Благодатният огън вече е у нас

Той ще бъде раздаден на църквите из цялата страна
Обновена: 14 апр 2012 21:19 | 14 апр 2012 21:18,
194
Благодатният огън вече е у нас
Снимка: архив, Булфото

Благодатният огън, който всяка година на Великден слиза на Божи гроб в Йерусалим, пристигна в България.

 

Той беше донесен на родна земя от Пловдивския митрополит Николай, който бе начело на българската делегация. Кацането на самолета в Пловдив се забави с около един час. Огънят бе пренесен в метален контейнер, а премиерът Бойко Борисов е разрешил за целта да се използва  правителственият самолет. Стотици вярващи посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим. 

„Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!”, заяви митрополит Николай на слизане от самолета. 

На летището в Пловдив го посрещнаха стотици свещеници от различни епархии в Южна, Източна и Северна България, които взеха частица от Благодатния огън.

Правителственият самолет остана само 15 минути на пистата, след което отлетя за столицата. 

 

Малко по-късно Благодатният огън пристигна и в София. Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря.

"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. 

 Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. 

Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски". 

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден ще започне в 23.30 часа в храма и ще се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kolko naivnici ima tyka ,ima dyxove koito mogat da nociat ogan ,da palit i ryshat podchineni na boga ot angelsdkia i demonichnia sviat .ne vijdam smisal da obesniavam .ako imate ym razym i madrost shte razberete ako li ne krastete se ostanalite se klaniaite .
97
1
 
3
 
! Отговори
До кашчейчо преди 12 години
Ти съвсем изтрещя, пиленце недоклатено. Бегай да питаш дедко и бабка-партизанката какво да пишеш, че вече ти се изчерпа багажа
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига сте се правили на интересни и на умни.. как не ви писна... 161ви и ти сигурно се почувства изключително интелигентен ?! чак се комплексира и дойде тука да покажиш откритието си във форума ?! сега сигурно чакаш аплодисменти?! да бъдеш християнин, това трябва да се чувства в сърцето и душата, а не да се държите като дървени философи..
95
6
 
9
 
! Отговори
Хайде,хайде преди 12 години
Библия, евангилие, бла бла бла. Тези книжлета са писани от хора живели векове след Христос. Чули нещо, надрусали се с кофти вино и халюцинирали , дращили по листата бълнуванията си, хайде моля ви ! Преди време си казвам - бе дай да я прочета тази книга. Ами още на първата страница има ОСЕМ логически несъответствия !!! Хайде мерси. Да си я четат други.
94
3
 
9
 
! Отговори
Спокоен преди 12 години
"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно."- Ама моля ви ! Що за глупост е това ? Аз мога да ви посоча около 400 начина за `слизане на небесен огън`. А дори не съм експерт. Вярата е едно, но лицемерните отчета съвсем друго.
93
6
 
4
 
! Отговори
pantudi преди 12 години
изтреще народът :)
92
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След голямото плюскане тая вечер и изразяване на велика радост с гърмене (висш израз на нашенска радост и щастие) , напиване до безпаметност и обикаляне неразбиращо, но важно около църквите...утре всичко вече ще бъде забравено до следващата година...Безсмислено празнуване незнайно на какво, но повод да се налющиш...Някой може ли да ми обясни що се празнува и кво тая вечер в чалготеките ?!?!След църквата - на чалготека. Невероятна вяра и разбирания.
91
4
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
ne vqrvam v 4ujdi bogove.za6to tozi va6 bog ne zakrilq ugnetenite?
90
6
 
16
 
! Отговори
Покайте се! преди 12 години
Божието милосърдие се проявява винаги, дори и когато Бог наказва, т. е. Бог е едновременно милостив, благ и праведен (Пс. 114:5). Но той наказва вас, агарянците, за вашето безбожие, фарисейство. Той ви наказва, защото тънете в греховен разврат, кланяте на идоли, на Мамона и на Златния телец, отдавате се на греховни страсти и мъжелоство! Не храните душата си, а греховната плът, направили сте жените и сестрите си блудници! Не мислите за богатствтото на Вашия духа, а на Вашата плът! Затова Господ ви праща страшно наказание, което е невиждано ! Бич божий Боко Борисов а.к.а. Тиквата ще се стовари със страшна сила върху ви! Като скакалци облаци Герераджии ще опоскат страната ви и ще ви докарат до просяшка тояга! Ще заличат всичко от школо до ядрени централи, от болници до остъклени балкони, ще влезете в зандана за неплатени здравни осигуровки! Бог забавя, но не забравя! Горко ви, грешни агарянци!
89
4
 
4
 
! Отговори
Стефановски преди 12 години
Македонец е
88
3
 
6
 
! Отговори
Покайте се, гейове! преди 12 години
ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО РИМЛЯНИ глава 121. Понеже те, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха, а се заблудиха в своите помисли, и неразумното им сърце се помрачи;22. наричайки себе си мъдри, те обезумяха,23. и славата на нетленния Бог измениха в образ, подобен на тленен човек, на птици, на четвероноги и на влечуги, -24. затова и Бог, според похотите на сърцата им, предаде ги на нечистотата, за да се безчестят телата им сами в себе си;25. те замениха истината Божия с лъжа, и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен вовеки. Амин.26. Затова Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено;27. също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда.28. А понеже се не опитаха да имат Бога в разума си, то Бог ги предаде на извратен ум - да вършат онова, що не прилича,
87
2
 
9
 
! Отговори
София пред гибел? преди 12 години
Содом и Гомор са древни градове, които са разрушени от Бог, заради греховете на жителите им.В Стария завет пише, че "содомските мъже бяха твърде нечестиви и грешни пред Господа." (Битие 13:13)Бог изпраща двама ангели, които да открият поне 10 праведни души в Содом и Гомор (Битие 18:32), за да може Бог да изяви своята милост и да не ги погуби. Двамата ангели са посрещнати от Лот, който с много увещания ги убеждава да пренощуват в неговата къща, а не на улицата (Бит.19:2-3). Всичките жители на Содом обаче обсадили дома на Лот и поискали от него да им предаде ангелите, за да извършват групов секс с тях. Лот предложил дъщерите си на тълпата, но те продължили да настояват да им предаде ангелите. Содом буквално означава "изгорен", а Гомор - "погребан". Според учените тези два града са били разрушени вследствие от земетресение, което предизвикало изтичане и избухване на подземни залежи на природен газ, петрол, сяра и катран. Содомитите са вярвали в "майката на боговете" *** Сирия, в чиито храмове са извършвали сношения с мъжки и женски жреци и ***. Счита се, че и всяка една жителка на града е трябвало да отслужва определен брой дни или часове в езическите храмове.От името на Содом, произлиза думата содомия, която означава противоестествен сексуален акт.
86
1
 
6
 
! Отговори
До 140 преди 12 години
Воистине воскресе! Благодаря, да ви се връща!
85
2
 
7
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Хвърли в огъня смартфона! Не позори себе си с това дяволско творение, където записваш содомските си грехове! Покай се! Тогава Христос ще се смили над тебе...Макар че това си е чиста загуба на време и средства...
84
2
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Седнал Господ да вечеря,Света Богородица и ясен месец.Диван седи, Бога моли.Дай ми Боже ключовете,да отключа райовете.Райовете и адовете.Че отключи райовете,чорбаджие ядат пият.Ядат пият, Бога хвалят.Че отключи адовете,сирумая сълзи ронят.Сълзи ронят, Бога кълнат.
83
4
 
9
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
христос воскресе, близките ти - НЕ!
82
1
 
6
 
! Отговори
Проклятие, нечестивц преди 12 години
Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие. Слепи фарисеино! очисти първо вътрешността на чашата и блюдото, за да бъде и външността им чиста. Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззакониеНашата активност често пъти е именно заради това да покажем външна религиозна духовност (което си е лицемерие), а всъщност въпроса е в нашата духовност, а не в активната показност.
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Воистине воскресе!
80
1
 
6
 
! Отговори
Позор, фарисеи! преди 12 години
Иисус Христос - Вие сте добре полирани гробни плочи, изглеждащи прeкрасно отвън, но закриващи вътре кости на умрели и всичко нечисто(Матея 23:27)
79
5
 
6
 
! Отговори
Александър Блок преди 12 години
Защо днес весел не изглеждаш, другарю поп?Помниш ли ти нявга какво време беше ти с корема си напред вървеше и шкембето с кръста златен пред народа блестеше?