Прошка е!

След Сирни заговезни започва Великият пост
26 фев 2012 10:43,
98
Прошка е!
Снимка: БТА

Сирни заговезни (Прошка) е важен пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи, а след него започва Великият пост.

На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата която харесва. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата - в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

По-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате”. „Просто да ти е, Господ да прощава” пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

В седмицата преди Сирни заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” - мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни.

Забраната за сватби след Сирни заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен.

Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: прошкаСирни заговезни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
13
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Ако някой е сгрешил - прощавам, но ако е бил подъл - не. Никога не отмъщавам, знам, че един ден всеки си получава заслуженото от съдбата.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Празника е древнобългарско езичество вплетено в християнство.Бъди българин подържаи си традициите.
29
7
 
4
 
! Отговори
Тричанин преди 12 години
За пости позволено ли е кучешко със зеле или само кучешко?
28
0
 
20
 
! Отговори
С ДВЕ ДУМИ преди 12 години
Управляващите да искат прошка от народа.Докато не е станало късно.И здрави млади образовани хора,необвързани с никоя партия седнат на техните места и поправят всичко докато има време.Това е
27
2
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Е как е може ли да искаш прошка седнал?
26
4
 
5
 
! Отговори
Мутрополит Кирил преди 12 години
Айде целувай ръка и дай 20лв и си опростен.А пък аз като се изкъпя всички грехове ми отиват в сифона на банята-без да се задръства.
25
5
 
4
 
! Отговори
Джиизъс кръстак преди 12 години
ще ме прощавате ама ми е трудно да ви простя само говорите за мен а живеете сякаш ме няма ходете да ми запалите по една свещичка с надеждата да ви опростя греховете или по добре не да не хабим матриал я вземете ми се помолете аз ви чувам всички наведнъж спокойно няма да останете нечути и неопростени продължавайте все така та като умрете да сте сигурни че ще дойдете при мен в РАЯ където отиват добрите миряни АМИН
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прощавам на ГЕРБерастите че са толкова "умни"...все пак от всяко дърво *** не става.пп. На изборите през 2013 г. няма да им простя.
23
5
 
7
 
! Отговори
asd преди 12 години
Тази религия и всички останали са пълно лицемерие,изживяли времето си и извън времето което живем.Що Ви е нужен ден за прошки ,ако като сгрешите и се осъзнаете ще чакате прошки ли да дойде.А кога старите ще искат прошка от младите??? Има за какво,даже ако щете и за лошото им възпитание,което ние сме им дали.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Празник достигаш корените ни.Прощаваите си и през следващата година , малко доброта и смирение не са за лошо. Помнете завета на Кубрат.Иначе празника плюс великденските яйца се доближават до Персийската нова година.
21
3
 
7
 
! Отговори
Б.Б преди 12 години
Не прощавам на никой, Станишев е виновен.
20
4
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПРОШКА ЕПРОЩАВАМ:- НА КОМУНИСТИТЕ, ЧЕ 20 ГОДИНИ МЕ ЛЪГАХА В СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ, А МЕ ГРАБЕХА- НА ДЕМОКРАТИТЕ, ЧЕ 20 ГОДИНИ МЕ ЛЪГАХА ЗА СВЕТЛОТО ДЕМОКРАТИЧНО БЪДЕЩЕ, А МЕ КРАДЯХА- НА ЦЪРКВАТА, ЧЕ МЕ ЛЪЖЕШЕ ДА СЛУЖА НА БОГА, А ТЕ СЛУЖЕХА НА ТИРАНИТЕ, ЗА ПО 30 СРЕБЪРНИКА- НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ, ЧЕ МЕ ОСТАВИХА ТОЧНО КОГАТО ИМАХ НАЙ-ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТЯХ И ПРОДЪЛЖИХА ПО ПЪТЯ СИПРОЩАВАМ ИМ, НО- НЕ МОГА ДА ПРОСТЯ ЕДИНСТВЕНО НА СЕБЕ СИ, ЧЕ ИМ ВЯРВАХ И ИМ СЕ РАЗДАВАХ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ
19
2
 
13
 
! Отговори
да подаде оставка преди 12 години
Днес пожарникарят трябва да поиска прошка от цялата българска нация и да подаде оставка!
18
6
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
"Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието." - Не! Нарича се спекулативно високи цени на храните! И какво плодородие ще предизвика постенето? Къде *** гладните? Маруля *** прави ли?
17
4
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Прошкака е ключът към нещастието,прощавай,но не забравяй....
16
6
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Предлагам да простим на един, който в блога на dnes.bg пише в защита на шистовия газ и ГМО.
15
2
 
15
 
! Отговори
ani преди 12 години
Днес е ден за прошка, честваме толкова чужди празници, а този остава някак си не дооценен. Не знам защо говорите пак за ГЕРБ, турско робство и т.н. Всеки ден се събуждаме и живеем, работим и пътуваме с определени хора, около нас. Може би е време да се поспрем да се замислим и дори да не е днес....да се извиним на хората, които правят живота ни пълноценен, или просто всеки ден са част от живота ни. Тези, които неволно сме нагрубили, тези които като ни е криво, се сещаме за широките им усмивки и топли очи. Днес дори продавачката в магазина ми поиска прошка, за моментите, когато не е била на кеф и е била груба. Това ме разтърси. А аз не се сетих да й поискам прошка, за всички вечери след работа, когато изнервена, декларирам какво искам с леден тон.От тук се започва, всеки има нужда някой да му прости за нещо...И всеки човек му се иска поне 1 от хората, които са го наранили днес да се сети за него 
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Постенето е своеобразна магия" - другарите от днес.бг винаги са били скрити или отявлени почитатели на сатаната. И обичат завоалирано да се подиграват с Православната вяра.Подробна информация за всякакви езически обичаи, а нито дума за нашия Господ Иисус Христос и поста като подготовка за посрещане на най-светлия празник Возкресение Христово.
13
1
 
4
 
! Отговори
минута е много преди 12 години
Питащият, номер 1,вие Каин или Авел сте ?Живеете ли или сте ''умрели'' ?Можете ли или не можете ?
12
2
 
19
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Сирни Заговезни: ден за прошка!ИСКАМ ПРОШКА ОТ ВСИКИ ВАС!АКО С НЕЩО СЪМ ОБИДИЛ ИЛИ ЗАСЕГНАЛ НЯКОЙ, МОЛЯ ДА МИ ПРОСТИ!!!