На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божан, Божана, Бистра, Богдан, Богдана
Обновена: 6 яну 2012 15:04 | 6 яну 2012 07:04,
88
На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!
На Йордановден смелчаци от Калофер играят традиционното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Снимка: Булфото

На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза на земята във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергени го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

С този празник завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя третата (последна) Коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат цаевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

На 6 януари се освещават и военните части и бойните знамена на армията.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: богоявлениеЙорданов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още по времето на Веденов беше правила доста далавери и фондация имаше тогава...Размина и се тогава..и сега...
25
0
 
4
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Хайде и аз да допълня кой още празнува, защото виждам, че имената липсват-поради незнание от страна на автора, разбира се.. Празнуват още Теофана и Фани (и производните им), понеже в превод от гръцки тези имена означават именно Явление не Бог във вид на Гълъб.
24
6
 
6
 
! Отговори
???? преди 12 години
Богоявление е на 19 януари, сега е Божич.
23
5
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
доиде време да покажем на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целия свят излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-ОКУПИРАИ СОФИЯ.да покажем,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да застопорияват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не иСКАМЕ ДА СМЕ БЕЗРАБОТНИ И СОЦИАЛНО СЛАБИ ЕВРОПЕИЦИ А УПРАВЛИЯВАЩТИТЕ ДА ТРУПАТ МИЛИОНИ НА ГЪРБА НА НАРОДА-ОКУПИРАИ СОФИЯ ЦЯЛАТА ИСТИНА.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...ами пожелавам си Бойко и Сие, Станишев и Ко, Доган АД и други групировки да бъдат разстреляни публично на стадион "Васил Левски", че той апостола на шиош кебап се върти ако види на какво е заприличала страната. ПОжелах си ама властта кокала не дава, а той и днес оглозган!
21
1
 
6
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
йорданов ден е и най студеният ден в годината
20
0
 
11
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
честит имен ден на моя син Йордан и на всичките му съименници да са живи и здрави и много късмет бог да е с тях...................а на мен си пожелавам до края на месеца да открия сестричката си
19
0
 
41
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Вали ли на Богоявление,годината ще е...плодородна.Пожелавам здраве и берекет за всички български граждани.Богоявленската...вода,да отмие мръсотията от живота ни.
18
0
 
26
 
! Отговори
българин преди 12 години
Пожелавам:В момента на кръщението небето да "се отвори" и Светият дух да слезе на земята във вид на орел, а от небето да се разнасе глас: "Тези са НЕВЪЗЛЮБЕНИТЕ,(престъпни политици и други от тази категориянародни избранници/изедници/),крадците на парите ви, на здравето ви, на щастието ви , на бъдещето на децата ви , нека моя възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, да им раздаде полагащото им се наказание !". Дано !Да сте живи и здрави , именници, и всички достойни българи !
17
5
 
11
 
! Отговори
народен будител преди 12 години
докога щте търпим това правителство.един ден няма ток,втория ден няма парно,третия ден нямя вода,четвъртия ден няма вода,петия ден няма интернет СТИГА ОСТАВКА НА ТОТАЛИТАРНОТО,ДИКТАТОРСКО,МАФИОТСКО,КОРУМПИРАНО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ И ГЕРБ.да кажем не на мафията,не на корупцията,не на милионерите от герб,не на тоталитаризма и диктатурата на герб, да кажем,че не искаме да живеем в държавата АБСУРДИСТАН,*** А ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ КАТО БЕЛИ ХОРА И ЕВРОПЕИЦИ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И БОРИСОВ.
16
0
 
20
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Живи и здрави да са именниците !!И да черпят !
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И чрез кръщението на Иисус беше показана Христовата мисия на света и посочен пътят на нашето спасение. А именно: с потопяването в Йорданските води Господ взе върху Себе Си греховете на човешкия род и умря под неговото бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото възкресение. И в нас трябва да умре чрез светото Кръщение старият греховен и прокълнат човек и да излезем от свещения купел като наново оживели, очистени, обновени и възродени. Честит празник!
14
0
 
25
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват.Аз съм от Варна нямаме река, не сме село. Имаме море . Кръстът и при нас се хвърля, но в морето, и при нас кръстът се вади от най-добрия плувец, и при нас има това поверие за здраве през цялата година.Във Варна днес превалява, както в цялата страна не зная още кой е извадил кръста, но да са живи и здрави всички, а освен споменатите по-горе имена, именници днес са и носещите името Богомил, БогомилаБогомил/а/ има имен ден на 11 януари, когато православния календар чества деня на Преп. Теодосий Велики. Повечето с това име празнуват на 6 януари, когато е Йордановден (Богоявление). Името Богомил има славянски произход и означава мил на Бога.Да е честит именния ден на една от трите ми красавици втората внучка, Богомила, мила да е на Бог и на всички ни !А мъжкото хоро, което гледах и преди малко е уникално !Е, това са яки и здрави български мъже !Честит празник на всички !!!
13
0
 
30
 
! Отговори
angel преди 12 години
На богоявление си пожелавам да сме живи и здрави и от 2012 нататък само светлина да има пред целия ни народ.Честит Празник на имениците.
12
0
 
14
 
! Отговори
До 7 Дражко преди 12 години
Колко добре си го написал!Да си жив и здрав!На именниците много здраве и щастие!
11
2
 
6
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Ne si li pomognesh sam , nqma koi drug da ti pomogne.
10
7
 
10
 
! Отговори
ць преди 12 години
Небето се отваря за този,който си е отворил сърцето за Исус а не за тези грешници със безмислените им ритуали
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички ,точно на Богоявление заваля обилно след дълга суша,дано това е добра поличба за многострадалня народ,дано най после си намерим управници нелицемерни,вино пийте Йорданци,а точете вие Иванци
8
0
 
25
 
! Отговори
Филип Тотю преди 12 години
Дай Боже повече такива християнски празници да се утвърждават в християнска България
7
0
 
67
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Честито на всички именници!Да са живи и здрави!Като гледам снимката с хорото и трибагреника,и тези яки мъже,се чудя как може този здрав и сърцат народ да позволи да го мачкат,мутри,кредитори и политици!Просто невероятно!Съжалявам,че"залитнах"от темата!Още веднъж-честит празник и весело прекарване!