По-висок рейтинг за ВУЗ-овете – повече пари

СУ е с най-много най-добри професионални направления
Обновена: 22 мар 2012 19:48 | 22 мар 2012 19:48,
37
По-висок рейтинг за ВУЗ-овете – повече пари
Сергей Игнатов Снимка: архив, Булфото

Между 10 и 12 милиона лева ще се разпределят през юни между държавните висши училища, които са на първо и второ място в професионалните направления от новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. Това каза образователният министър Сергей Игнатов при представянето на новите данни в рейтинговата система на университетите.

Той припомни, че през 2011 г. най-добрите професионални направления във висшите училища получиха до 11% по-голямо финансиране извън бюджетните си средства. Сега през юни те ще получат до 25% по-голямо финансиране.

Рейтинговата система не е рейтинг на университетите, а на отделните специалности в тях.

Актуализираното й издание за 2012 г. съдържа информация за 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Системата дава възможност университетите да бъдат сравнявани на базата на 49 индикатори.

Те измерват различни аспекти на учебния процес и на научната дейност, на удовлетвореността на студентите, престижа и реализацията на завършилите го студенти. Новост в рейтинговата система са индикаторите за приноса към осигурителната система и за регионалната значимост на висшите училища.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има най-много най-добри професионални направления, Алма Матер отново беше начело при предходното представяне на рейтинговата система.  В областта на научните изследвания Софийският университет също е сред челните позиции заедно с Медицинския университет в София, Техническия и Химикотехнологичния.

Първо място в класацията на икономическите специалности си поделят Американският и Софийският университет с равен брой точки. УНСС остава на втора позиция, като от него са излезли над 14 000 икономисти за 5 години, от СУ - 730, а от Американския – 188.

Още по темата
Икономическият ВУЗ има най-висока акредитационна оценка, но завършилите там студенти, получават по-ниски заплати в сравнение с колегите си, които имат диплома от Американския.

За последните пет години 55 000 души са завършили икономика, което е повече от всички студенти, завършили инженерни и природни науки. Броят на математиците е сто пъти по-малък от този на икономистите.

 

При медицината с най-висок резултат е Медицинският университет в София, следван от Медицинския университет във Варна и Медицинския университет в Пловдив.

В направлението „Информатика и компютърни науки“ първи е пак СУ, следван от Американския университет и Нов български университет.

В областта „Комуникационна и компютърна техника“ лидер е Техническият университет в София, следван от Техническия във Варна и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Първи при правото е Софийският университет, следван от УНСС и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Според данните професионалното направление "Военно дело", което се предлага от три университета у нас, осигурява най-добрата реализация. Там безработицата е почти нулева, а осигурителният доход достига до 1600 лева.

Много висока е и реализацията на завършилите медицина. Всеки втори студент обаче си намира работа в чужбина. Всеки трети студент по медицина у нас пък е чужденец.

"Убеден съм, че чрез рейтинговата система се постига прозрачност на висшето образование, дава се възможност за измерване на качеството в него, системата вече е и основа за политиката на диференцирано финансиране на професионалните направления и на специалностите в университетите", заяви Игнатов. По думите му така, ще се създаде "състезателна среда" между тях.

Според просветния министър българското висше образование трябва да се насочи към всички възрастови групи.

"Включително аз, като свърши този мандат, имам намерение да продължа да уча", заяви Игнатов. Той искал да учи арабска филология, а след това и санскрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: университетирейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
nana преди 12 години
И на какво основание СУ е на първо място????Предполагам,че по отсъствие на преподаватели н алекции и упражнения,та тях в 90% от случаите все ги няма и няма,познайте какво се учи!
30
3
 
3
 
! Отговори
попето преди 12 години
Квото и да говорят, никога няма да взема при мене на работа някой, който не е завършил право в ЮФ на СУ. Ако ще и да е със 7ца в дипломата от световнопризнатия провинциален "университет", където му преподавали "всички лектори от СУ"... А обявих свободна длъжност, а ми наспамиха e-maila с безполезни CV-та. Факт.
29
3
 
0
 
! Отговори
Atilla преди 12 години
Kato gi gledam Bulgarite imat po golem interes otnosno novinata za İspanskiq İmam ot kolkoto problemite za svoqta darjava...Za İspanskiq İmam sa komentirali 234 4oveka a za tazi statiq samo 33 4oveka...
28
0
 
11
 
! Отговори
Сахаров преди 12 години
НИЩО за инженерните специалности, нали? Защото в тази държава толкова много пари има, че само икономисти и трябват, да ги въртят купищата пари.... 55000 икономисти....
27
1
 
4
 
! Отговори
Студент в УНСС преди 12 години
Тези рейтингови системи не стават за нищо. Моето направление е оценено от НАОА с максимална оценка 5,00 (мисля, че само 3-4 направление от всички университети у нас имат максимална оценка, като две от тях са в УНСС), а в рейтинговата система то е поставено на трето място след съответните направления в СУ (с оценка 4,37 според НАОА) и АУБ (с 4,50 според НАОА).
26
0
 
3
 
! Отговори
До asd преди 12 години
Така е.... Пък и гледат много американски филми и БТВ родителите и объркват и децата.
25
0
 
10
 
! Отговори
asd преди 12 години
Сбърканата ни държава си личи по броя на икономистите. Това е живота в страната, търговийка, келепирче, алъш-вериш. Купуваме за 5 продаваме за 10. Чиста печалба, лесно, бързо и без много труд. Това се цени в страната в която занимаващите се с производство са натирени в ъгъла. Защото политиката ни е да си купуваме отвън, не да си го направим сами. За второто се иска много труд, инвестиции, наука, търпение. Къде ти сегашните работодатели ще мислят за това, в бързата печалба е истината за тях.
24
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
А за инженерните специалности нещо няма ли да кажете?!Да ви се не види и в смотаните драскачи?!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Абе нещо университета на новия икономически менистар нещо не го припознава за възпитаник.... ЛОшо, Калинков, лошо!
22
3
 
1
 
! Отговори
PY преди 12 години
na maika ti v ustata *** smotan
21
2
 
9
 
! Отговори
ПУ преди 12 години
Хахаха ново 20 - вече не само Перник, но и в Бургъз и Русе има университети. На всяка паланка - ВУЗ!
20
1
 
14
 
! Отговори
Б.Б. преди 12 години
Най-модерни и с най-висок рейтинг в Пернишкия Университет за Телевизия Компютри и Архитектура са специалностите "Отглеждане на картофи" и "Овцевъдство".
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова СУ не можаха да си запълнят местата....
18
10
 
16
 
! Отговори
Patria Onoguria преди 12 години
СУ (Селският Университет) е една прогнила дупка, която обучава хиляди българи да се примиряват с мизерията, несправедливостта и комплексите на т.н български професори. Просто СУ трябва да бъде закрит и на негово място да се направи един хубав може дори частен университет, които да отговаря на изискванията за нормално функциониращо учебно заведение. За материалната база на СУ не искам да коментирам, а за корупцията. СЕЛСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е БИЧ ЗА НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ !!!
17
1
 
12
 
! Отговори
Митко преди 12 години
До 123 - за Стопанска академия питай самозвания "Почетен професор"Д-Р ВЕЛИЧКО АДАМОВ ЙОНОВ.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az moga da vi kaga kak e v us na vtorata godinia ve4e idvat firmi pri tebe i te podgotviat kato zavar6i6 da zapo4ne6 vednaga rabota, a tuka kakvo stava vseki vtori e vis6ist i e bezraboten bezmislena zaguba na vreme za 4oveka maika mu ba6ta mu i dargavata koiato naliva pari v prodava4 na kartofi koito v kraia na obrazovanito se ne znae kolko e 3+3.
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати слабоумната класация. Изучаването на икономика било по-престижно в СУ, отколкото УНСС. Да бе да... Затова най-добрите икономисти у нас са завършили именно УНСС. В УНСС преподават хора, които работят на високи постове в големи фирми. Пример затова е преподавател по Основи на финансите, който е заместник директор на Първа инсвестиционна банка.
14
0
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Еми именно де - то няма места за такива, а няма места за такива, защото икономистите, юристите, манекенките и творците на висока и улична култура не могат да организират реална икономиката, щото тя не е счетоводна игра с цифри или ходене по килими. А за да ходят по килими, трябва тези килими първо да се произведат. А за да се произведе килим е необходим човек с технологични познания с които да организира производство, инженер за да направи станове и химик за да направи боите, нали?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учен не се пише скраб, а скрап.Първо научете български език, а после пускайте коментари.И да не съм чул, че нарочно си го написал така.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Софийския университет повечето специалности нямат реализация тук, докато в УНСС е обратното.