Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
777
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ 972: Извинявам се ,че написах БЪлгария с малка буква !България е над всичко!
776
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 969: Хей мило момче/момиче ,а аз съм почти на 50 ,бях навън 10 год. и се връщам....Да ,не ми е лошо и на мен тук....но въздухът ,водата.... и точно така ,тия селски тарикати ще ги разбием!Поздрави и дано по-скоро такива като теб захванат сериозната работа...щото на българия и трябват хора като теб!Бъдете здрави и успешни мили български деца!
775
0
 
10
 
! Отговори
пак до 966 преди 11 години
а Симеон изобщо не е българин, това че е наследник на царете Борис и Фердинанд не го прави българин, защото и те не са българи, а и той самият щом не е научил децата си на български, значи и той едва ли се чувства като българин. Та така...
774
1
 
7
 
! Отговори
до 966 преди 11 години
Естествено, че има и такива, които се срамуват от българския си произход и затова не учат децата си на български, но има и промиване на мозъци не малко през 20 век. Няма нищо общо това да се реализираш професионално в чужбина, с това какъв ти е произхода. Стоичков е играл по целия свят, но да е казал някъде че е испанец? Или пък децата му да не говорят български? Реализирай се ако искаш и на Марс, това не те прави марсианец...
773
2
 
19
 
! Отговори
до 960 преди 11 години
Аз съм на 26 години, уча в Германия(Франкфурт) и когато завърша, смятам да се върна в България. Успех на борещите се в чужбина, аз ще продължа с борбата в Бг. Не че имам проблеми тук, напротив много е хубаво - подредено, уредено, поддържано и т.н., просто някак си въздухът е друг, а и водата даже :)))Та... рано или късно повечето ще се върнем, така че да му мислят посткомунистическите ни политици. Българите и друг път в историята са се връщали от чужбина и с помоща на местните са разбивали дори империи, та сега нямада се справят с някакви си селски тарикати. :)))
772
0
 
21
 
! Отговори
Людмил Банчовски преди 11 години
Изцяло Вината е на Заспалия Български Народ!Народът Тотално се е Предал!И ако в скоро време не се събудим Всички-Жална ни майка!Ние сами трябва да изберем Хората които да Управляват България!Тая *** от БГ Парламент трябва да бъде Изправена до Стената и да й се Търси Най-строга ОТГОВОРНОСТ от 1-ят до последният ден!!! Само така Можем да постигнем Нещо!!! Всички Заедно!!!Иначе за България след време ще се чете само в Уикипедия!!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!!!!
771
1
 
6
 
! Отговори
до 963 преди 11 години
въобще не е следствие от 'промиване на мозъци'. въпрос на личен избор. 85% от родените деца на българи в чужбина НЕ ГОВОРЯТ български! дори 5тте деца на симеон сакскобурга не говорят български (престолонаследници)! хора като дж. атанасов, стоичков трябва да са в чужбина, за да постигнат нещо. ако се върнат тук, ги изяждат уличните кучета.
770
11
 
6
 
! Отговори
От чужбина преди 11 години
Като стоите в България какво сте направили??????На гърбовете на добрите си родители е лесно да живеем , да даваме съвети и да критикуваме!!!!!!!Тези които са в чужбина в повечето случаи са хора които живеят и зависят само от себе си!!!!!!И много от тези хора пращат пари за Родината и са си оставили децата там за да бъдат Българи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
769
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе и аз заминавам, обаче проблемът е как да си продам бързо излишните вещи и един имот, преди да са го окрали ***. а и да стоя, пак ще го окрадат. някой тук казал, че в чужбина сме чужденци - ама тук е по - зле да си българин, отколкото чужденец. ако си пияна полякиня, си прибираш детето, а ако си убиец англичанин, те пускат в англия, където те амнистират. ако си ***, не плащаш по презумпция. не опира само до лоши пътища, корупция, шуробаджанащина, стандарт.в бг е опасно да си българин
768
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Информацията не е абсолютно коректна, защото не малка част от гърците, малко сърби, малко турци и повече от половината македонци са наследници на гените на българите, но вече се мислят за други хора в следствие на промиване на мозъци. Освен това в пределите на България през 1900г. живеят общо 3 750 000 души, а не 5-6 милиона.Явно професорът единия път брои българите в чужбина, а вторият ги отписва.Днес в чужбина има поне 2-3 милиона човека, които се самоопределят като българи, значи общо сме 10.
767
1
 
15
 
! Отговори
Людмил Банчовски преди 11 години
Ubi bene, ibi patria. - [уби бене иби патриа] Където (ти) е добре, там е родината (ти).Още древните Римляни са го казали.Може ли в момента да става дума за БГ като нормална Държава?Mисля,че не!За 22 години обещания за по-добър Живот,се връщаме към Средновековието!Причините са Ясни-Некадърността на Българските Политици които Умишлено водят Народа към Пропаст!Още по-голяма Вина на БГ Народ който гласува за Тях!СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ,СЪБУДИ СЕ ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО!!!!!
766
5
 
9
 
! Отговори
прави са преди 11 години
Аз съм на 23г. скоро завършвам и отивам в Германия. Успех на всички борещи се тук
765
5
 
24
 
! Отговори
майка преди 11 години
Тука в България държавата сама ни кара да бягаме от нея.Аз сам самотна майка,пълен сирак съм.Имам 2 деца от арменец който ме биеше и си трагнах сама с 2те деца сега живея под наем но малкото не го приемат в детска градина заради това 4е баща му е чужденец.Социалните ми помагат с 70 лв на месец.На всичкото отгоре държавата оправдава правата на бащата който и стотинка не дава за децата си.За какво да живея в този ад бягайте хора от тука защото тука е ада на земята.
764
0
 
10
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Това ще бъде българската версия на филма "Последния мохикан"!!
763
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма български и турски ***. има ***. точка. нито са истински християни, нито мюсюлмани. има и хора от *** произход като Чирков, които са си българи. ако утре на теория се приеме някакъв закон, ограничаващ правата на малцинствата, арменците, турците и т.н ще си останат такива, но *** първи ще се пишат за част от мнозинството. това е племе, което никога не е искало да има своя държава, а само да паразитира и да се мести.
762
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласувам догодина за националисти, пък каквото сабя покаже!!!
761
2
 
21
 
! Отговори
ivan преди 11 години
силно се надявам и аз да съм в тези 80хил. човека другата година след като завърша. Работя за 350 лв. вече сериозно мисля и за семейство, но с тези доходи как да гледаш дете, а за почивка да не говорим. В България няма никаква преспектива
760
1
 
8
 
! Отговори
на 901 преди 11 години
Пише се "кОтило", а не "кУтило", защото произхожда от "котка " и мястото, където ражда. Не е от клавиатурата.Пише се "крАдливи", а не "крЪдливи", защото се казва крАжба, крАдец".Не давам уроци.Особено на такива, които искат да правят други ***.Простащината винаги е агресивна.
759
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо в пловдив се строи най-голямата турска джамия на балканите, радиостанциите им заглушават всички наши по морето, учебниците им включват Бг като част от нова турция, а премиерът им е през месец в кърджали? какви арабски фондации ви гонят, бе хора? че те даже и катарското правителство и бизнес не бяха чували за нашата държава, какво остава за нелегални фондации? това са стари хитри номера - да правиш мизерии в собствената си държава, но да обвиянваш някакви имагинерни структури на хиляди км.
758
1
 
3
 
! Отговори
vazmuten преди 11 години
Tochno ot takiva kato teb s takova mislene dokarahte Otechestvoto ni do tova pozorno sastoqnie.Ami haide varvi iz chujbinata,za tam vinagi she si 4ujdenez i nejelan gostinin.Ako vsi4ki bulgari mislehme po tozi nachin Bg nqmashe da q ima izobshto.Vzemi primer ot nazionalnite ni geroi.Az ne se sramuvam 4e sam Bulgarin No me boli da gledam Rodostapnzii koito za 5 evro she prodadat bachinat si zemq na 4ujdi okupatori.....Lek den i vse pak po hubava i mila ot rodnata zemq nqma.