Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб

Трусът се е развил по благоприятен начин, отчита доц. Емил Ботев
31 май 2012 07:29, Красимир Ангелов
130
Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб
Снимка: Impact Press Group

Механизмът на земното разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб. То е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост, коментира пред  БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

"Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции”, коментира сеизмологът.

Той поясни, че именно затова не е имало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Доц. Ботев припомни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

Още по темата

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, отбеляза доц. Ботев.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
41
 
! Отговори
До 82 преди 11 години
Внимавай какво си пожелаваш! Може вече някой, който се прави на бог да има точно такъв план? Може и да го е прилагал в далечното минало не един път?! Може да им трябват роби, а такива будни като теб да влизат в капана им, чуствайки се жалки и безпомощни да променят света? Не злобей, а промени себе си, чак тогава света ще те последва! Бъди примера, бъди промяната ;-)
69
13
 
35
 
! Отговори
добър човек преди 11 години
господ ако беше българин щеше да друсне една 10-ка -и сега щяхме да започваме от начало-демек ще вървиме на управия-а той пак само лекичко колкото да плачеме като вдовици за ....ий.10-ка си требва по тая територия да изтрие тая робска нация и ...от начало
68
9
 
32
 
! Отговори
Ная преди 11 години
Не, fenomen, не е странно, защото, ако отвориш статистиката на земетресенията, ще видиш, че непрекъснато някъде тресе - я със същия, я с по-силен магнитуд. Но понеже Италия е близо до нас, това предизвика повече размисли и страсти.
67
1
 
43
 
! Отговори
Pernik uber alles! преди 11 години
Е па как нема сме уникални. Знаеш колко перниюани са секи ден стоят на края на градо да крепат добър баланс на плочите!
66
0
 
71
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Състраданието е много особено качество в човека. Понякога и една добра и утешителна дума, една приятелска ръка на рамото, едно елементарно разбиране са достатъчни, за да ти влее нови сили, да те успокои, да ти покаже, че не си някъде сам в дебрите на съзнанието си. Показва, че има някой, който жертва няколко мига от краткия си живот за да мисли за тебе. Думите са като куршуми. Лошите думи убиват душата ти, убиват желанието ти да превъзмогваш трудностите, докато добрата дума е лек. Бъдете добри.
65
3
 
50
 
! Отговори
fenomen преди 11 години
Този сеизмолог в прав текст си каза, че е предизвикано от ниски честоти на трептени. Колкото и да не ви се вярва точно за това говорят конспираторите. Земетресения може да се предизвикват с помоща на насочени електромагнитни вълни с ниска честота. Дали това е била причината, не се знае, но всъщност не е невъзможно. Още повече, че е 'феномен'. Пък и не е ли странно и в Италия и в България феномени в рамките на два дни?
64
3
 
43
 
! Отговори
fenomen преди 11 години
Този сеизмолог в прав текст си каза, че е предизвикано от ниски честоти на трептени. Колкото и да не ви се вярва точно за това говорят конспираторите. Земетресения може да се предизвикват с помоща на насочени електромагнитни вълни с ниска честота. Дали това е била причината, не се знае, но всъщност не е невъзможно. Още повече, че е 'феномен'. Пък и не е ли странно и в Италия и в България феномени в рамките на два дни?
63
0
 
77
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Очевидно, ние перничани, трябва да се извиним на нашите сънародници, които говорят нашия език за страховете и притесненията си. Извинете, че досаждаме на нашите събратя-българи, че не ни удари по-силно за да ни заличи от територията на България. Надявам се тогава страната ни да се оправи, да възцари спокойствие, да грейнат усмивки. Сега разбрах кое пречи на нас българите да сме по-добри-*** от Перник. Все пак един *** (какъвто съм аз) пожелавам на всички да НЕ изпитват никога нашите страхове
62
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз вече се обърках - така и не разбрах Бог ли е виновен, haarp ли ( и ако да - кои са - американците или руснаците, щото и в двата варианта прочетох конспирации), извънземните, подреждането на планетите и суперлуната или това, че живеем в изключително сеизмична зона, върху 3 плочи с много разломи и земетресенията са толкова естествен процес (казвам естествен, не приятен), който се е случвал многократно от милиооони години и ще се случва поне още толкова. Аре стига! :)
61
3
 
36
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Ето ти пример: Ако вдигнеш масата с очи или ако помолиш бог да вдигне масата, как би изглеждало това в очите на страничен наблюдател? Може ли да те помисли за бог? И това значи ли, че след като се молим на бог да свърши нещо вместо нас, не смятаме себе си за по-знаещи или искаме да управляваме бог без да носим отговорности? Тоест ако ти действаш чрез бог, не го ли превръщаш просто в инструмент? А ако бог може да действа чрез всеки един от нас, това прави ли ни богове?
60
7
 
36
 
! Отговори
сволачЪТ преди 11 години
до 72 това е само едната възможна хипотеза - американците.на мен ми се вижда по правдоподобна да е бил ЗЕВС на Олимп и да е тропнал с жезъла и така да е предизвикал труса
59
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тогава като е толкова необяснимо това земетресение и начина по който е станало, възможно ли е да американците с тяхната HAARP да имат пръст в това бедствие ?! В доста форуми четох, че и земетресението във Фокушима е предизвикано от тях за това, че японците им са се опънали за нещо. При тези обстоятелства и за то това, че и учените се учудват, съм склонен да вярвам, че земетресенията и в Италия, и у нас са предизвикани изкуствено.
58
0
 
39
 
! Отговори
До 69 от 66 преди 11 години
Тази теория която изказваш ми хареса като идея.... Интригуващо звучи :) Мисля че никак не е зле да се замислим върху този въпрос.... Особено ВТОРАТА МУ ЧАСТ!!! :) :) :).....
57
0
 
47
 
! Отговори
Пак до 65 от 66 преди 11 години
...Извънземни раси няма как да НЕ съществуват... Има ги... Но за какво да се занимават със "австралопитеци" като нас?!? Щото ние за тях сме като пещерните хора... Все едно ти да обръщаш прекалено голямо внимание на мравките пред входа ти :) Сигурно просто ни "гледат сеира" :( ! Виж вече на третия ти въпрос... Това е по вероятно... Хора който се мислят за Богове да си правят опити върху държави-опитни зайчета :( със нов вид измислени оръжия... сеизмологични,биологични,психични.... :( :(
56
2
 
39
 
! Отговори
До 66 преди 11 години
Толкова е нормално да нямат желание да се занимават с нас, защото са много развити, колкото и развитите хора не са се занимавали с индианците?Явно бог трябва да е около нас?!? или в нас? Ами ако ти си бог, а не са ти казали и те третират като животно, за да не разбереш никога и винаги да чакаш помощ от вън, а не от вътре?!
55
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Перничаните да не се уфлянкват, а най-после да напердашат тоя Рихтер, та друг път да мисли, преди да прави земетресения!
54
3
 
60
 
! Отговори
Anelia до Викело преди 11 години
Ти колко хора познаваш от Перник Г-н Викело, и *** не са в Перник , те са изцяла България и ти си май един от тях. В София съм срещала доста по-ограничени, прости хора които даже не знаят що е това баня и за какво се използва , но са кореняци столичани. Мисля, ше всеки си избира хората с които да общува и неможе да слагаш под общ знаменател жителите на цял един град. А ако искаш може да по прочетеш малко история -от близко и далечното минало. И стига с тая злоба и простотия!
53
1
 
49
 
! Отговори
ДО 65 преди 11 години
Дефиниция за Бог: Силна положителна енергия... Любов... Доброта.... Бог е навсякъде около нас! За съжаление обаче освен СИЛНА ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ съществува и СИЛНА ОТРИЦАТЕЛНА ЕНЕРГИЯ,която за още по голямо съжаление КОНКРЕТНО на Майката Земя е виждаме да се проявява малко повече особено в последно време! Войни,бомби,нови оръжия,пари,лицемерие...:( ! На втория ти въпрос... Смятам че извънземните раси са на светлинни години от нас като РАЗВИТИЕ и едва ли имат желание да се занимават със нас...!!
52
1
 
37
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Дайте дефиниция за бог де... само той ли е отговорен? Може ли извънземни с технологии да се представят за бог? Може ли хора с тези технологии да си играят на бог? И тогава кой е бог или поне този който визирате?
51
9
 
47
 
! Отговори
Перник преди 11 години
Абе Гербави я запрете тази Фидоска малко бре! Стига е сътворявала феномени!