Проверки нищят смъртта на родилката в "Шейново"

Спасеното бебе е в много тежко състояние
Обновена: 22 ное 2011 15:02 | 22 ное 2011 12:41,
202
Проверки нищят смъртта на родилката в "Шейново"
Снимка: архив, Булфото
Няколко проверки се извършват в АГ болница "Шейново" и ако има виновни за смъртта на починалата родилка, ще бъдат наказани, обеща директорът на болницата д-р Иван Костов. 
 
Проверки се извършват от полиция, прокуратура, изпълнителна агенция "Медицински одит". 
 
35-годишната Надежда Узунова от София почина през нощта в неделя, а бебето й е спасено след спешно секцио. Оказва се обаче, че детето е в много тежко състояние. 
 
Според близките на родилката смъртта й е в резултат от лекарска грешка. Родителите й разказаха, че от болницата са я връщали няколко пъти, макар че била с контракции. 
 
"Родилката е дошла в болницата с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие, направени са записи на тоновете на детето и е върната вкъщи в нормално състояние", обясни д-р Костов пред БТА.
Още по темата
Според него са били спазени всички стандарти по акушерство и гинекология. 
 
"Следобед жената отново е идвала и тогава й е било обяснено, че, ако иска, може да бъде приета в болницата. Пациентката е отказала поради липса на промяна в състоянието й", посочи още той. 
 
"По късно, в 3.00 ч. сутринта, родилката е дошла с данни за раждане и докато я приемат, се получава белодробен инцидент", обясни директорът. 
 
По думите му е последвала активна реанимация в продължение на 20 минути, но жената е изпаднала в клинична смърт. 
 
След пълен обем реанимационни процедури за кратко се възстановява сърдечната дейност на пациентката и същевременно е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. 
 
То е родено живо, реанимирано и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия. 
 
Според лекарите има съмнение за белодробна емболия при Надежда Узунова, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни.
 
Бебето е в много тежко състояние, със значителни увреждания на мозъка, без самостоятелно дишане, каза за БТА доц. Ралица Георгиева, завеждащ Клиника по неонатология в Университетската болница по педиатрия. 
 
Детето се поддържа на вентилационно дишане и с медикаменти, като от вчера няма промяна в състоянието му. 
 
Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката към бебето, което нарушава всичките му функции, обясни  доц. Георгиева. 
 
Лечението на бебето ще продължи в болницата.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
2
 
! Отговори
неви преди 12 години
Мисля, че лекарите трябва да престанат с това безобразно отношение към родилките и да гледат на тях като на банкноти! Трябва така да се направи системата, че дойде ли родилка с болки, веднага да бъде приета, без условия и с уважение, към нея и живота, който носи в себе си! Къде им е съвестта, че да я разтакават и връщат и повръщат, та жената да се притесни още повече, какво е това безобразно отношение и няма ли най-после да спре това изнудване на родилки, и да ги плашат да избират секцио!
198
1
 
2
 
! Отговори
Nadq преди 12 години
Здравейте искам дамо да кажа на всички вас,че д-р Иванов е един от малкото лекари в България който си разбира от работата - в Шейново !!! Честен и много добър човек,професионалист!!! Доверявам му се на 100%,нека има много такива лекари като него и съм сигурна че България ще се гордее !!!
197
0
 
2
 
! Отговори
KAJETE SEGA AKO.. преди 12 години
KAJETE SEGA, AKO UVELICHAT ZAPLATITE I LEKARITE ZAPOCHNAT DA VZIMA PO 3 000 LEVA ZPALATA, SHTE SPRAT LI DA PROSIJAT I VZIMAT PARI?TVURDO NE, NALI? ZASHTOTO IZKARVAT TAKA MNOGO POVECHE. I KOI SHTE GI SPRE NJAMA KOI!!!INERCIJATA E TOLKOVA SILNA, CHE SAMO KRUTI MERKI MOGAT DA POMOGNAT.NAPRIMER, BOI S PRUCHKI NA GOLO, PREKARVANE PREZ GRADA GOL NAMAZAN S KATRAN I PERUSHINA, IZEMVANE NA IMUSHTEVOTO BEZ ZNACHENIE DAKI IMA KUDE DA JIVEE ILI NEI RED DRGI. TAKA, CHE HORATA STRADAT A LEKARITE PULNJAT GUSHI
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе човек, въпроса не е,че няма да останем без лекари. Въпроса е с какви лекари ще останем.Нали затова всички негодуваме!
195
0
 
6
 
! Отговори
9860 преди 12 години
Избора на професия е осъзнат избор на пълнолетна личност в този смисъл е излишно да реват колко тежка професия имат...тежки са още поне 100 професии,добре,че летците не са с уменията на медиците.На който не му понася да се изнася,без лекари няма да останем!Лекарите преглеждали и разкарвали родилката си имат имена и трябва да ги обявяват и да носят персонална отговорност,какво е това глоба за убит човек? Защо един шофьор,ако убие човек по невнимание лежи в затвора,а един лекар да не лежи ?
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предумишлено убийство?!Виждам,че освен специалист по акушерство си и правен специалист. без да съм правен специалист ще кажа- докато не стане ясна ТОЧНАТА ПРИЧИНА за смъртта на жената никой няма право да обвинява и осъжда.Медицината не е всесилна, влошаване на състоянието на човек можа де стане за минути без предварителни признаци.Не очаквам здрав разум от озлобени хора, плюещи по принцип.Всичко това е СЛЕДСТВИЕ от нещо друго.Нещата ще се влошават все повече,всичко ще ни е на гърба.
193
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Д-р Иванов, и аз не съм лекар, но и аз виждам от следващия материал по въпроса, че родилката е била с изтекли води, когато са я върнали.Извинете, че не съм запозната с най-новите тенденции в АГ, но преди няколко месеца изтеклите води бяха индикация за спешно приемане в болница.Медицината е работа като всяка друга и всеки ТРЯБВА да носи отговорност за делата си. Чакам с нетърпение моментът, когато лекар ще бъде осъден за предумишлено убийство и лишен от права до живот, за да се вземете в ръце!
192
6
 
2
 
! Отговори
д-р Иванов преди 12 години
Не съм адвокат на колегите си,но виждам че вече без разследване и съд сме осъдени. В БГ лекар значи УБИЕЦ,АЛЧЕН ЗА ПАРИ И ....всичко лошо.Пресата на медиите и държавната машина е огромна.А колкото до самите процеси с/у лекарите,често явление е виновните да си плащат и изкупителни жертви да са невинни колеги,които и при минимален шанс са направили всичко възможно,но са последни във веригата и го отнасят.Затова се появи и и сидромът на "изпепеляването" при лекарите.Много е трудно да се работи
191
2
 
8
 
! Отговори
м преди 12 години
За съжаление по-голямата част от лекарите са скъперници. Гледат само как да си искат рушветите. Подкрепям мнението на това семейство защото не се съмнявам в това, което казват. Просто са избрали да ражда само с парите от здравната каса и се е случило нещастието, поради простата причина че не е платено раждане или избор на екип. Ей заради това стана тази беда. Без малко и аз да попадна на такива лекари, но си спестих пари и избрах частната болница. Здравето ми и това на бебето са най-важни.
190
2
 
6
 
! Отговори
м преди 12 години
Аз раждах в Токуда и мога да кажа само едно, а именно...чудесен персонал и чудесно отношение. Благодарна съм много. Нищо че секциото ми излезе 2100 лв, не съжалявам за нищо. Отделях тези пари 4 месеца за да мога да си позволя да родя там и не съжалявам. Благодарна съм на целия им екип. Сега имам едно малко и хубаво момченце, на което му се радваме цялото семейство. Хора, в днешно време парите са кът и не могат да се заделят, но повярвайте ми, направете и невъзможното да ги имате ако са за здраве
189
1
 
5
 
! Отговори
Зелениятberg преди 12 години
А в 1-ва АГ оная *** Щерева,как *** стотачките само "дитето дай дубре"
188
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ако съм на лекарите в Шейново,след всичката тая неблагодарност и помия излята върху им,ще си взема шапката и хайде надалеч!По-добре миене на чинии и шофьор на такси в Испания,ама спокоен живот.Отколкото хули,стрес и инфаркт на 48 г. тука.
187
4
 
6
 
! Отговори
тити преди 12 години
Какво да кажа незнам съжалявам за жената.Къде да се обърна и аз имам проблем искам да се оплача от отношението на доцент Георги Тодоров (Медицинска академия) Моля ви хора не ходете при него ! Осакати майка ми!! Съжалям отново за родилката.
186
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сравнете живота който живее един откровен вулгарен *** като Пищова,и дежурствата на лекарите в Шейново-дали младостта си,мъката си,най-хубавите си години в учение и труд,за да бъдат полезни на Обществото,по цял ден в човешка мъка,фекалии кръв и урина....и за благодарност-псувни,ругатни и клетви!Е,заслужава ли си?
185
4
 
6
 
! Отговори
+ преди 12 години
*** ***, осъзнавате ли най-накрая каква е спецификата и отговорността на лекарската работа. Осъзнавате ли стреса и натоварването. Осъзнавате ли ,че това е високо специализиран труд изискващ над 12 години обучение и богат опит и най-важното, БЕЗ ПРАВО НА ГРЕШКА ! Знаете ли за какви заплати работят лекарите ? По-малки от сервитьорите, монтьорите,магазинери,шофьори, фризьори, и мн.др. Знаете ли ,че хората по-често умират не от старост и лекарите не са богове. Съболезнования на близките!
184
3
 
7
 
! Отговори
Бебето е починало преди 12 години
Три институции ще проверяват Шейново след поредната смърт на родилка в лечебното заведение. МВР, прокуратурата и Изпълнителна агенция Медицински одит вече работят, за да излезе наяве истината за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова. Жената губи 40 часа, връщана няколко пъти, поради недостатъчни показатели за естествено раждане. В крайна сметка Надя умира, след като е приета в болницата, бебето се ражда увредено от липсата на кислород в последните минути на майката и днес е починало, предаде бТВ.Столичната дирекция на полицията води и разследване за убийство по непредпазливост.Д-р Лина Димитрова е първата, която преглежда родилката в Шейново на 20 ноември неделя сутрин. Сутринта, когато отидохме, бяха малко по-любезни. Боли ли те, боли ме. Търпимо ли, търпимо. Значи не те боли достатъчно, разказва Юлияна, близка на Надя.Според д-р Иван Костов, директор на АГ Шейново, тогава е било установено два сантиметра разкритие, добри тонове на сърцето и незапочнала родилна дейност. Затова на Надя е обяснено, че раждане не е започнало и по стандартите на една клинична пътека трябва да се изчака да започне активно раждане.Надежда няма избран екип от Шейново, бременността е следена на друго място и не отговаря на формалните критерии за започнало раждане - няма над 4 сантиметра разкритие, контракции по три на 10 минути и изтекли води. Така, след като се разхожда, за да ускори процеса, Надежда се връща и отново не е приета. Вече в 16 ч. се гърчеше. Разбирате ли колко много я болеше, казва още за случилото се Юлияна.Според д-р Косов по принцип, ако жената бъде приета и не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя й там. Затова наистина се чака до последния момент до започване на раждането.Вторият път ние й предложихме да остане, тя самата отказа да постъпи. Не е вярно, че сме я размотавали - каквото е трябвало, направих от себе си. Не се чувствам пропуснала, защото това ни е редът на приемане, оправда се д-р Лина Димитрова.Смятате ли, че ако й бяха предложили щеше да откаже да влезе, при положение, че е с багажа от 10 сутринта. И ме е страх да отидем до Люлин, защото не съм сигурна, че ще мога да я върна, контрира приятелката на Надежда.През нощта родилката най-накрая е приета като отговаряща на изискванията по клинична пътека 141. 38 минути по-късно умира.Имаме една мъртва млада жена, едно бебе, което умира и едно дете сираче. Значи някой, някъде е сбъркал, настоява Юлияна.От Шейново обявиха, че ще предложат за наказание д-р Лина Димитрова. Тя трябвало да приеме Надежда, защото имала контракции. Лекарката обаче твърди, че не е направила грешка, тъй като следвала стандартна процедура.Това е една фабрика за пари там. Ако си платиш - ще живееш, ако не - ще мреш на улицата, коментира Димитър, баща на починалата Надежда.Бебето й е починало, а почти 2-годишната Габи остава без майка. Точните причини за смъртта на Надежда се изясняват. Тялото й е в Съдебна медицина.Случаят бе коментиран от премиера Бойко БорисовТой поиска бързи наказания за виновните по повод зачестилите инциденти с родилки. Но в същото време призова да не се създава преса върху лекарското съсловие.Искам виновни, ако има такива - да бъдат извадени и уволнени. Това най-бързо ще стане, ако има виновни, защото и на здравния министър и на кмета на София съм възложил чисто колегиално да направят тази проверка, но не бива така бързо да се издават присъди на лекарите, заяви Борисов.
183
1
 
11
 
! Отговори
Инна преди 12 години
Честно да ви кажа до сега ревях за внуче.Сега предпочитам да имам жива дъщеря, вместо мъртва и увредено внуче.Страх ме е за дъщеря ми!как ще се решат за в бъдеще да раждат младите при тази мрачна статистика?Как може в 21 век да се умира при раждане.КАК ?
182
3
 
9
 
! Отговори
До Стефи 178 преди 12 години
Шейново само ще затвори като се откажат всички пациентки от тази болница.Думата "Шейново" вече всява страх и ужас в жените
181
6
 
10
 
! Отговори
ВЕСО преди 12 години
НЕ СЛАГАЙТЕ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ.ИМА МНОГО ОТ ТЯХ СЪС ЗЛАТНИ РЪЦЕ И МНОГО, МНОГО ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ,КОИТО НЕ СИ ЖАЛЯТ ТРУДА ДА СПАСЯТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛЕКАРИ Е Д-р ИЛИЕВ ОТ ВТОРА СЕПТИЧНА ХИРУРГИЯ Гр ПЛЕВЕН.ПОКЛОН ДОКТОРЕ,ДЪЛБОК ПОКЛОН.
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
данъчни проверки на всички доктори-имоти коли спестявания...само това ги оправя ***.