Бит арестант осъди България за полицейско насилие

Държавата плаща 10 хил. евро на мъжа, осъден на доживотен затвор
Обновена: 25 яну 2012 15:47 | 25 яну 2012 15:18,
76
Бит арестант осъди България за полицейско насилие
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за полицейско насилие. 36-годишният варненец Йордан Петров осъди държавата заради това, че е бит по време на полицейско задържане и в следствен арест, а впоследствие е осъден въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие.

България трябва да плати 10 000 евро неимуществени вреди на жалбоподателя и 6 650 евро разноски по делото.

Петров е задържан през януари 2001 г. първоначално в Габрово, а впоследствие е прехвърлен във Варна, по подозрение в смъртоносно прострелване на полицай няколко дни по-рано.

Според доклада на директора на регионалната дирекция на полицията в Габрово той не е оказал съпротива при ареста и не е бил въоръжен. Петров твърди, че в полицейското управление във Варна служителите са го изправили с лице, опряно на стената, широко разкрачен с белезници на ръцете. В това положение той е държан дълго време, докато накрая припаднал.

На пода полицаите започнали да го удрят и ритат, като искали да подпише самопризнания, че е прострелял техния колега, че се е занимавал с въоръжени грабежи и че е участвал в убийство. Впоследствие той е бил ритан и удрян в главата и от служители на следствения арест във Варна, където е бил преместен на следващия ден.

По време на един от разпитите, докато е задържан, той прави самопризнание, че е прострелял полицая. Впоследствие е осъден на доживотен затвор без право на замяна, въпреки че частично се е отрекъл от показанията си по време на съдебния процес, заявявайки, че са били изтръгнати с насилие.

Петров подал жалба за насилието върху него до Военна прокуратура, но тя отказва да образува досъдебно производство. Мотивът е, че използваната физическа сила е законна с цел задържане на потенциално опасен заподозрян, който е отказал сътрудничество при задържането.

Жалбоподателят се оплакал също, че е бит от конвоиращите го служители три години по-късно по време на конвоирането му за едно от съдебните заседания. Той подава оплакване до Военна прокуратура и за този инцидент, но и то е отхвърлено с мотива, че силата била законно използвана за справяне с неговото агресивно поведение.

Петров, който изтърпява наказанието си във Варненския затвор, се оплаква и от материалните условия в него. Той твърди, че хигиената в затвора е на много ниско ниво, че има хлебарки и плъхове, храната е недостатъчна и с лошо качество и че в килиите няма течаща вода и тоалетна.

Европейският съд по правата на човека намира нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по всички оплаквания за физическо насилие от страна на полицаите, служителите на следствения арест и конвоиращите. Той изтъква, че българското правителство не е дало задоволителни обяснения за произхода на установените сериозни травми на жалбоподателя и че, дори ако се допусне, че в някои случаи е имало нужда да се използва сила, тя е била несъразмерна.

Съдът също така намира нарушение на член 3 от Конвенцията заради неадекватните разследвания на инцидентите, последвали жалбите на Йордан  Петров. Той оценява условията във Варненския затвор като унизителни и намира нарушение на член 3 от Конвенцията и по тази причина.
Според съда е нарушено и правото на мъжа на справедлив процес поради това, че Апелативният съд и Върховният касационен съд са взели предвид неговото самопризнание, изтръгнато с малтретиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
ВЪЛК преди 12 години
Запознатият милиционер да мълчи! Не е сефте това безобразие! Прочетете в Гугъла колко поредни пъти е осъдена България за такива побоища! Явно никой не му пука! Редовно се бият арустанти в полицията, която е пълна с прости момчета - милиционери! Бийте на улицата, да ви видим, и то тези, с които ще видите зор! Ама нали ще ви намерят тогава в някоя кофа за ***! Не 10000 Евро, а 100 000 Евро трябва да отсъждат за вреди, за да се превъзпитат *** в МВР как трябва да се държат с арестант!
61
0
 
5
 
! Отговори
Андрей преди 12 години
Ами мен ме спряха вчера за паспортна проверка не ми се представиха дори, започнаха да ми събличат якето пуловера а беше минус 15 при което поисках някакво обяснение и ми бе заявено ,че ще бъда вкаран в 1рпу и ще ме пребият. Бях изряден с документи всичко а полицаите ме ЗАПЛАШИХА че ще ме ПРЕБИЯТ в районото -- ЗАЩО?
60
2
 
2
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 12 години
А, ако ГНУСНИТЕ коментари по-долу, са представителна извадка на "гражданското" ни общество, то това "гражданско" общество, не заслужава НИКОЙ, не само да рискува живота си, но и да си мръдне малкия пръст дори, за дебелог...зата му сигурност !!!
59
3
 
2
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 12 години
Въпросният ПЕТРОВ, не е осъден въз основа на "изтръгнатите с насилие" самопризнания, а ВЪЗ ОСНОВА ПОКАЗАНИЯТА НА ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ ДВАМА ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ, ПРЕД ЧИИТО ОЧИ Е ЗАСТРЕЛЯЛ убития Филипов. Пита се в задачата - как точно е трябвало да подходят полицаите в Габрово при задържането му, след като знаят че този човек е убил полицай, при предходния опит да бъде задържан ?Пита се още, що за журналистика е тази, която представя нещата тенденциозно и едностранчиво ?
58
2
 
1
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 12 години
Случаят касае убийството на полицай Филипов, на ул. Дрин в гр. Варна. През 2001 Петров и Златинов извършват множество въоръжени грабежи във Варна. На 16.01.2001 г. при опит за проверка, предприета от полицай Филипов и още двама полицаи, Петров и Златинов откриват огън. Ранени са двама от тримата полицаи, единият умира. Петров и Златинов успяват да избягат. Полицаите отвърнали на стрелбата със "стоп" патрони, които само отскачали от кожените якета на Петров и Златинов.
57
2
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
повярвяй ми ти не си мислещ не ти се отдава. Няма полицай който да не превишава правата си, а боят върху хора с белезници е черешката на тортата. Ако имаше държава половината щяха да са в затвора.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
боят е част от работата на МВР. Ако им забранят да бият те акъл за друго нямат. Ще трябва да уволнят 90% от служителите си
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми за пореден път ще платим сметката на тия, дето се правят, че ни управляват... предни, по-предни, сегашни, все таяняма да е последната сметка, идват следващи, купища - но ако на някого му пукаше от това, щеше да има оставки, не нахоквания
54
0
 
5
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Бибитко Гангстеров ще ги нахока и тях!
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА ТЕЗИ 10 000 ЕВРА? НАЛИ НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ГИ ПЛАТЯТ СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ КОИТО СА ГО БИЛИ? ЩЕ ГИ ПЛАТИМЕ ВСИЧКИ НИЕ КОИТО НИ ЕБ.Т ЦЕЛИ 22 ГОДИНИ. ЕДНИ СИ ПРАВЯТ КЕФА А ОВЦЕТЕ ПЛАЩАТ. АМИ ОВЦЕТЕ СА ЗАТОВА. ДОЕНЕ СТРИЖЕНЕ ЕБ.АНЕ И НАКРАЯ ОТИВАТ В КЛАННИЦАТА. ДОКАТО СЕ СВИВАТЕ КАТО ОХЛЮВИ ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДО БЕЗКРАЙ. ТИЗИ КОИТО СЕ БУНТУВАХА И СИ ТЪРСЕХА ПРАВАТА КАТО ГРАЖДАНИ ОТДАВНА СЕ ИЗСЕЛИХА ОТ МУТРЕСТАНИЯ. ОСТАНАХА САМО ***.Е И ГЕЙОВЕТЕ. ЗАТОВА ***.ТО ЩЕЕ БЕЗКАРАЙ.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В друга държава, така наречената най-голяма демокрация, този "човек" нямаше да е бит, нито с доживотна присъда, а щеше да е осъден на смърт или убит още при задържането!
51
0
 
5
 
! Отговори
7777 преди 12 години
е ,от кои пари сега ще му платят на тоя.пак от нашите.нека ги платят тъпите ченгета които са го насилвали.
50
3
 
8
 
! Отговори
до тиквите преди 12 години
синковци,ако не сте загряли че поне 60 процента от полицаите са в комбина с бандюгите,и ЗАТОВА ни колят а не ги ловят,то вие не сте адекватни,а бият тези ,дето им пречат да си въртят бизнеса-а относно тоя дето е застрелял полицай-ако те си вършеха адекватно работата тоя нямаше да има с КАКВО да застреля полицая ако е изобщо той,и щом европейския съд си казва думата-кво искате гербогъзоолизци
49
4
 
12
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
В България престъпниците са на почит и са модел за подражание на народа. Докато народа подкрепя престъпниците и спъва работата на полицията, ще ви колят като прасета по Коледа и ще ви грабят до последно.
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мръсните ченгета бият всеки при арест
47
9
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Еееейййй колко от вас, поне тези които никога през живота си не са погазвали закона с ръка на сърцето могат да кажат, че са бити от полицията? Ами убил е полицай. Какво според вас е трябвало да му се случи в районното? Да му стиснат ръката, че е убил техен колега, нечии баща, съпруг и син, така ли? Сигурно са си го избрали на случаен принцип от улицата вкарали са го в управлението и са го били, така ли? Възмущавайте се жадни за конспирациии и евтини медиини сензации, българи
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Родната полиция бие, това е истината. А после плащаме ние обезщетенията.
45
2
 
4
 
! Отговори
NIE OT BSP POZICIA преди 12 години
PO DOBRE *** DA NI E... V ZATVORA OTKOLKOTO POLICAI DA NI PRAVI ZABELEJKA
44
6
 
10
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
54, ама нали в затвора се отива като наказание, не като награда... На престъпниците трябва да им е гадно в затвора, нали това е идеята? Иначе какво би спряло хората да нарушават закона, ако знаят, че в затвора ще ги галят с перце и ще имат всички удобства?! Аз поне съм на това мнение...
43
5
 
5
 
! Отговори
ghjhj преди 12 години
BRAVO NA CHOVBEKA NI6TO CHE SIE ZASLUJIL ZATVORA BRAVO ZA SMELOSTA MU KOYATO 99 % OT BALGARITE NQMAT I PREDPOCHITAT CYAL JIVOT DA BLIJAT ZADNICITE NA DRUGI ZA DA IM E DOBRE