Половината българи подкрепят построяването на АЕЦ "Белене"

Според "Галъп" 22% от запитаните са против втора атомна централа
29 фев 2012 15:45,
36
Половината българи подкрепят построяването на АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

51% от българите подкрепят построяването на АЕЦ "Белене". 22% са против, а останалите не могат да преценят. Това сочи последното национално представително проучване на "Галъп", проведено сред 1002 пълнолетни българи в цялата страна.

Когато преди година бе обявено, че е възможно България да не продължи строителството на АЕЦ „Белене”, през април 2011 г. "Галъп" попита кое е по-правилно – да се довърши строителството или да не се довършва. 48% тогава се обявиха за довършването, а 15% бяха против.

В същото време световно изследване, проведено в 47 страни скоро след аварията в японската атомна централа във Фукушима през миналата година, показа, че българите като цяло остават поддръжници на използването на ядрена енергия за производство на електричество, макар японската трагедия да е разколебала в известна степен подкрепата.

Данните тогава показаха, че у нас подкрепящите ядрената енергия веднага след случая в Япония са 62%, а противниците й са 23%. Преди аварията пък техните дялове са били 68% срещу 16%. Така страната ни е на едно от водещите места в света по дял на населението, което се обявява „за” ядрената енергетика.

Извадката на глобалното изследване включваше повече от 34 000 души в целия свят. То показа, че ядрената енергетика продължава да се ползва с относително високо ниво на подкрепа в световен мащаб.

49% от анкетираните от 47-те страни се обявяват за поддръжници на използването на ядрена енергия в електроцентралите.Противниците продължават да са по-малко от поддръжниците – 43%, макар инцидентът в Япония да е разклатил подкрепата в световен мащаб.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: АЕЦ Беленестроеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 24 и всички които мислят че АЕЦ БЕЛЕНЕ ще трови страната.Отидете в района на АЕЦ КОЗЛОДУЙ и проверете състоянието на околната среда там като попитате хората дали имат някакви здравословни проблеми и дали отглеждат плодове и зеленчуци.След това задайте същите въпроси на живеещите в района на тец Марица-изток и ще видите кой трови природата в България!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека противниците на Аец Белене да почетат повечко литература на тема аец и тяхната безопаснот.В света има 3 големи ядрени аварии от които само една е по вина на реактора-в американска аец през 70-те години.Аварията в Чернобил(без ни най-малко да защитавам тези лоши реактори)стана заради човешка глупост-блокът беше спрян за текущ ремонт бързо без да се изчака технологичното време за това от няколко денонощия.Аварията във Фукушима стана след невиждан природен апокалипсис.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На жалката шепичка противници на АЕЦ БЕЛЕНЕ не им остава нищо друго освен да ръсят глупости по форумите и да лаят като кучета с избити зъби.Не разбрахте ли че сте малцинство!
30
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Няма по-евтина енергия от атомната, каквото и да се приказва за възобновяемите източници.Затова на България и трябват две атомни централи. Без атомни централи няма да имаме промишленост, няма да имаме икономика и ще си стоим бедна балканска държава.
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората са съгласни да се строи, но не с тяхни пари. Въпросът в трябвало да се зададе във вида, дали бихте закупили акции от АЕЦ-Белене.
28
1
 
2
 
! Отговори
май преди 12 години
нашият Румен е Румен Овчъ............
27
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ще се построи защото е жизнено важна за България и защото мнозинството българи я подкрепяме!
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
26-ти, къде са САЩ, Германия, Франция, Китай, Русия, ... и БЪЛГАРИЯ - де е Ямбол де е Стамболние живеем в най-бедната страна в Европа благодарение на червените стратези и ще ставаме още по-бедни ако харчим луди пари за рискови проекти
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това проучване сигурно са го правили в дом за душевноболни.
24
12
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
24-ти,- От както се правят редовни радиологични изсмервания в България, радиационния фон не се е изменял..., Освен за 3 дни след Чернобил, но без да се превишават допустимите норми- Бума на онкозаболявания е от 60-е години на 20 век, след извършените общо 3 500 наземни, въздушни и водни ядрени взривове от САЩ, Русия, Франция и Китай...- Германия и Япония ОБЕЩАХА поетапно спиране на старите и допотопни АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ, но в Англия и Франция работят реактори от първо поколение...!!! за справка, Козлодуйските 1-4 реактори са от 3-то поколение...- Франция удължава живота на реакторите си от 2-ро и 3-то поколение с 30 години, Германия пак пусна спрените си реактори, а САЩ взеха решение и почват строеж на АЕЦ след 30 години ГЛУПАЩИНА
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всеки ресторант предлагат меню и всеки си избира ястията според джоба. Това проучване прилича на въпрос, дали бихте желали са опитате най-скъпото ястие в скъп руски ресторант на което вие отговаряте утвърдително с надеждата че ще има безплатна промоция. Но уви безплатен обяд няма и ако се строи този АЕЦ всеки гражданин на нашата бедна държава независимо от възрастта и материалното си положение ще трябва да даде над 10000лева, а може би и двойно повече тъй като цената е обвита в червена мъгла
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
румене за отровата,в която живеем с един АЕЦ нищо не казваш... да не говорим за 2 !!! А за увеличаващите се ракови заболявания ?Защо Германия, Япония и други големи ядрени държави започват поетапно спиране на АЕЦ си ?Има толкова други източници... и по безвредни.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми се нрави информационно затъмнение относно АЕЦ Белене. Но след като всички журналисти така упорито мълчат, нека да ви кажа. В западна европа е достатъчно да се чуе че някоя банка обсъжда отпускане на кредит за векилия проект АЕЦ Белене и на другия ден банката е блокирана от екоактивисти и акциите и падат главоломно.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чудя се защо *** като тоз румен имат право да постват толкова дълги коментари.Това някаква премиум услуга ли е днес.беге ?
19
8
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре!!!- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА, НО ВНАСЯМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите) ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точна този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
18
0
 
6
 
! Отговори
hes преди 12 години
Относно социологическите проучвания. Фразата "Не вярвам на статистика, която лично не съм фалшифицирал" , която се приписва на У.Чърчил е валидна за много от проучванията, провеждани у нас.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има много некадърници в тези агенции за проучване на общественото мнение които не са наясно с значението на представителна извадка при проучване на мнението на пълнолетното население на една страна. Ето примерно това така наречено национално представително проучване което след анкетирането на хиляда души вади изводите за мението на няколко милиона. Това се казва НЕКАДЪРНОСТ и НЕГРАМОТНОСТ.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запитали 1000 души от страната дават зелена светлина на този налудничав проект. Тея са за карлуково!
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че как решиха аз дали съм за или против ?!Какви са тия изследвания.. Как решиха, че половината от хората искат..Мен никой не ме е питал..
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След построяването на АЕЦ Козлодуй раковите заболявания са се увеличили 3 (ТРИ) пъти. Ако искате да имаме десетократно увеличение на онкологичните заболявания нека да построим АЕЦ БелеНЕ!