На Черешова задушница почитаме душите на мъртвите

Тя се отбелязва преди големия християнски празник Петдесетница
Обновена: 2 юни 2012 09:56 | 2 юни 2012 09:56,
9
На Черешова задушница почитаме душите на мъртвите
Снимка: Impact Press Group

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Днес ще бъде осигурен допълнителен градски транспорт, съобщиха от Столичната община.

От 8.00 до 16.00 ч. ще бъдат разкрити временни трамвайни линии с номера 1А - от кв. "Иван Вазов" до кв."Орландовци", 7А - от ж.к."Борово" до кв."Орландовци" и от пл."Журналист" до кв."Орландовци".

От 8.00 до 16.00 ч. се разкрива временна автобусна линия с номера 83А - за гробищен комплекс "Бакърена фабрика" и маршрут от КП "Бенакс" по маршрута на автобусна линия с номер 83 до бул. "Ломско шосе", ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута - двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия с номер 108А за гробищен комплекс "Бакърена фабрика" и маршрут от ж.к. "Люлин-5" от бул. "Сливница" по ул. "Адам Мицкевич", ул. "Бели Дунав", ул."Хан Кубрат", ул."Христо Силянов", бул. "Ломско шосе" – двупосочно.

От 8.00 до 16.00 ч. ще се движат и временни автобусни линии с номера 18А - от автостанция "Орландовци" до гробищен парк "Малашевски гробища", линия с номер 79А - от надлез "Надежда", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Д. Николаев", бул. "Вл. Вазов", ул. "Тодорини кукли", ул. "Река Велека" и от бул. "Вл. Вазов" по маршрута двупосочно, линия 86А - от автостанция "Малашевци", ул. "Резбарска", пл. "Сточна гара", бул. "Сливница" и от бул."Христо Ботев" - по маршрута двупосочно, линия 90А - от автостанция "Изток", бул. "Ботевградско шосе", ул. "Александър Екзарх", ул. "Река Велека", ул. "Васил Кънчев" до гробищен комплекс "Малашевци".

Автобусите с номера 64 и 86 и 260 ще се движат с намален интервал на движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Съвет по повод 8 преди 11 години
Майката е единствена и следователно трябва да е безценна.Но ако ви се случи *** по характер да ви е майка, бягайте далеч! Защото и вашият живот е единствен.Бог да прости мъртвите. Но докато сме на този свят, да не пренасяме себе си в безмислена жертва.
8
0
 
0
 
! Отговори
Вие поменавате преди 11 години
и тези, които няма кой да помене. Присъединявам се, това е човешко.Преди малко чух как една "майка" прокле единственото си дете (вече пораснал човек). Пожела му да умре дано. Причината? Помолил я да затвори врата ли, прозорец ли, не разбрах, защото му било студено и кашлял. Тя беснееше, защото й е повишил тон. Погнусих се. Човек ли е тази майка? Не се очудвам, че му е провалила някои неща в личния живот, тя се хвали с това. А той стои при нея, защото била с високо кръвно и трябвало да я гледа!
7
0
 
2
 
! Отговори
До djani преди 11 години
Много е травмиращо даже, с тълпите побеснели шофьори край Орландовци. По обед 1 едва не ни закла с брадва заради забележка, че ни засече. Така и не стигнах до гроба на майка ми - трябваше да се спася с пълна газ. Там има камери, дано го арестуват селяка див!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да прости починалите ни близки, а също и онези, които няма кой да помене.
5
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Не знам по другите гробища как е,но Бакърена-ни да си умрял,ни да си жив!От метрото в Обеля има едно блато,през което трябва да минеш,за да отидеш до гробищата.Това е винаги,когато има дъжд.Чие задължение е,да се посипе една пътека,да не газят хората калта-на Фандъкова,на местния кмет-не знам кой е или на гробищни паркове?!Безобразие!Подигравка с хората,възрастни и по-млади.Вижте гробищата в чужбина-като градини са.А на Бакърена-в по-новата част,нито дърво,нито цвете,бурен до бурен и кал.....
4
0
 
5
 
! Отговори
djani преди 11 години
Да почитаме предците си, за да ни почетат и нас до време. Да не забравяме, че всички сме пътници с еднопосочен билет. И гледайки тълпите женички, суетящи се около гробовете, смятам, че именно те са носители на свещенните традиции, с усета си за духовност и преходност. В задушниците няма нищо травмиращо. Починалите заслужават този знак на уважение и любов. Да бъдем по-духовни, добри и мъдри!
3
0
 
9
 
! Отговори
TZVETANA преди 11 години
GOSPOD DA VI PROSTI I BLAGOSLOVI NA DRUGIQ SVQT. EDIN DEN NIE SHTE VI SRESHTNEM, NO DO TOGAVA PO4IVAITE V MIR.
2
0
 
19
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
БОГ да прости на нашите близки,няма ги вече между нас-но душите им са ТУК- и докато ги помним те ще са живи .
1
6
 
0
 
! Отговори
ej преди 11 години
PES4E ko staa po onq svqt? pozdravi ot ... onui mqsto, prokletoto, aide i sys zdrave , ne znam dali ti trqbva tam!!!