От утре 650 инспектори стартират акция "Дим"

Десислава Атанасова намали цигарите, пушела по няколко на ден
Обновена: 31 май 2012 14:41 | 31 май 2012 10:25,
504
От утре 650 инспектори стартират акция "Дим"
Днес за последно може да се пуши в заведенията. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 650 инспектори ще проверяват от утре дали забраната за тютюнопушене се спазва. При нужда ще им помагат и полицаи.

Това съобщи пред Нова телевизия здравният министър Десислава Атанасова по повод въвеждането на пълната забрана на тютюнопушене, която влиза в сила от утре, първи юни.

Въпреки че е пушач, Десислава Атанасова обясни, че била намалила драстично цигарите и пушела само по няколко на ден. Тя отдава това на навик, натрупан в годините, но в министерството, където пушенето е абсолютно забранено, не си позволява да пали цигара.

„Още от днес можем да започнем без тютюнев дим, без да чакаме санкцията на закона от утре“, призова министърът по повод днешния Световен ден за борба с тютюнопушенето.

Десислава Атанасова поясни, че хората могат спокойно да пушат навън, например в летни градини на ресторанти и алеи. Тя допълни, че според нея законът ще се спазва, но си пожела не санкцията да бъде първопричината за това, а личната равносметка.

По повод пушенето на наргиле по заведенията здравният министър категорично заяви, че законът забранява тютюнопушенето и че наргиле с плодови съставки, но без тютюн, може да се пуши.

Относно забраната да се пуши на стадионите, където се събират много хора, Атанасова не отговори как точно ще се осъществява контролът. Тя обаче беше категорична, че не е невъзможно забраната да се спазва, тъй като имало закон.

Още по темата
Атанасова заяви, че колкото пъти бъде установено нарушение, толкова пъти ще бъде съставен акт.

„Винаги, когато е необходимо, органите на реда ще се намесват. Съгласно Закона за здравето всички длъжности лица, общински власти и органи на МВР са длъжни да оказват съдействие на здравните инспектори при изпълнение на тяхната служба", допълни още Атанасова.

Тя посочи, че за миналата година са съставени 950 акта на физически лица, които не са спазили ограниченията за пушене.

„Тази забрана се случва сериозно от утре, тя много дълго време беше дебатирана. Европа е тръгнала натам, а и не само Европа, съседните ни страни също са забранили пушенето. Мисля, че това е едно европейско поведение и е редно да се спазва”, допълни министър Атанасова.

От утре освен в ресторанти и заведения, тютюнев дим няма да се допуска в обществени сгради - както държавни, така и общински.

Единственото изключение се оказват летищата. Там ще се пуши, но само на обособените за целта места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
0
 
4
 
! Отговори
курабийка преди 11 години
Ми няма да ходим по заведенията вече щом няма да се пуши. Ще го ударим на битов алкохолизъм..ха ха
421
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяко търпение си има граници!Всеки народ граници на издържливост и праг на търпимост!,,Елита ,,май не осъзнава, че търпението и издържливостта на българският народ свършиха!А омразата трупана с години и родена от мизерията, ражда скотове и се храни само с кръв!Който сее ветрове жъне бури!До края на годината държавата ще фалира!Защо отклонявате вниманието на народа, хазната е празна!Този път народа ,ще ви плати с лихвите за мъките ,глада, рекета, мизерията и отчаянието.
420
1
 
5
 
! Отговори
Хехехе преди 11 години
Аз пък не пуша по принцип, отказах ги преди няколко години. Но специално днес, съвсем напук, запалих цигара. И честно да си кажа, откак върви това плямпане против пушенето взе да ми се пуши пак. Всъщност истината е че няма да пропуша отново, на съм против забраната.
419
1
 
7
 
! Отговори
Недоумяващ преди 11 години
Хайде и тук да го напиша-искам да разбера от някой умник защо след като всички кратуни ни обясняват, че в Европа не се пуши вътре и там било забранено ми дават за пример Италия?А какво става с Австрия например?Или тя не е в Европа?Или е малко по-малко в Европа?Бях във Виена преди 2 седмици и лично пуших в 5 заведения(вътре),включително и в ресторант(имаше си огромно помещение за пушачи и беше пълно).Кой от тия дето обясняват за Европа къде беше ЛИЧНО?
418
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боли ме за вас, аз не пуша и се кефя, че няма да ме тровите и да смърдя след заведени. И е голям мит че щом ходиш да пиеш, непременно трябва да пушиш.
417
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да глобяват честните и съвестни данъкоплатци, защо??? (ПРОВЕРЕТЕ АКЦИЗА НА ЕДНА КУТИЯ ЦИГАРИ КОЛКО Е И НЕ ПЛАЩА ЛИ ПУШАЧА НА ДЪРЖАВАТА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ АКЦИЗ???)
416
0
 
4
 
! Отговори
Петко Гробара преди 11 години
А у Централнио Софийски Пандиз , че може ли да се пуши ?
415
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам да се забрани говоренето на обществени места. дразни ме много шум , всеки ще си мълчи
414
1
 
14
 
! Отговори
kiki преди 11 години
като трябва да се спазва къде са ви европейските заплати хората измреха от глад
413
9
 
24
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Хора пушачи, собственици и наематели на заведения, `айде на протест, да смажем наглеците! Мръднете се всички, тия смешковци по главите ни лазят!
412
0
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Praim sa na golemie Evropeiici zakoni ne znam si oshte kvo puk zaplatite sa po 200 leva samo se 4udat kvi zakoni da slagat a da ovelichavat zaplatite ne mislqt
411
3
 
4
 
! Отговори
deni преди 11 години
komunizma se zavrashta kakvoto na naz ni haresva i za horata e dobre....glasuvaite pak za gerb
410
2
 
14
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Ще се набутам с нек`ви пари, ама едно дело за дискриминация ще ви организирам; вие там за какви се имате, да ви в отрепките.....Аз в две заведения ходя, дето няма никакви непушачи... Що не си го начукате тоя закон у празните тикви, а, борисов, а, пленев, а що ви не тегля една питка майна, да се гръмнете, деаа жертвите несретни...
409
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен с име преди 11 години
Това беше брилянтно изпълнение на "Разделяй и владей". Ще ги преследваме пушачите, ще ги докладваме, ще ги глобяваме, ще ги съдим на 3 инстанции, ще си живеем като в роман на Джордж Оруел, ще бъдем европейци, ще сме живи, ще сме здрави, ще сме по-щастливи и от свободно отглеждани кокошки. Честито! А и децата ни вече не пушат цигари, пушат дрога, на всеки ъгъл и в почти всяко училище си я купуват по-лесно от семки и бонбонки, но на кой му пука!
408
3
 
18
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Ще си направим 2-3 частни клуба, с ограничен достъп. Ни кука, ни кифла инспектор ще може да влезе. Ай ,друм, дано се надишате на свеж въздух по сладкарниците.
407
1
 
24
 
! Отговори
471 преди 11 години
След приемането на тоя закон ще бъдем свидетели как заведенията ще се напълнят с бебешки колички, жизнерадостни майки и дечица, които най-после са се отървали от гнусните пушачи и се радват на пречистия градски въздух, пълен с емисии и изгорели газове, дишайки го с пълни гърди в захлас.Ураааааа!!!!
406
5
 
11
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Вие един път да успеете да ме глобите- такова дело ще ви организирам, че ще има да мигате, неграмотни гейберски маймуни!
405
6
 
23
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Вие, непушачите, няма да напълните заведенията, защото, освен, че не пушите, не сте консуматори, вие пиете чай, шоколад, кафе, мин. вода. А сега на боковщината вие ще правите оборот. Имахте си зали за непушачи, празни, какво ви пречим ние?
404
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетох хубави и смислени коментари и от пушачи и от непушачи. Посмях се дори с черният хумор на Go. Само едно нещо ще допълня: Пушачите, цигарите няма да ви оставят, ако вие не ги оставите. Иначе всеки има право да си избере от какво да умре. :)
403
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се забранява тютюнопушенето изобщо, разпространението на цигари или нещо подобно, само извършването му в обществени сгради. Това няма нищо общо с черни борси, *** или бандероли.