Работници: Национализирайте ОЦК Кърджали!

Валентин Захариев обричал един град на мизерия
11 апр 2012 16:47,
23
Работници: Национализирайте ОЦК Кърджали!
Протестиращите работници от ОЦК Кърджали. Снимка: БТА

Протестиращи работници от ОЦК Кърджали внесоха декларация в парламента с искания за криминализиране на неплащането на заплати и национализация на предприятието.

"Искаме работниците и служителите да могат сами да обявяват в несъстоятелност предприятието при неизплащане на работни заплати", обясни Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ - Кърджали, след среща със заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.

Другото им искане е при обявяване на несъстоятелност, на първо място да бъдат изплащани дължимите работни заплати, а не както сега - първо кредиторите да си получават вземанията.

Още по темата

"Иначе, ако ОЦК Кърджали бъде обявен в несъстоятелност, работниците могат да си излязат с листче хартия от съда, без да получат възнагражденията си", коментира Караколева.

"Знаем, че от сделката с "Горубсо-Мадан" са останали около 15 милиона, които обаче отиват като дължими в негови фирми", посочи Караколева. Тя отбеляза, че част от тези милиони са дължими към ОЦК, но не се плащат заплатите към работниците.

Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов посочи, че ако е вярно това, което е чул на срещата с работниците от ОЦК-Кърджали, то прокуратурата ще има много работа.

Той отбеляза, че с поведението си собственикът Валентин Захариев обрича един град или на мизерия, или на унищожение.

Анастасов изрази личното си мнение, че държавата трябва да има механизми да наказва такива частни собственици и пое ангажимент да се потърси решение в разговори с другите институции и с ПГ на ГЕРБ.

Според него промени в Наказателния кодекс са крайният етап, защото, ако работодателят влезе в затвора за неплащане на заплати, работниците пак няма да си получат дължимите възнаграждения.

"Лостовете за принуда към тези лица трябва да бъдат други", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
пепо преди 12 години
валето захарин4о.затвор4е ***ѝна.гадът в дранголника.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZЗемните блага заедно с полезните изкупаеми са държавна собственост, т.е. на хората, тоест трябва да е на държавата и печалбата да е за всички българите, директно ж националната хазна и оттам през мин съвететски решения по министерства, общини и кметствва, болници и уч. заведения, кошмар за всички евреи и масони, чиновници за МВФ! Националлизация и на ЕРП, на софииска вода и телекомуникация, въобше, което си е наше да ни се върне, на нас гражданите, не чужди частни лица, разрушихте БГ ***!!!
17
0
 
1
 
! Отговори
До онзи преди 12 години
И какво означава да се вкалинчиш ? Да намериш единственият Валентин с един лев в джоба и да му продадеш за тази кръгла сума "Кремиковци АД " и след натрупването на милиарди дългове да му ги опростиш и да ги поемеш от името на държавата ? Да го обявиш за бизнесмен на годината и след това да кажеш , че плащането на десетки милиони данъци , няма нищо общо с бизнеса ? Да му продадеш и още няколко предприятия ? ... Влентин Захариев е едно най-обикновено дете на демокрацията . Няма никакъв проблем .
16
0
 
4
 
! Отговори
онзи преди 12 години
Вкалинчихмели се?Това е една от думите, която охарактеризира случващото се в държавата ни през последните 33 месеца.Има човек-има проблем, Кадрите решават всичко, Не е важно дали котката е черна или жълта, важното е да лови мишки.Няма да продължавам с великите мисли. Факт е, че човешкият фактор е изключително важен за успехът във всяко едно направление на общественият живот . Държавите, организациите и фирмите, които са разбрали товаимат просперитет. Тези, които залагат на шуробаджанащината и на калинките, стигат до кривата круша. Не случайно, през последните месеци областта ни стигна дънното в много направления от обществено- политическият ни живот. Връх на сладоледа обаче е последното назначение, което ГЕРБ направиха в структурата на НОИ в гр.Смолян. За шеф на структурата беше поставено лице, което в продължение на 4 години е било директор на предприятие, натрупало над 7.5 млн.лева задължения към осигурителната система, 1,2 млн. към работници и т.н. Такъв парадокс едва ли съществува в световното държавно или фирмено управление.Крайно време е в милото ни Отечество, хората да бъдат преценявани само и единствено по техния професионализъм и лоялност към провежданата държавна или фирмена политика.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре бе,тоя що не го хванат и да го попилеят от бой. И другите като него по същия начин.Те са крадци ,никаква милост за тях.И когато няколко *** бъдат гипсирани като мумии,другите ще си помислят за поведението си
14
1
 
9
 
! Отговори
нервна до 10 преди 12 години
И да,и не.Стопанската инициатива е основа на растежа и просперитета-това е пазарната икономика.Иначе,за някои специфични сектори,е добре да са одържавени.Тези които са свързани с нац.сигурност.По-лошо от държ.монопол е само частния монопол.Виждаме го в ЕРП-та.За минно-добивната промишленост-може би има логика.Да припомня,че в мината в Челопеч - златодобива-прибираме едва 1,5% от златото.Останалото за концесионера.Това си е чист обир,и в колониите няма такова нещо.
13
1
 
4
 
! Отговори
да отидат преди 12 години
пред сараите на Доган да протестират.Предприятието не е така от два години и кой го хариза на Захариев
12
0
 
8
 
! Отговори
Това е поредния ... преди 12 години
"Кремиковци".Тия какво искат:"От декември не са призвели един килограм метал".Какви заплати?Да се молят някой друг да го купи.Колко градове вече са обречени на мизерия.Почти всички.
11
0
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Това е абсолютно невярно!
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали ревяхте едно време за капитализъм и за връщане на частното...е - на ви частно!!! Море всички ще плачете за бай ви Тошо, ама че му ручате ... комунистическия!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В този случай и в случая в Мадан, един куп държавни бюрократи се надпреварват да демонстрират своята некомпетентност.И в момента има фонд ГВРС/гарантиране на вземания от работници и служители/, също така по КТ, работника или служителя има правото да прекрати едностранно трудовия си д-р в случай на неговото неспазване от страна на работодателя или при нарушение на нормативната уредба, като в този случай работника или служителя се ползва с почти същите права като при съкращение .
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как едно фалирало дружество може да изплати заплатите на работниците си? Какво значи това криминализиране на неплащането на заплати? Едно дружество може да има неограничен брой собственици например 1 млн. и то не само физически, ами и юридически лица - това са пълни глупости!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста неграмотна е Иванка Караколева за съжаление. Всички лица към които едно юридеческо лице има задължение са негови кредитори. Тези искания са меко казано нереалистични и смехотворни. Нормативната уредба в подобни случаи е кристално ясна, но за жалост малко са хората които полагат усилия да я прочетат, за да може след това да имат по-адекватни искания и цялостно държание. Връщаме много назад във времето с исканията държавата да се намесва заема страна в един финасов спор.
6
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 12 години
Отдавна трябваше да криминализират неплащането за извършена работа, въпреки че като постъпиш на работа сключваш един вид договор, който едната страна в случая не е изпълнила. Какви са тези закони дето не закопчават такива като собственика... Дано ги оправят със стара дата, ама надали...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като го национализират какво ??? е БДЖ нали е държавна компания :))) наред с активите в държавата ще отидат и пасивие :)
4
2
 
16
 
! Отговори
борко преди 12 години
Доган да го купи и да ви плаща заплати и осигуровки,нали той ви е бащицата.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия искат комунизъм, ама сега и комунистите не го искат!
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bat Sali e hvanal zdravo za madurite boko Tikvata .
1
2
 
19
 
! Отговори
Алов преди 12 години
те го оцуцаха предприятието ,а сега искат държавата да плаща борчовете дето са ги изсяли Бориславо и Златев. Ай сектир бре Кържалаци .