90% от лекарите у нас недоволни от здравната реформа

78 на сто от медиците искат кариера зад граница
Обновена: 15 мар 2012 11:44 | 15 мар 2012 11:44,
82
90% от лекарите у нас недоволни от здравната реформа
Повечето родни лекари са готови да стегнат куфарите за чужбина. Снимка: архив, Reuters

Близо 90% от лекарите в страната не са доволни от реформите в сектора. Това показват предварителните резултати от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com.

Само 5% от всички анкетирани лекари са заявили, че са отчасти доволни от реформите в здравеопазването. Нито един от анкетираните не е избрал опцията “много доволен”, а 7,8% от анкетираните нямат мнение.

И лекарите, работещи в държавния сектор, и тези в частния изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% от частните практики.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а 16,5% искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Данните показват, че 4-5 000 лекари от 35 000, работещи в здравната система у нас, обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.

Лекарите, които биха искали да работят в чужбина, обикновено са мъже или жени  на възраст между 36-45 год., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващи в държавна болница, недоволни от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.

На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’ 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. 29% заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.

В изследването са участвали общо 255 лекари, от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: лекарипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има някакъв льольло некадърник тука гледам, дето е учил много езици, ама *** за зеле не става, та тоя не искал да работи за 800лв. че и в събота, обаче държи лекарите да работят и събота и неделя, че и нощни за 600
67
0
 
5
 
! Отговори
ER_Dr преди 12 години
Гледам някакъв умник пише "усигуровки", ама и той сигурно "вишист", и той смята, че може да се изказва за лекарите, системата и пр. *** да работиш в НЗОК, там търсят напористи неграмотници...
66
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 12 години
СЛЕД 10Г.НАЙ МНОГО БЪЛГАРИЯ,ОСТАВА БЕЗ ЛЕКАРИ.ЧЕСТИТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!ПОМИСЛЕТЕ ОТКЪДЕ,ЩЕ СИ ГИ ВНАСЯТЕ.НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА МЛАДИТЕ ,ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ВЪВ ТАЗИ МИЗЕРИЯ И ПРОСТОТИЯ.ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е ВЪВ КЛИНИЧНА СМЪРТ,ПОРАДИ ЛИПСА НА КАДРИ .ВЪПРОС Е НА НЯКОЛКО ГОДИНИ.ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ !!!ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА,, ТОВА, КОЕТО ЧОВЕК САМ СИ НАПРАВИ , НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ И НАЙ ЗЛИЯТ МУ ВРАГ.,,
65
0
 
4
 
! Отговори
777 преди 12 години
МАЙКА Е ЛЕКАР ОТ СТАРАТА ГЕНЕРАЦИЯ .ТАЗИ ГОДИНА СЕ ПЕНСИОНИРА ,ЩЕ ЗАПОМНЯ ДУМИТЕ И ,,БЪЛГАРИНА Е ГЛУПАВ,ЗАВИСТЛИВ НЕ ОБИЧА УМНИТЕ ХОРА.ТОЙ СЕ РЪКОВОДИ ОТ ПОГОВОРКАТА,, НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ, НА ВУТЕ ЗЛЕ. ИЗТЪКАН Е ОТ ЗАВИСТ. ГОТОВ Е ЗА ДА СЕ УРЕДИ ТОЙ,ДА СЪСИПЕ ДРУГ ЧОВЕК.АЛЕКО, Е НАПРАВИЛ ОТЛИЧЕН ПОРТЕТ НА БЪЛГАРИНА, МОЕТО МОМИЧЕ.НЕ ВСИЧКИ СА ТАКИВА ИМА ЕДИНИЦИ, НО ТЕ ПОТВЪРЖДАВАТ ПРАВИЛОТО.ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ.МЛАДИТЕ ХОРА БЯГАТ, НЕ САМО ЗАРАДИ МИЗЕРИЯТА, А ЗАРАДИ ПРОСТОТИЯТА ТУК.
64
0
 
9
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
1. Чичо доктор може да ми вика жена ти. 2. Ако ми плащат нормално естествено ще работя. 3. 2-3 хиляди ако взимах нямаше да съм недоволен... Ако държавата ми дава 2 хиляди сметни колко ми остава след като си платя заплата и осигуровки на сестрата, моите осигуровки и данъци, счетоводство, наем, консумативи, членски вноски, и всички разходи на един лекарски кабинет... 4. За какви далавери говорим..то касата те санкционира за най-малкото и то солено...Така че извади и глобите от тези пари...
63
0
 
6
 
! Отговори
osata преди 12 години
Прочетох коментарите. И двете страни сте прави. Заплатите в Б-я са ниски. Лекарите са недоволни, пациентите - също. И двете страни нямат достатъчно средства за приличен живот. Не е нормално обаче един лекар да получава по-ниско заплащане от един сервитьор или автомонтьор, в Б-я не се цени образованието и кадърността най-вече.Нещо много сбъркано има в цялата ни система на живот. Лошото е, че дотук никой не успя да въведе ред и правила. Животът ни е на принципа - който оцелее!
62
2
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
ела ми в кабинета и ме наречи "чичо доктор"... ще те таксувам по европейска тарифа та да видим дали ще се научиш на уважение...
61
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хм..стига бе..не мой да бъде..чичо доктор е против свободията и печалбарството на гърба на обикновеният човечец дето му надписват вече повече от 20 години манипулации които ама хич не са му правени и не са му виждали и очичките даже...а не дай си боже все пак да му се наложи...жална му майчица щом му кажат ценицата ...ех докторе..казваш туй що ти отърва..ама като дойдат при теб...най харен е финала за теб..с думите..ХА ПЛАЩАЙ СЯ ГОСПОДИН клиент..
60
2
 
10
 
! Отговори
до 70 от 67 преди 12 години
Толкова си *** и *** че не знаеш къде отиват парите ти...толкова си ограничен че когато ходиш болен на лекар си мислиш че ти е длъжен..но когато те спре катаджия защото си в нарушение и на когото също заплатата идва от твоите данъци се мазниш и предлагаш а? давал 100 лв...цели 50 евра..и иска и да го чакам....
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ужас, тия са големи обирджии, как не ги е срам да ти взимат цели 2 лева, как не ги е срам, тия са за разстрел
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65, ще останат, когато им се осигурят нормални условия за живот и сигурност
57
0
 
10
 
! Отговори
до Блондинка преди 12 години
Извинявай но не смятам за нормално да уча медицина за да продавам лекарства... Така че за мен като лекар възможности не виждам за професионална реализация в тази държава!!! Недостиг на лекари има в цялата страна, особено някой специалности са на изчезване. Съветвам колегите да не мислят изобщо а да стягат багажа..по добре гастербайтер но с нормално заплащане от колкото *** в собствената си родина. По добре да ме гледат като чужденец, но все пак лекар от колкото като "докторче" и престъпник!
56
0
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
ми да съгласен съм с теб!! не ни трябват лекари!! имаме си врачки, ходжи, който не правят "далавери" за да си получат заслуженото, който уважаваме повече от некви си докторчета и им даваме пари доброволно!!! здравето струвало пари!! та да не е сирене бе!! доктора го нямало там..безсрамник!! да не е там да те чака за да ти вземе 2 лв потребителска такса!!! Същия проблем имах и аз днес с фризьорката ми..нямаше я.. то дали си лекар или фризиорка в тази държава се тая...
55
7
 
2
 
! Отговори
Блондинка преди 12 години
63 млъквай, защото като се изнесат всички млади хора ще ни вдигнат данъците и осигуровките, за да издържаме пенсионерите (горките). Младите хора трябва да намерят опора и съвет как да останат защото са нужни!
54
0
 
10
 
! Отговори
млад и некадърен преди 12 години
До 62.Има възможности но няма нормално отношение към нас.Не искам да правя въртки и да ме гледат като престъпник.То и в Германия няма да стана богат когато тегля чертата но поне ще ме уважават като професионалист.Работил съм и с чужденците и малко са нациите с такова отношение към лекарското съсловие.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че защо да остава, човека иска да живее нормално и да се изхранва от работата си, а не да слугува и да гладува
52
2
 
3
 
! Отговори
Блондинка преди 12 години
Остани 61, тези които останат, ще вземат полагащото им се. Междувременно потърси нещо, свързано с образованието ти, което да те храни. Не вярвам да си некадърен щом си влязъл и изучил (въпреки снижените нива, които не са чак толкова ниски все пак). И тук има възможности.
51
1
 
10
 
! Отговори
млад и некадърен преди 12 години
То сега е зле за пациентите,но когато скоро заминем всички на запад,ще настъпи такъв вакум,че малко останали колеги ще са редки като ядрени физици в албания и тогава му мислете.Ще плащате по 100 евра за преглед!Или ще идват виетнамци да ви лекуват или пак врачки.Аз направих моят избор,уча немски и заминавам.А в групата ми по немски сме 70 % лекари.Толкова от мен,отивам да давам половината заплата да ми заварят ауспуха на колата,че се скапа и много шуми
50
3
 
3
 
! Отговори
Блондинка преди 12 години
58, отказа ме такса 500 лв, а преди 10 години това си бяха сериозни пари, които нямаше как да взема от банка (заеми за образование нямаше). Като единствен шанс остана не толкова скъпото образование в СУ, което не ми даде точно това което исках, но ми даде много, защото сега работя работата която исках и за която кандидатаствах наравно с лекари точно във фарма бранша. 59 имате недостиг на кадри, защото неискат да дойдат при вас и говорим за комунистическите квоти, които бяха големи :)
49
1
 
9
 
! Отговори
до Блондинка преди 12 години
Или живеем в друга държава или нещо аз не разбирам...каква половин нация лекари??? В бг имаме недостиг на кадри..не гледайте само София. Каква квота са намалили? навремето випуските ни бяха по 600 души а сега са около 100... Асистент съм в МУ София и съм съгласен за ниското ниво на средното, но както медицина не се прави без пари така и средно образование.. колко взима един учител? проблема в бг е че политиците не мислят как да оправят проблемите от "корените" а как само да замажат...