Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий

Скопие даде 540 хиляди евро за Солунските братя
24 май 2012 11:01,
150
Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий
Паметникът на Кирил и Методи пред Народната библиотека в София. Снимка: Архив, Dnes.bg

Ансамбълът от паметници на велики исторически фигури в центъра на македонската столица Скопие взе акъла на съседите от Балканския регион.

Редом до внушителния монумент на славния завоевател Александър Велики в началото на седмицата се извиси с ръст от 13 метра на площада и баща му Филип Македонски - поредната грандоманска идея на западните ни съседи, стъпила на 15-метров пиедестал.

Туристите се впечатляват още от император Юстиниан I, Цар Самуил, Даме Груев и др.

Над Вардаро се открояват и внушителните силуети на Кирил и Методий.  

Автор на проекта на светците просветители, излязъл на македонското правителство цели 540 хиляди евро, е Жарко Башески. Заедно с бронзовия вариант на учениците им  - Св. Климент и Св. Наум (творец Перо Кованцалиев – б.р.), общата стойност на паметниците по проекта „Скопие 2014”  набъбна до 1,2 млн. евро. 
 
Монументът на Солунските братя в Скопие не е единственият в западната съседка. Македония се гордее и с този в Охрид от 1992 г.
 
Те са само част от стотиците по света. През последните 6 години техни монументи бяха открити още в Одеса и чешкия град Микулчице, където е погребан Методий.
 
Паметник на светците има и в Унгария. Още през 1885 г. върху стена на параклис в Елванген, Германия, където се смята че е бил заточен Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство през 1975 г. е поставена паметна плоча с релефи.

Българската общност в Чикаго в САЩ също е изразила почитта си към братята. 
 
В деня на българската просвета и славянската писменост и по време, в което учениците мрънкат, че им било по-лесно да пишат на латиница заради чата в интернет, Dnes.bg разкрива част от географията на монументите на Солунските братя. 
 
Холивуд в Одеса
 
Скулпторът, направил камината, за да се изтегне гола Кейт Уинслет в холивудския касоразбивач „Титаник“, издигна Кирил и Методий в Одеса. Валентин Василев, който взе за работата си колективен "Оскар" за спецефектите, направи бронзов монумент с ръст 2,40 м.
 
Паметникът свети отвътре 24 часа, защото светите братя чрез делото си са дали светлина.
 
В братска Русия първите скулптурни изображения на Св. Св. Кирил и Методий са от ХIХ в. и са част от известния бронзов монумент "Апотеоз на славянството" в Новгород от 1862 г. 
 
Той е издигнат в чест на 1000 г. от създаването на славянската азбука във формата на огромна камбана. Фигурите на двамата братя са поставени на върха, те са изваяни и върху околовръстния фриз.
 
През 1992 г. е издигнат паметник и в Москва. Той е поставен близо до монумента на героите на Плевен от Руско-турската война, а мястото е наречено Славянски площад. В постамента е вграден вечен огън, донесен от Божи гроб.

Най-големият паметник в Русия

Най-големият паметник на Кирил и Методий в Русия е издигнат в град Самара пред входа на храма на светите равноапостоли и първоучители.

Композицията на монумента не повтаря нито един от съществуващите в света паметници на Кирил и Методий. Автор е московчанинът Вячеслав Кликов. 

 
Най-много са паметниците в Чехия
 
В Чехия са издигнати най-много скулптурни изображения на двамата братя. Там и в Словакия те са се утвърдили като символ на просветата и знанието, на духовността и моралната извисеност на славянството.

Счита се, че чешкият град Микулчице е мястото, където е погребан Методий. Всяка година на събор, обединяващ стари семейства от Унгария, Словакия и Австрия, Украйна, Латвия, Кипър и други, се стичат хиляди българи. (В базиликата "Сан Клементе" в Рим се намира символичният каменен гроб на Св. Кирил. Намира се на около 10 минути пеша от Колизеума. Светецът е погребан в криптата на базиликата по личното нареждане на папа Адриан ІІ - б.р.). 

Още през 1720-1748 г. статуи на двамата братя са поставени в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в друг чешки град - Бърно. През ХVIII в. вътре в храма е издигната композиция в пищен бароков стил, патетичен и претрупан. 
 
За 1000-годишнината от моравската мисия и във Велеград се появяват няколко скулптури. Паметници на солунските първопроходци има в Бочурище, Требич, в Рожков, в Нитра и други места в Словакия.
 
В Прага най-многобройни са пластичните творби и паметниците на създателите на азбуката именно в тези две държави, в които особено в ХVIII в. изкуството се развива под знака на патриотизма и стремежа към културна автономност. 

Първият паметник в България

 
Според "Кирило-Методиевска енциклопедия" (2003) и книгата "Изображенията на Кирил и Методий през вековете" на Атанас Божков (1989) първият наш паметник на равноапостолите в цял ръст и с книга в ръце е от 1883 г. и е в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище "Св. Св. Кирил и Методий" (днес гимназия).

Скулптурата е изваяна от учителя Иван Топалов. Отлята е от бронз в Държавната военна фабрика и в Механотехническото училище в града. Материала за паметника са събрали учениците и гражданите.

 
Най-старата намерена досега такава пластика е от село Големаните, Великотърновско (1874 г.). Висока е 95 см над земята, широка 65 см и дебела 15 см.
 
Най-разпознаваемият
 
Проектът на знаменития паметник пред Народната библиотека в София е на Владимир Гиновски и е бил избран чрез конкурс през 1963-1965 г. Издигнат е през 1972 г. и е сред най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Фигурите са високи по 4,2 м. 
 
Пред него днес политици и родолюбци ще положат цветя, пеейки "Върви, народе възродени!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Хаха, докато другите имат десетки паметници в България има само един. Хаха *** ташака. Това само доказва, че българите са по-ценени в чужбина, от колкото в България.
1
1
 
11
 
! Отговори
100 волтова крушка преди 11 години
Може ли да изведа едно изречение на преден план ? То ме удиви с изумителното си прозрение :"Паметникът свети отвътре 24 часа, защото светите братя чрез делото си са дали светлина."Евала на този, който го е написал !Страхотно умозрение !!!!!!