Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
817
6
 
9
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Интересно защо Паисий, Левски, Ботев, Раковски и останалите ни възрожденци и революционери не зарязаха България , когато тя гниеше в блатото на робството!? Нима са живели по-добре от днешните българи в България!? Много е *** отговора - имали са по-друга ценностна система от днешните българи! И те не само не са зарязали България тогава, а и си отдадоха живота за нея! Днешния българин, както повечето хора по земята вярва най-много на ''златния телец'' въпреки,че обича да се прави на християнин!
816
2
 
8
 
! Отговори
господ- И преди 11 години
Това което се прави сега в България е за други хора от други земи на тях тази земя е по мила от колкото на българите,и ще ния вземат и така ще сме първата държава с некролог родена 681заличена 201. не се знае точно 5 8г. ли ще е ,немците развиват автомобилостроене ние развиваме турбофолк настроение , гласовити *** и кресливи *** са напървите страници на вестници и списания , продадохме си земята за 300лв на декар и утре ще ходим по дърветата оти сме най умната нация у свето . АМИН ЧАДА МОЙ
815
4
 
1
 
! Отговори
evropa преди 11 години
az ne razbiram kakvo trabva tolkova za bilgaria da se opravi znaci kogoto go izbirame na zborite da rikovodi bg ne oprava nestata ili ne razbira ili vseki vsekigo otvinava ama vseki si trupa parickite yazik za naroda znaci edin covek da otpisi vsicko minalo i pocne otnacalo moje bi taka ste e po lesno vseki se mesi nakray nisto naroda tegli vsicko zavisi ot edin covek ot opravlavastia toi kazva na koito nemu haresva pita mu e otvoren tolkova mladi kadri ima koito znayt kak da jiveyat v evropa
814
7
 
1
 
! Отговори
sveisaria преди 11 години
tova everno zasto samata bilgaria e nasenavasta ta sama si nasenava xora sama gi goni kakva nasionalnost sa xorata nam znacenie sama gi unijava tova nikide go nam romite sa problem v bg tursite sa problem v bg e kak da se jivee ta sama da pomogne na haselenieto na kultura na obrazovanie ne taka ne stava kato se gleda drugite dirjavi nie sme mnogo nazad zatova vseki baga v vsaka vropeiska dirja bilgarite povece prava imat ot kolkoto v sobstvenata si dirjava
813
4
 
5
 
! Отговори
комунист преди 11 години
1014 Не ми говори за дребни боклучета на които са се радвали такива като тебе.Най- важното а то е .че имаше качествена храна .образование. здравеопазване .Стига с тия банани давахте като *** пример сега като ги има кой ги купува тези ***?Сигурно ти им се кефиш.Няма ги бълг. вкусни плодове и зеленчуци.колкото и да плюеш само тогава имаше социално общество.Може да е имало някои грешки. но такова чудо като сегашното не е било.
812
0
 
18
 
! Отговори
Да ви оправят... преди 11 години
Те ежедневно ни оправят - 25 години все ни оправят и стигнахме до дерджето, че са ни сложили чатала на врата и ни гонят от държавата ни съвсем законно при това - давайки повече права и привилегии на малцинствата от колкото на собствените си граждани. Стойте си тука и си кютайте при бай *** и Айшето. След още 20 години децата ви ще учат в класове от 90% *** и *** - може и турския да им стане майчин. Стойте си още и чакайте някой или нещо все да ви оправя...
811
4
 
3
 
! Отговори
до сивия преди 11 години
а ти защо не помогна да я оправим, а избяга? ...Мишките първи напускат кораба..май! :)
810
3
 
4
 
! Отговори
Сивия преди 11 години
до силвия 1010Силве, дереджето е такова защото повечето сте мързеливи и нискоинтелигентни и предпочитате да живеете наготово в чужда държава, отколкото да оправите собствената си. Хората в чубина САМИ са създали благата и начина си на живот. И на тях не им е било лесно, но вместо да се вайкат и да чакат наготово катобългарите, те са се хванали и сами са си подредили държавите.
809
2
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 997Абе льольо, не откъде-накъде реши, че работя държавна работа и крада? И по- кротко с тона, че не се знае накъде ще тръгнат нещата.
808
2
 
6
 
! Отговори
комунист преди 11 години
По това се разбира .че сме най- скапаната държава.За съжаление това е резултат на политическото ръководство в продължение на 23 години -некадърно и крадливо!
807
1
 
6
 
! Отговори
силвия преди 11 години
А, честно казано сърцето ме заболя. Не че не го знам това ,не че не съм го видяла. Но аз съм ТУК. Детето ми е тук. И не поиска да замине/ глупаче/. А пък съм щастлива че остана. На толкова мнотго "щастливи" че са уредили децата си приятели съм се нагледала. И на всяка задушница съм на гробовет не на майка, баща и техните родители и прародители. Които ме създадоха. Дали някога, някой от когото зависи ще мисли като мене, като Вас? Защото тук все още има квалифицирани къдри. И кадърни хора.
806
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НачалоАкаунтПомощ (F.A.Q.)КласацииСпечели от блога си!КатегорииНовиниЗабавлениеЛайфстайлБизнесХобиТехнологииМузикаСпортВидеоИзкуствоЛични дневнициПолитикаТя и тойРегионалниТуризъмДругиПоезияИсторияРецептиBlog.bgРегистрирай си безплатно блог в Blog.bgПостингОбратно към блога | Предишен постинг15:04 - 1/2 бизнесменАвтор: drugi Категория: Бизнес Прочетен: 12 Коментари: 0 Гласове:0Последна промяна: 15:06Абе бизнесмен, ама ... донякъде.Идва ти на масата и започва да реве: Вълчи времена настанаха, държавата се опитва да унищожи бизнеса: данъчни, НОИ, инспекция по труда, строителен надзор... ужас, никой не мисли за нас, егати скапаната история. Диагноза "България", ще се махам оттук!"Добре, де", учудвам се аз, "А ти данъци и осигуровки плащал ли си? Защото ако всичко ти е изрядно, какво се притесняваш? Проверките ще минат и заминат"Гледа ме странно:А бе, пич, ти луд ли си, бе? Какви данъци, какви осигуровки, какви пет лева. 'бал съм я в държавата, нищо не й плащам. И за какво да плащам, то виж какво стана, идват и ти разкатават фамилията."Е, да", казвам аз, "ама то затова нещата са на това дередже, защото всички са хитри, като теб ...""Не ме интересува", сърди се той, "аз ако трябва и данъци да плащам, къде ще му излезе края, за какво да работя?!? Нали си адвокат, измисли нещо, ама да не взземеш и ти пари да искаш ...". "Ще взема накрая да се махна от тая скапана страна и да ида в някоя бяла държава".Тук вече наистина се развеселих:Ти знаеш ли какво е в "белите" държави? Ако скриеш данъци, осигуровки или каквото и да е там, не само че ще ти разкатаят бизнеса, ами и в затвора ще влезеш. Да не говорим, че данъците там са два пъти по-високи."Айде, айде, не ми политиканствай. На запад хората уважават бизнеса, защото произвежда блага..."Разбрах, че повече няма какво да се опитваме да си обясняваме един на друг. Вярно, напорист, с търговски нюх, ама тарикат и то .... (да не казвам епитет). Свикнал цял живот да кара на сенчица и в бизнеса, и в живота. Като си е правил сметката данъците, осигуровките и лицензите не ги е броил за реаност. Свикнал там да дава някой лев, като му дойдат на проверка, пък после на воля си псува и държава, и проверяващи, и работници, и адвокати ... всички.Само че сега, нещу му свиха сърмите. Не му вземат вече подаянията, ами си го глобяват и се оказа, че сметката не излиза. Той в главата си хич не е предвидил, че трябва да плаща данъци и осигуровки и затова плюе. Защото формулата не работи в пазарна икономика, само в неговата.Оправил приходната част на бюджета, ама забравил да се сети за разходната.Бизнесмен, ама 1/2 бизнесмен. Само дето си загубих времето да му слушам бомбастичната тирада ...Нагоре
805
1
 
7
 
! Отговори
от Цецо до Аман преди 11 години
Не бе мойто момче, не те кълна! Просто констатирам какви са фактите - защото ти наричаш хората, които няма как да се релизират в БГ *** и прости! А и не всеки отива да работи, има хора дето и учат и работят. Ти наричаш сънародниците си простаци, не аз.Това са твои думи - не мои. Явно, че трябва да стигнеш тяхното положение, за да видиш какво е. Ти - както и всички, дето се имате за много отворени, радвайки се или на мизерни заплати или пари спечелени, чрез далавери.
804
3
 
7
 
! Отговори
от Аман до Цецо преди 11 години
Пожелавам ти да си принуден да бачкаш за 300 лв. и с тия пари да гледаш семейство. На всички, които са против емигрантите и само плюят. И там може да е трудно, но получаваш много повече за труда си. А тука утре ще дойде братовчед на шефа в нужда и ще те изритат като мръсно животно, за да сложи братовчеда на майка му. После пак ще си говорим - много като тебе дето редяха такива простотии сега са склонни веднага да заминат, само дето няма "***" дето да им подадат ръка.
803
1
 
5
 
! Отговори
от Аман до Цецо преди 11 години
Коментара ми беше насочен към пост 492, ама гузен негонен бяга. Не си мисли, че само необразовани хора бягат. Или май така ви е изгодно да си успокоявате съвестта? Напротив - точно хора с образование и ценз-надупени от такива чиновници и връзкари не могат да си намерят работа и са принудени да дирят щастието зад граница. Набийте си го в главите, че чужбина не значи, че си ***, некадърен или т.н. - аман от злоба. Там дори е по-лесно да запишеш висше образование, ама ви угодно да плюете само...
802
0
 
2
 
! Отговори
gotina преди 11 години
учи за да работиш с техниката в раковите доспансери - нямат никакви кадри
801
3
 
4
 
! Отговори
Аман от чиновници!!! преди 11 години
Айде разни *** чиновничета, които са на държавна заплатка и крадат още повече пари от подкупи и далавери да не ми се отварят. Не всички българи смятат, че е нормално да живееш от кражби и далавери като чиновници, политици и полицаи! За това няма пари за нормалните хора, защото вие с вашата лакомия окрадохте къде що има! За това българите са принудени да търсят спасение зад граница. А вие продължавайте да крадете - като останат само *** и пенсионери не знам от кого още ще крадете...
800
1
 
9
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Къде мога да си намеря работа след като завърша например, освен в чужбина? Каква работа държавата ми предоставя като физик? АЕЦ Козлодуй скоро ще бъде затворен, АЕЦ Белене, ако не се стигне до референдум, сигурно няма и да бъде завършен. Почти всички професии са така :)
799
1
 
14
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Еми как няма да се топи населението, като държавата не предоставя никакви възможности за развитие или каквото и да е било на квалифицирания труд. Къде са чуждестранните инвестиции, за които всички говорят? Къде е производителността? Къде отиде националният проект АЕЦ Белене? Какво стане с него? Къде е референдумът за него? Ето един *** пример: аз завършвам ядрена физика от български университет, като съм си сцепил *** да уча през последните 4-5 години. Къде мога да си намеря работа след
798
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е защо е недосъпна....