Зрелостниците се лутат "От здравия разум до поетическото безумие"

Седмокласниците пък преразказват "Бабата, която хранеше котките"
Обновена: 21 май 2012 14:45 | 21 май 2012 12:35, Красимир Ангелов
173
Зрелостниците се лутат "От здравия разум до поетическото безумие"
Зрелостниците се потиха върху Иван Вазов. Снимка: БТА

"От здравия разум до поетическото безумие" е темата на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), по която днес около 65 000 зрелостници писаха аргументативен текст - интерпретативно съчинение или есе, по романа "Под игото" от Иван Вазов. Това съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

За първи път днес държавният зрелостен изпит по БЕЛ за 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден.

Заради мерки за сигурност в 9.00 ч. в образователното министерство зам.-министър Милена Дамянова и министър Сергей Игнатов съобщиха само, че учениците от 12-и клас ще решават на матурата по БЕЛ тест от 41 задачи.

Още по темата

За последната от тях - 41-ва задача, за написването на съчинение или есе, първоначално бяха съобщени само авторът и произведението - романът "Под игото" от Иван Вазов.

Конкретната формулировка на темата за матурата по БЕЛ и за преразказа от националното външно оценяване за седми клас бяха обявени в 12.00 ч.

Седмокласниците писаха по изпитен вариант "2", изтеглен от журналист чрез жребий - от три подготвени варианта за националното външно оценяване.

Учениците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: матураМОМНИван Вазов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
богданка преди 11 години
До АнонименАбе, ти *** ли си или да?!!!????@@@@!!!! хахахахаххахахахаххахахахахах
128
1
 
4
 
! Отговори
..... преди 11 години
Не се правете на разбирачи.Да,темата не е от най-лесните,но не виждам защо се хващате за това "безумие".Не се има предвид,че авторът е безумен."Безумството" в "Под игото" както и "Пиянството" са метафори на здравия разум,на пробуждането.Аз си написах четири страници и съм си доволна,дано и проверяващите да са доволни ;д Важното е,че се свърши и утре имам баааааааааааааааал !!!! : )))
127
2
 
6
 
! Отговори
Нечестивец преди 11 години
Мацката в червено изглежда достатъчно зрелостна ,но не си я представям да се поти върху Вазов.Разликата в годините е непреодолима.
126
7
 
7
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Я, в тази тема явно трябва да се пише за Боко Кратуня. Той тръгна от здравия разум и стигна до пълно безумие!!! Аман от простотия!!!
125
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От здравия разум до поетическото безумие"......................................................Това със здрав разум или с безумие се е появило?Това е идиотско! Този /тези/, които са го измислили са за преглед при специалист.
124
8
 
9
 
! Отговори
vivian преди 11 години
"Под игото" е класически роман, но е тооооолкова далеч от съвременния свят, че децата изобщо не вдяват за какво иде реч, пък камо ли да правят анализи.
123
3
 
3
 
! Отговори
Името преди 11 години
Абе, грамотността има ли нещо общо с щастието? Аз мога да напиша 2 романа единия на Български, единия на Английски, обаче те ще съществуват защото аз съм НЕ щастлив човек. Смисъл един вид... :(. Според мен интимността е щастие, но вместо това, мога да: Средно Образование, УНСС (МО до 3ти курс), Карам Кола, Бъда в top 20% LoL players, Работя по за 600/месец и това е до 24г. Колко приятелки съм имал до момента ? :( ... Дори не знам какво е това приятелка/партньорка (не озаконена съпруга, ако щете)
122
0
 
4
 
! Отговори
дo 139 преди 11 години
Интересно, матурите са след 12 клас
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 11 години
@peperomia , кавичките са един препинателен знак, а не два. Няма грешка.
120
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже пази България от такива зрелостници щом "Под игото"е трудна тема какво учихте 12 години.Срам за вас и учиелите ви които ви допуснаха до зрелостен изпит
119
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моето момче, нивото на средностатистическият зрелостник трябва да се вдигне, разбираш ли това? Иначе България ще види дъното. Тежко ѝ, щом децата ѝ я предават. Вие сте бъдещето, не бъдете калпазани! Темата си е супер, в края на краищата тя е за отличниците. Който се чувства като "средностатистически" зрелостник да си решава само теста- тройка му стига. Аз не бих искала да съм в това число. А резултати се постигат с учене и труд, а не мрънкане колко ни е трудно.
118
0
 
1
 
! Отговори
До 143 преди 11 години
Защото текстът се позовава на твърдения на Световната здравна организация, затова. Научните текстове боравят с термонилогия, медицината е наука, докато тук има общодостъпни твърдения. Поздрави.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отбора на знаешите може ли да ми обясни защо на 1-ви въпрос при седмокласниците верния отговор е А, след като може и да е Г
116
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото разумно обяснение е техническа грешка - "поетическо" вместо "политическо" безумие. Никога няма да си признаят естествено. Ще си мълчат кротко.
115
2
 
2
 
! Отговори
от 139 преди 11 години
****
114
8
 
12
 
! Отговори
П.П. преди 11 години
[някой си (преди 39 минути)Явно "поетическо безумие" се отнася не за писателя, а за въстаниците. Разбирам, че е било безумие да въстанеш срещу цяла империя, ама защо да е "поетическо", понятие нямам.]Единствено в този кратък анализ на заглавието намирам смисъл, но кой ще се сети за тази тънка връзка, ако изобщо става дума точно за това? Темата безумна, особено за тази творба. А "Под игото" е толкова далеч от съвременния свят.. класика е, ама и след 200 години ли все по това ще се пише?
113
7
 
13
 
! Отговори
:( преди 11 години
Синът ми е в 7ми клас, върна се от матурата и каза: По- малумен текст едва ли има....
112
5
 
19
 
! Отговори
Родител преди 11 години
Спомням си ,че още във втори клас писахме преразказ по непознат текст.Това беше по тоталитарно време.Сега седмокласниците пишат също преразказ,но по безумен текст.Каква е целта?Може ли някой да ми обясни?
111
5
 
44
 
! Отговори
Млад човек преди 11 години
За какво спорите въобще? Че децата ги мързи - вярно е, че темата не е подходяща - също е вярно. Какво очаквате след като 80% от собствениците на фирми /работодатели/ са със средно образование и половината от чичковците и лелките в парламента /управляващите/ са с купени дипломи? Това е много мотивиращо за младите хора, нали?
110
26
 
21
 
! Отговори
:) преди 11 години
Днес се явих на матурата и искам да изкажа своето мнение. Темата беше адски отвратителна. Сигурен съм, не УБЕДЕН СЪМ,че дори и компетентен учител да беше седнал да пише по тая тема, НЯМАШЕ да може да се справи. Темата толкова увъртяно е формулирана и толкова неразбираемо, че направо нямам думи. Кой е този мозък, който съчини тази тема??? Какво цели, да видим блестящия му начин на мислене ли, или да покаже на колко високо ниво е литературната му компетентност??? За какво им е изобщо "Под игото" да влиза в тия 30 теми, от които да се избира??? Не знаят ли, че няма кой да седне да го прочете тоя рома от 400 и кусур страници?? Тия от МОН не знаят ли нивото на средностатистическия зрелостник???? Накрая ще излезе,че ние сме глупавите и не можем да мислим?!?1 Айде, моля!!!!! Те направо се изгавриха с нас. Дано господ ги накаже!!!