармата за цели 2г. и излезе истински мъж,с гордост мога да кажа,че моя мъж можеше да се справи с всичко сам, можеше да се пере,да си чисти и да си готви,беше научен на дисциплина и имаше цел в живота си,с много любов сме заедно вече 35г. отгледахме и възпитахме 2 деца,но сина ни не хвана казармата и със съжаление мога да кажа,че си личи както на всички младежи сега,никаква дисциплина,чувство за чест и съвест,гневни и объркани.
148
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС разчита на финансовата помощ от Китай, Русия и Бразилия за да спаси Еврото. Умници, Русия обяви положително салдо към 30.09.11 г в размер от 1,021 трлн. А ЕС се чуди как да избегне фалита.Не забравяйте, че ако не беше Русия сега на мястото на катедралния храм-паметник "АЛ.Невски " щеше да има джамия, а пък В.Левски, Хр. Ботев, Бенковски... щяха да бъдат обявени за терористи. А истинските патриоти Българи, досущ като Кюрдите, щяха да партизанстват по планините. Къде е истината ?
147
2
 
34
 
! Отговори
...до 137... преди 12 години
Абе, приятел, само по терминологията се познава ,че не си и помирисвал БНА преди 1989 .Служилите тогава знаят за какво става дума... И какво означаваше това за тях...А ти си един...
146
1
 
38
 
! Отговори
за 163 преди 12 години
Турция ни е вековен враг! Ето такъв враг ни е. Били сме с Турция съюзници два пъти, но приятели не сме били.
145
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
turcia kakuv vrag ni e te imat 1 milion armiq i moderni orujiq durjava koqto proizvejda vsi4ko sama turciq ako iska da ni prevzeme nqma da ima nikuv problem nie i raketi nqmame armiq ne ni trqbva to dali 6te sa 20 hilqdi ili 10 hilqdi nqma nikvo zna4enie nie raketi samoleti nqmame korabi
144
0
 
32
 
! Отговори
137 преди 12 години
И се присъединявам към Инкогнито, много точно определение е "мозъчна пръдня" за това "наши хора" там, където става въпрос за политика.
143
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясноооо...Военните не са гласували за герб ! Останали са полицаите тези от правосъдното...Да ви говори нещо това ?
142
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай адрес.Идвам веднага.
141
0
 
39
 
! Отговори
ердал преди 12 години
аз ходих в казармата на времето,това беше за мен голяма гордост и никога не съм съжелявал и дори бих искал пак да съм там
140
1
 
32
 
! Отговори
777 преди 12 години
Нищо безцелно нямаше през тази година, всичко си беше с цел. И сега мога да ти оцеля продажния *** и с автомат и без него!
139
6
 
36
 
! Отговори
137 преди 12 години
Аз съм ходил в казарма, при това по време на комунизма, при това в бойно поделение, но това не ме е направило ***. В политиката няма приятели и наши хора, а има интереси и съюзи. В момента, а и в обозримо бъдеще, Турция е и ще ни бъде съюзник, както и НАТО, а Русия - вероятен противник. Колкото до интереси, българския национален интерес е бил и винаги ще бъде в разрез с руската идея - да направят всички славяни поданици на руския цар.
138
1
 
40
 
! Отговори
за 154 преди 12 години
Аз като ходих в казармата пазих границите на своята страна! Години по-късно ходих в САЩ и разбрах, че там хората като мен се гордеят с това и всички ги уважават!
137
7
 
35
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
ти като ходи казарма ,освен че една година от живота ти мина безцелно и си загуби времето какво научи.Да бягаш като гламав и да стреляш.Сигурно сега всеки ден стреляш с калашник,а.
136
2
 
31
 
! Отговори
сома преди 12 години
За 149. Аз пък имам неудобен отговор - ЧЕТИ КНИЖКИ и ще намериш отговорите.
135
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аню Ангелов отива при Борисов и докладва:- Г-н премиер, реформата в армията приключи! Останахме аз и шофьора ми.Борисов го поглежда накриво:- Е кво, ти книжка немаш ли.....
134
4
 
40
 
! Отговори
ив преди 12 години
Руснаците е нормално да охладеят към нас. Нали се правим на натовци... А Турците са ни приятели, колкото лъва е приятел на антилопата. На Балканите никога не трябва да си спокоен - тук е барутен погреб и запалената клечка постоянно се подхвърля и е твърде вероятно някой да я изтърве. Готви се за война, за да живееш в мир! Уж сме мъдър народ, ама много глупци се навъдиха напоследък. Бог да ни пазки, като ние не можем. Амин!
133
2
 
31
 
! Отговори
за 149 преди 12 години
Защото нищо по-умно не можеш да измислиш.
132
3
 
38
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Имам няколко неудобни въпроса към драскачите тук - първо, защо ни е многобройна армия и от кой ще ни опази, второ - защо му е на полковника заплата от 2000 лв, трето - защо към и без това мизерната ни армийка е принадена цяла структура "Военна полиция" а в добавка на това и част от ДАНС си изкарва заплатите на армейския гръб ??? Чакам мнения!