Висшият клир – с двата крака в Държавна сигурност

11 от общо 15 митрополити се оказаха с картончета
17 яну 2012 16:20,
197
Висшият клир – с двата крака в Държавна сигурност
Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

11 от общо 15  митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата публикува днес решение за ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности – Българска православна църква – патриарх и митрополити.

Почти всички са били агенти на 6-то управление на ДС. Името на патриарх Максим обаче не присъства в списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби.

От Комисията обаче уточняват, че проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Българската православна църква продължава.

Сред изнесените агенти е Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който скандализира обществото с лъскавата си лимузина Линкълн, която получил като дарение с цел да пести разход за бензин.

Той е бил секретен сътрудник и се е подвизавал с псевдонимите Ковачев и Владислав.

Още по темата

Старозагорскит митрополит Галактион е бил агент в  6-то управление на ДС с псевдоним Мишо.

В списъка фигурират имената още на Видинския митрополит Дометиан, Плевенския Игнатий и на Сливенския митрополит Йоаникий.

Агент на 6-то управление е бил и Великотърновският митрополит Григорий, който е бил агент Ваньо.

Митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, е бил агент и секретен сътрудник, и е работил под псевдонимите Николов и Зографов. Преди време той сам обяви публично, че е работел за тайните служби.

Врачанският митрополит Калиник е бил агент Рилски и Велко, Неврокопски митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник Благоев, Западно-и Средноевропейският митрополит Симеон е бил агент Христов.

Русенският митрополит Неофит също е бил агент на ДС с псевдоним Симеонов.

Светият Синод на няколко пъти променяше позицията си и се обяви против проверката.

Комисията по досиетата обаче заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите, за да бъдат проверени за агентурно минало.

В крайна сметка Синодът изпрати данните, но приложи становище от юристи, че изобщо не трябва да бъде проверяван.

Започнаха и проверки на Светия Синод от данъчните служби и инспекцията по труда за похарчени държавни пари и плащани осигуровки.

Последният голям скандал около църквата се завихри, след като Синодът се обяви против ин витро процедурите и сурогатното майчинство. След няколко дни обаче ревизираха позицията си и се обявиха само срещу сурогатното майчинство.

Комисията по досиетата излезе с решение и за Мюсюлманско изповедание – главен мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей. Вербуван е през 1989 г. В списъка изплува името и на Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет от 12.05.2010 г. до  20.04.2011 г., който е бил щатен и нещатен служител.

Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи.

Проверка в католическата църква у нас е установила принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър, вербуван през 1987 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: досиетаСветият синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За жалост това не са хора, които градят, а разграбват и рушат с цената на всичко, като стриктно се придържат към принципите на шестаците: "Остър ум, хладно сърце, чисти ръце".
169
0
 
1
 
! Отговори
ппанцхо преди 12 години
Една лека анатема?Ама няма кой да им я издаде.Интересно защо никой не иска да се покае и да отиде в манастир като обикновен монах.Това би било един пример за нас?
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно Господ къде ще сложи ченгетата с раса.......
167
1
 
2
 
! Отговори
novakov@gyuvetch.bg преди 12 години
Били, били. А сега какво ще ги правим?
166
0
 
3
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Висшите клирици са чисти като ангели! А за сътрудничеството с ДС нещата са следните: Внедрили са се в тази сатанинска комунистическа организация , за да я разрушат отвътре !
165
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Тези хора са позор за хилядолетната ни света институция. Дано да горят в Ада.
164
0
 
7
 
! Отговори
митака преди 12 години
Блажиш ли,дядо попе блажиш ли?Долни хора са това,само незнам кво толкова се чудиха и се маеха с тия доиета,то тва си беше от ясно по ясно.
163
0
 
3
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Това с митрополитите свърши. Ама защо М.Андреев и сие не направят проверка за принадлежност към ДС на висшите магистрати, както и на тези, били съдии и прокурори преди 10-и ноември! Знаете ли пък там колко "десари" ще се пръкнат! Защото всеки магистрат преди 10-и ноември беше номенклатурен кадър на БКП и член на тази партия. Нищо, че сега го дават топдемократи!
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Висшият клир да приключи завинаги с ДС като смени митрополитите сътрудници.Едва тогава ще има някакъв авторитет сред народа.В противен случай ще продължават да предизвикват и настройват хората срещу себе си с наглостта и безнаказаността в поведението си. Ярък пример за такова поведение е варненският Кирил,прекалил със демонстрация на скъпи часовници и коли,което е несъвместимо с християнското смирение и ценности.
161
1
 
4
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 12 години
НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР........
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този прилича на Сатана.Всъщност,приятел на тимажиите.Едно и също.
159
1
 
7
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Всички духовници,които са били агенти да бъдат анатемосани и линчувани,дяволи под свещено расо....
158
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
нали тайната на изповедта е свещена.как може да се изповядаш на свещеник и той после той да отиде и да те предаде ??всички вън от църквата, за такива няма място там.
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са доносниците на Партията.Отива човек в църква,за да сподели вярата си в Бог и доброто.Но това явно е било "грях" - да вярваш силно в Бог,защото така...не вярваш в повелите на Партията!И затова са писали доноси,гнусно е!
156
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Ето защо е слаба и неадекватна Българската православна църква - защото е пълна с комунисти. Всяко нещо, до което се докопа комунист се разкапва.
155
4
 
2
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Ние си отворихме досиетата, време и ЦРУ (USA) и МИ5, МИ6 (UK) да си ги отворят да видим кой техни гадове са гастролирали и в момента гастролират из България за да им искаме обяснение.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
maliiii maskari deto no jenajt i kruschtavat ,te zatui vdigat vse zenite jaa
153
1
 
2
 
! Отговори
MAXIM преди 12 години
Сътрудници на ДС не са били още Пловдивският митрополит Николай, Ловчанският Гавриил , Доростолският Амвросий, както и владиците на демокрацията младите епископи Антоний ,викария на патриарха Йoaн Знеполски хиротонисан 2007година , бившия игумен на Роженския манастир епископ Йоан хиротонисан на малка Богородица 2002 година и секретаря на Св.Синод Стобийски епископ Наум хиротонисан през 2007 година.
152
7
 
4
 
! Отговори
Багаин преди 12 години
до:177 можеш да служиш на Бога и на държавата която е преди всичко
151
9
 
9
 
! Отговори
Багаин преди 12 години
Премахнем ли държавна сигурност( сигурността на държавата) , оставаме със свалени *** срещу враговете си , а те са много. Ако повечето от вас гледат на България като на фирма , то аз гледам на нея като на държава(родина) .