Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
за 91 преди 12 години
Колко процента е 38 от 65? Не мисля че е 30%
96
2
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
В България има и други планини с чудесен релеф в които би могло да се развива ски туризъм, като по този начин ще се пази природата. Сега на Витоша ще стане като в Слънчев Бряг. В Осоговската планина, в някои дялове на Стара Планина има чудесни условия за ски. Да, но мутрата ще трябва да се бръкне дълбоко за да започне отначало. Кога ще се махат тези антибългари от ГЕРБ.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 94 *** написано е равнина и огромни долини !Ако разбираш от география поне малко погледни атласите и се образовай !
94
1
 
9
 
! Отговори
за 95 преди 12 години
Да, еколозите определено трябва да чистят *** създаден от некадърните бг милицайски политици.
93
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите "еколози"са на ниво почистване от *** .Екологията като сборна наука е нещо много сериозно и изисква големи пари.Без тях,без огромни инвестиции всичко остава в рамките на добрите намерения.Тези движения в много от случайте имат непрозрачно финансиране,което в много случай е в разрез с националните интереси.Например мълчанието им за АЕЦ,нефтопровода от Бургас и шизофреничните им протести ,когато се засегнаха интересите на Газпром около шистовия газ.
92
0
 
4
 
! Отговори
за 91 преди 12 години
Равнина с огромни долини? Сигурен ли си, че не си объркал хапчетата?
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министрите на финасите и туризЪма да кажат какви пари са влезли в държавата, за да се подобри ски-туризЪма? Че то нищо не струва един подпис. Ни го вали дъжд, ни сняг, нито знае от коя страна духа вятъра в планината. Софиянски направи първата крачка, тези задминаха маратонците. Корупция ли? НЕма такова нещо. Да знаете!
90
2
 
12
 
! Отговори
за 85 преди 12 години
Еколозите освен патриоти са и активни туристи, скиори и алпинисти почти всички от тях. Обаче за хората, които искат да развиват ски туризъм, такова нещо не може да се каже. Те не познават България и българската природа и поради това не я и уважават.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 84 *** е *** когато си вярва като теб!Швецария е с площ от 65 хкм и 38 от тях са планини като района на Женева и Лозана е равнина и има огромни долини!Само ще си мечтаеш да стъпиш с твоите *** там но нямаш занаят и ценз!
88
5
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
АЗ НА ЕКОЛОЗИ .. ОТ ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ .. И КОМУНИСТИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА НЕ ВЯРВАМ... НА ТАКИВА МОЕ СЕ ВЯРВА .. АКО СИ ЖИВЯЛ.. ДО 80 ТАТА СИ ГОДИНА В ПЛАНИНАТА... ИЛИ СИ В ДОМ ЗА УМСТВЕНИ УВРЕДИ... С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ... НЕ Е СЕРИОЗНО И ДОВОДИТЕ ВИ НЕ ИЗДЪРЖАТ!!
87
1
 
9
 
! Отговори
До 86 преди 12 години
На Боровец не знам, но на Витоша според мен никакви цени няма да паднат!
86
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
СТАНИШЕВ И ГОЦЕ ЗАРАЗИХА .. СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА, СЕГА ДРУГИ ИМ ВИНОВНИ:)
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почнаха вече разни жители на Швейцария да се обаждат от партийните клубове в България. Милиционерски номера.
84
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Писна ми от тези еколози-***, време е пистите да отворят и цените в Боровец да паднат! Защото в момента са монополисти и вдигнаха цените двойно заради неработещите съоражения на витоша...
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 77 Абе как се извъдихте едни такива умни, изучени *** и откога станахте еколози!!!!Колкото до нашите еколози, двама са от леснотехническият и трима са от отворено общество на Сорос!Патриоти и умници с две думи!!ХА ХА ХА
82
0
 
11
 
! Отговори
за 78 преди 12 години
А каква площ заемат планините в България? Не знаеш. И за Швейцария толкова знаеш. Щото не живееш в Лозана. Швейцария драги се намира насред Алпите баш. В най-хубавата част на Алпите. Но ти не си ходил, гаранция.
81
4
 
15
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Където е стъпил крак на мутра, трева не никне. ББ е *** и ***. Тези пари които ще дойдат от туризъм , после ще трябва да ги връща стократно за да се възстанови природата. Съсипват всичко. Феномемът "Седемте рилски езера е в колапс. Витоша не може да поеме повече писти. Не само ерозия, а и загуба на вода ще има. Къде ти мисъл в тъпите герберски глави.
80
6
 
8
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЕКОЛОЗИТЕ .. КЪДЕ СТЕ КОГАТО ОПУШВАТ .. СТАРА ЗАГОРА, БУРГАС, КЪРДЖАЛИ, РУСЕ .. ПЪРВО СИ ФОРМУЛИРАЙТЕ МАЛКО ПРЕДСТАВИТЕ .. ЗА ТОВА, ЩО Е ГОРСКИ ФОНД .. КАКВО ВЛЮЧВА САМО ГОРИ ЛИ .. И ТРАЯБВА ЛИ ДА Е ГОРА ЗА ДА Е ГОРСКИ ФОНД?ЕЛЕМЕНТАРНО Е !!ТАКИВА ГЛУПОСТИ СЪМ СЛУШАЛ ОТ ВАС.. ЧЕ МИ СТАВА ЕКО.. И СЕ ХВАЩАМ ЗА НАЙЛОН ТОРБАТА.. ПЪРДОН ЗА НАЙЛОН ПЛИКЧЕТО.
79
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 12 години
Значи цветелинка ще си има ски писта с лифт.
78
1
 
12
 
! Отговори
Георги Петров преди 12 години
Най-неприятното от цялата работа е,че човек остава с усещане за нещо гадничко.Възможно ли е да се изработват закони само за да бъдат обслужени определени казуси?Примери-дал господ!