Всяко пето дете на 11 г. влиза в нелегални уебсайтове

Три четвърти от малчуганите научават за тях от свои приятели
10 ное 2011 13:25,
25
Всяко пето дете на 11 г. влиза в нелегални уебсайтове
Снимка: архив, Reuters

Всяко пето дете на 11-годишна възраст посещава уебсайтове за нелегално споделяне на музика, филми, тв и видео съдържание, сочи ново проучване британския изследователски център Dubit. 

Специалисти коментират, че това е и най-подходящата възраст, в която родителите трябва да започнат да обсъждат с децата си отговорното и безопасно поведение в интернет. 73% от децата пък научават за тези сайтове от свои приятели.

На 12 години над една четвърт от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, тв и видеосъдържание.

На 13 години 42% от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, тв и видеосъдържание.

Повече от половината деца на възраст между 11 и 16 години използват интернет без родителски контрол в своите стаи или докато са извън дома си – през смартфони и други устройства, свързани с интернет. 

От доброволческата организация Childnet International са създали наръчник за учители и родители, който им дава безплатна практическа информация и ги съветва относно достъпа до забавления онлайн.

Наръчникът предоставя и информация за рисковете при нелегалното сваляне от интернет или посещаването на нелегални сайтове за споделяне на файлове като опасността от компютърни вируси, попадане на обидно или неподходящо за деца съдържание и кражба на лична или финансова информация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: интернетдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
ДеЕбнеща Хиена :) преди 12 години
номер 24 Мерси имам си LED Sony 37" , но на кино по си ме кефи
24
7
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
..ami kato nemash pari za 43" Sony, shte hodish na kino - da :)
23
2
 
6
 
! Отговори
ДеЕбнеща Хиена :) преди 12 години
Абе вижте кво щом толкова кина има и всеки път като ида са пълни с хора значи има кой да ходи. Освен това предпочитам да гледам даден филм на кино с всичките му ефекти, отколкото да го дръпна от замунда и да го гледам на 19 инчов монитор. Е ясно ,че филми дето не ги дават по кината и се дърпат от торентите. Искам да кажа ,че и ходенето на кино си има своя чар :)
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи ако аз дам моята книга, DVD филм, музикално CD и др. на приятеля ми Пешо да ги чете, слуша и гледа, това е нелегално, тъй ли било?... Защото на корпорациите не им изнася, понеже са алчни за печалби и трябва да продават по много!... Когато си купя музикален диск с моите пари, нали той става мой? Не мога ли да решавам аз какво да правя с моята собственост?
21
1
 
2
 
! Отговори
do Nо 9, Кире систе преди 12 години
Дай им идеи! Сега някой ще напише наръчник, ще лапне едни парички, все едно някое дете ще го прочете или ще слуша, докато му го четат.Единственото спасение е родителски контрол.
20
1
 
2
 
! Отговори
ВСЕТАЯ преди 12 години
Питам- кои са легални сайтове тогава??????? Замунда нелегална ли е? Къде се крие?
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В цената на всеки диск, плоча или касета влиза плащане за авторско право.Ако преди 20 години съм си купил плоча на даден изпълнител, редно е сега, ако си купя същия албум на диск, да ми приспаднат сумата За авторско право.Все пак вече съм я платил.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредните простотии ми вие какво искате децата да плащат по 10лв на свален филм или песен
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това го знаем, да се каже защо заплатите в България са толкова ниски, а цените толкова високи спрямо заплатите.
16
3
 
19
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Дамм точно си мислех да му кажа:-Недей да си теглиш безплатни филми ами отиди накино и дай 15лв. за билет-Има логика ...
15
1
 
32
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Чудно ми е колко са нагли продуценти и измислени защитници на "авторски правя" че си мислят че могат да забранят на хората да си обменят информация.Изпуснаха влака от много високомерие. Догодина пускат 10тб ХДД. Цялото itunes може да го събереш на един хард и вероятно някой ще го сложи....Да бяха измислили те платформи за обмен и да намажат някой долар, но не, искат да ни продават дискове за 30-70$ парчето.Класическата дистрибуция е мъртва и прогреса не може да бъде спрян.
14
1
 
13
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Един администратор с усмивка на лицето и потриващ доволно ръце сяда и обяснява всичко това пред жъртите страници на нашите ежедневници.Обяснява самодоволно как е разкрил "организирана" престъпна педофилска група.Как тази група е била следена,първо от европол ,после от интерпол ,от интернет,деклариращ ,че фейсбук не се следи и убеждава министър Цветанов ,че е отличник на работното си място и е готов ФБР да му помагат. Той е загрижен за нас ,показва снимки и имена,а конституцията го забранява !!
13
2
 
18
 
! Отговори
rottenroll преди 12 години
ХА! Глейдате си работата. Децата ВИНАГИ ще посещават сайтовете, които искат. Както ВИЕ винаги ще си дърпате "нелегален" софтуер и мултимедия от замунда и пиратския залив. НИЩО НИКОГА НЯМА ДА ПРЕКРАТИ СВОБОДНИЯ ОБМЕН. Явор Колев да се изяде от яд!
12
2
 
17
 
! Отговори
of преди 12 години
Аз пък си помислих, че става въпрос за порно, то било пак за на някой търговец интереса....ключовата дума е търговец, а не артист!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха, че кое дете ще влиза в легални бе. ало, ало кой ми *** - фото Мексико е тука.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено че ще тегли от нелегални сайтове... Няма да си я купи я... Една хубава игра струва от порядъка 100-120 лева ! И както сме научени да го получаваме безплатно така и трябва да бъде... Поне при нас в България. Дали филм дали музика или игра при нас трябва да са разрешени торентите ! Колко народ сме ? Една шепа.... На никой няма да му олекне джоба.
9
4
 
26
 
! Отговори
Кире системата преди 12 години
Много е важно децата да НЕ гледат пиратски филми защото това забявя ръста на печалбите на милиардерите. В същото време няма наръчник, в който да пише как да се предпазват от педофили в интернет. Явно никой няма интерес от премахването на педофилията.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха-ха-ха, че тия 11-12-13 годишни са много по-добри с компютрите от родителите си, а и това с филмите и музиката пак се трае, ама какво правим с порното, а? Или с разговорите на ученички с чичковци. За мен това е много по-страшно, от някакви си там вируси. Защото и да има вирус компютъра, ще преинсталирам Windows, ама какво ще правя, ако без да знам, дъщеря ми се среща с всякакви "приятели" от чата? Това вече е страшно!
7
1
 
13
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Хехе напомни ми ученическите години. В 5 клас намерих порно касетка в нас :) още си спомням филмчетата хахаха :) Иначе имаше класики като Peep по RTL ;) тогава нямаше кабелна, а имахме сателитна антена, но порноканала го кодираха нощно време :(
6
2
 
29
 
! Отговори
педесе лв. разходи преди 12 години
Не е проблем, че децата влизат в торент сайтове. Проблем е, че влизат във фейсбук и др.сайтове, които са катализатори на глупостта, перверзията и простотията.

Спонсорирани публикации