По-висок рейтинг за ВУЗ-овете – повече пари

СУ е с най-много най-добри професионални направления
Обновена: 22 мар 2012 19:48 | 22 мар 2012 19:48,
37
По-висок рейтинг за ВУЗ-овете – повече пари
Сергей Игнатов Снимка: архив, Булфото

Между 10 и 12 милиона лева ще се разпределят през юни между държавните висши училища, които са на първо и второ място в професионалните направления от новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. Това каза образователният министър Сергей Игнатов при представянето на новите данни в рейтинговата система на университетите.

Той припомни, че през 2011 г. най-добрите професионални направления във висшите училища получиха до 11% по-голямо финансиране извън бюджетните си средства. Сега през юни те ще получат до 25% по-голямо финансиране.

Рейтинговата система не е рейтинг на университетите, а на отделните специалности в тях.

Актуализираното й издание за 2012 г. съдържа информация за 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Системата дава възможност университетите да бъдат сравнявани на базата на 49 индикатори.

Те измерват различни аспекти на учебния процес и на научната дейност, на удовлетвореността на студентите, престижа и реализацията на завършилите го студенти. Новост в рейтинговата система са индикаторите за приноса към осигурителната система и за регионалната значимост на висшите училища.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има най-много най-добри професионални направления, Алма Матер отново беше начело при предходното представяне на рейтинговата система.  В областта на научните изследвания Софийският университет също е сред челните позиции заедно с Медицинския университет в София, Техническия и Химикотехнологичния.

Първо място в класацията на икономическите специалности си поделят Американският и Софийският университет с равен брой точки. УНСС остава на втора позиция, като от него са излезли над 14 000 икономисти за 5 години, от СУ - 730, а от Американския – 188.

Още по темата
Икономическият ВУЗ има най-висока акредитационна оценка, но завършилите там студенти, получават по-ниски заплати в сравнение с колегите си, които имат диплома от Американския.

За последните пет години 55 000 души са завършили икономика, което е повече от всички студенти, завършили инженерни и природни науки. Броят на математиците е сто пъти по-малък от този на икономистите.

 

При медицината с най-висок резултат е Медицинският университет в София, следван от Медицинския университет във Варна и Медицинския университет в Пловдив.

В направлението „Информатика и компютърни науки“ първи е пак СУ, следван от Американския университет и Нов български университет.

В областта „Комуникационна и компютърна техника“ лидер е Техническият университет в София, следван от Техническия във Варна и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Първи при правото е Софийският университет, следван от УНСС и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Според данните професионалното направление "Военно дело", което се предлага от три университета у нас, осигурява най-добрата реализация. Там безработицата е почти нулева, а осигурителният доход достига до 1600 лева.

Много висока е и реализацията на завършилите медицина. Всеки втори студент обаче си намира работа в чужбина. Всеки трети студент по медицина у нас пък е чужденец.

"Убеден съм, че чрез рейтинговата система се постига прозрачност на висшето образование, дава се възможност за измерване на качеството в него, системата вече е и основа за политиката на диференцирано финансиране на професионалните направления и на специалностите в университетите", заяви Игнатов. По думите му така, ще се създаде "състезателна среда" между тях.

Според просветния министър българското висше образование трябва да се насочи към всички възрастови групи.

"Включително аз, като свърши този мандат, имам намерение да продължа да уча", заяви Игнатов. Той искал да учи арабска филология, а след това и санскрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: университетирейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ако сега се записвах студентче,щях да...избера СУ,специалност...японистика.По далечната ми цел щеше да е да...отида до Япония и да си намеря някоя...хубава японка.Те знаят как да уважават мъжа и да удовлетворяват всичките му...желания.Но без...език не става,затова щях да го...уча денонощно.
10
2
 
4
 
! Отговори
Шуменска област оста преди 12 години
Шуменска област остава без главни архитекти5 /Пет/ Главни архитекти в Шуменска област подадоха оставки в знак на протест заради репресията върху тях от страна на Регионална Дирекция за Национален Строителен Контрол-Шумен. РДНСК наложиха солени глоби на хората на изкуството, които работят на минимална заплата за да помагат на хората, вместо да проектират сгради. Въпроса е защо го правят? Заради бонуси към заплатата на инженерите от РДНСК може би. Главните архитекти ли са черните овце в държавата та да плащат глоби до 25 заплати и то за общинска работа?
9
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
А къде е Стопанска Академия Д.А. Ценов - Свищов в цялата класация?
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-висок рейтинг на министрите повече пари ?
7
0
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
То да имаше къде да се реализират тези инжинери и математици, щот много често се случва - учиш едно, а работиш съвсем друго нещо и докато се опомниш вече живота така те е завъртял, че висшето си го имаш е така на хартия - колкото да пишеш в cv-то, че го има, а знанията са си останали някъде там във времето и пространството.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Европа университетите са по 1 на 1 милион души население. Следователно в България ВУЗ-овете трябва да са 7. Те обаче са... 51 !!! Грешна е и политиката на държавните поръчки във висшето образование - без оглед на кадрите, от които имат нужда държавата и бизнесът, се бълват хиляди юристи, лингвисти, историци и какво ли още не, които после стоят без работа. Защо държавата плаща за образованието им, а после ги обезщетява за това, че са безработни?
5
1
 
22
 
! Отговори
. преди 12 години
Това сито с кандидат-студентските изпити няма нищо общо.На запад почти навсякъде се приема без изпит , даже медицина се влиза с някъв смешен тест, но докато го изучиш ще ти се разкаже играта от учене, ако не си се отказал след 2рата година, защото няма друг начин.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ей заради т'ва сме цъфнали та завързали - "За последните пет години 55 000 души са завършили икономика, което е повече от всички студенти, завършили инженерни и природни науки. Броят на математиците е сто пъти по-малък от този на икономистите." - щото икономист и началник много, ама творци малко, а и щото в Академията на МВР архитектурата е повече, отколкото във Висшите Строителни Училища с изключение на ВИАС
3
2
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
На кое място е Шуменският университет? Най-голямата *** с така нареченото "висше" образование, Завършилите не стават дори да събират таксата от тоалетната на селска пивница.
2
3
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха !!! ... преди 12 години
Този старшина от МВР на снимката, разбира толкова от образование, колкото баба ми от военна музика ! :)В момента висшето образование е под всякаква критика. Куцо, кьораво и сакато става студент, защото премахнаха ситото на кандидат-студентските изпити.Разни измислени частни колежи бълват дипломи без никаква стойност.Дори в уж престижните държавни университети учебният процес е занемарен до такава степен, че на практика учебни заниятия не се провеждат.Студентите не ходят изобщо на лекции.
1
3
 
11
 
! Отговори
vis6ist преди 12 години
ako pitate mene polovinata triabva da gi zakriat po dobre niakakvi tehnikomi sega universitetite balvat samo bezrabotni studenti koito prodavat krastavici i ga6ti posle prosto dargavata niama nugda ot tolkova izmisleni vis6isti koito bezmisleno har4at parite na mama i tati i na dargavata a posle prodavat domati