Да отвориш магазин в гаража? Вече не!

Регионалното министерство подготвя забраната със закон
Обновена: 11 дек 2011 10:23 | 11 дек 2011 10:23,
286
Да отвориш магазин в гаража? Вече не!
Снимка: архив, Булфото

Забрана, с която създаването на магазини, сервизи, складове и офиси в гаражи ще стане невъзможно, е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише "24 часа". 

Преотреждането на гаражи и паркоместа за други цели вече ще е изрично забранено от промени в Закона за устройство на територията, които са публикувани за обществено обсъждане в интернет страницата на министерството. Засега обаче не са предвидени разпоредби, които да превърнат отново в гаражи вече преотредените за друга цел.

Ще бъде забранено и преотреждането на жилище в офис, ако не могат да се осигурят нужните за работата му места за паркиране, пише още в проекта.

В ЗУТ ще се въведе и мека забрана за продажба и отдаване под наем на гараж или паркомясто. Първо те трябва да бъдат предложени на останалите собственици в кооперацията и едва след техен отказ може да се пласират на външни лица.

Основен ремонт и преустройство на жилище вече ще са възможни единствено, ако сградата има технически паспорт. Реално такива имат само постройки след 2005 г. и единици от по-старите. Задължение на домсъвета е да извади паспорт на сградата, ако е построена преди 2005 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: магазингараж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
1
 
2
 
! Отговори
Раци преди 12 години
Не е въпроса дали ще отвориш бизнес в гаража или не, а дали не пречиш на живущите наоколо? Защо да няма търговия в гараж, ако е превърнат в удобно помещение, за целта? зад рехи става, за изделия-сувенири става, за много неща. С това решение се доубива дребната предприемаческа прослойка. Ще останат големите молове. Посетих един великолепен молл в София. наистина чудесен, огромен, с паркинг на върха. Но? От хилядите асортименти, колко малко неща ми харесаха? Мола няма всичко. Трябва разнообразие.
279
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента нашата икономика се крепи точно на малките гаражни магазинчета.Да ви припомня ,че големите фирми имат да плащат 10% корпоративен данък и държавата пак има проблем със събиранто му.Просто богатите не искат да плащат-справка:Лукойл,който от две години се води на загуба.
278
2
 
0
 
! Отговори
perekly преди 12 години
До "дада"-отворко съм, но не съм ГЕРБ-ер.Ако можеш да четеш и да мислиш ,ще разбереш какво съм написал.По-добре обаче си сипи една ракия със зелева чорба,пусни си чалга по n-инчовата плазма дето ти е на изплащане и коментирай с пълна сила простотията на " тези ",които са като "онези", но ти не си гласувал нито за едните ,нито за другите!Щото си по-умен от всички и половината от годината миеш чинии в Германия, а другата си ядеш консервите тук и обясняваш как е там.
277
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смятам за правилно в гаражите да има коли,не магазини ,офиси и т.н. Дават гаража под наем,там магазин,паркират на улицата,после нямало къде да се паркира,ами няма да има,докато не се въведе ред в скапаната държава.
276
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно е паднал оборота в СВИЛА, МЕНТРО, КУРФУР, ЛИЗЪЛ и др.
275
1
 
10
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ,СТИГА ВЕЧЕ преди 12 години
Добре де,пишем си,възмущаваме се,ребчим се и какво?Едно ГОЛЯМО Н И Щ О!!!А те си правят и ще продължат да си правят каквото,когато и както си искат!До кога ще търпим?!ДО КОГА?!
274
1
 
9
 
! Отговори
дада преди 12 години
perekly отворко, а къде си виждал в Германия толкова Моллове на едно място в съотнъшение с гъстота на население и то само по центрове на големи градове??? Това а абсолютна простотя, ПОРЕДНИЯ удар към средния бизнес. perekly кажи на твоите хора от ГРОБ централата, че колкото и пари да ти дават да пишеш простотии няма да помогне защото народа се СЪБУЖДА! може лека по лека, но се събужда. БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН ТЪРПИ, НО НЕ ЗАБРАВЯ "dude" (на вашенски език, герберски)
273
9
 
0
 
! Отговори
perekly преди 12 години
В различните области на Германия е различно, освен това се съгласува проект с общината при съгласие на собсвениците. В Англия пък е забранено да има офиси в жилищни сгради.Чужбината не ме интересува,аз живея тук.Защо все давате за пример как е "там" ,а тук не искате да си представите дори ,че правилата трябва да се спазват? Ако са лоши се протестира иси търсиш правата, а не обясняваш ,"нямам време да се занимавам!"Те, западняците нали са "прости" и за всяка глупост пишат жалби, за това и толков
272
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като ти върнат наетия дългосрочно гараж и ти няма какво да паркираш там ,следва да ти забранят и да го отваряш ако не го предложиш на съседа с колата на лизинг взета с ипотека и там вече не се знае дали няма някой да реши че палежите в гараж са по зрелищни и като нищо да се заиграе с иначе добре поддържания гараж с новата кола вътре- Просто е опасна ситуацията .
271
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живея в Германия, тук в къщата можеш да си направиш магазин, без никакъв проблем. Кабинетите на лекарите и зъболекарите са изключително в кооперации. Купуваш си апартамент и си го правиш частен кабинет. Управляващите да отидат в чужбина и да видят, да се учат. А що се отнася до гаражите, да правят в по-големите градове постройки на няколко етажа за паркиране на колите, а не да ни връщат с десетилетия назад
270
1
 
21
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Ефектът на мирният преврат е това което става в Б-я. За да се смени една система на управление с друга е нужна гражданска война,за да се разбере от управляващите какво ще ги очаква ако не мислят за доброто на страната и народът си,мирният преход е само една *** измама и страдание на народът.
269
2
 
13
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Още една стъпка към потъването на БЪЛГАРИЯ.....
268
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-бързо и безболезнено става с газови камери.
267
3
 
34
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Живея в Мадрид, тук гаражите под сградите също се превръщат в магазини,офиси,сервизи за коли,няма нищо лошо в това да става завъртането на парите навсякъде,бързо и ефикасно.Що за простотии се вършат в Б-я,защо се затриват дребният и среден бизнес,не наближава ли времето да се появи най-сетне един Хитлер или Пиночет и да въведе ред,дисциплина,справедливост и възмездие за управляващите ? Много,почти невъзможно е да видиш тук гараж който да не е в сферата на търговията или услугите.
266
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип така е редно. Такова предложение има логика. Тъй както е редно и всеки да не си застроява балкона. Искам да кажа, че дори и да ги приемат тия неща на хартия, на практика никой няма да си преправи терасата или гаража на ново. А глобите ще са събираеми точно толкова колкото събират и от незаконно сечене на липи(5 000 лв. е глобата) палене на стърнища(6 000лв.). На хартия ги има ама на практика аз не съм чул някой да плати 5000 или 6000лв. глоба за тия неща,а се случват всяка година.
265
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството на Борисов иска да съсипе живота и да промени съдбата на хиляди хора, които си изкарват прехраната по честен начин...не ги ли е срам...всички които сме засегнати, да се вдигнем на протест!
264
1
 
11
 
! Отговори
В В преди 12 години
Стига сте плакали в сайта!?Нали за това гласувахте.Пожарникарят ще Ви изненада и отзад и пак ще си мълчите и ще гохвалите.Каквото посеш, това ще пожънеш.Гответе се за нов сюрприз...Малко Ви е.
263
3
 
9
 
! Отговори
Томеров преди 12 години
Да се вдигнем на бунт!!!
262
2
 
18
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Забелязвам, че още от първия ден след изборите ни сервират всеки ден по една "добра" новина. Питам се колко е дълъг списъкът на правителството и така ли ще продължава до следващите избори?
261
2
 
28
 
! Отговори
Римлянин преди 12 години
И с това България окончателно беше разделена на Патриции и Плебеи!