"Миг невнимание и всичко гърми"

Преглед на печата на 7 юни 2012 година
7 юни 2012 06:55,
66
"Миг невнимание и всичко гърми"
Снимка: Impact Press Group

"Най-вероятно човешка грешка е предизвикала взривовете", е озаглавено интервюто в "Новинар" с Бойко Найденов, заместник главен прокурор, наблюдава разследването за взривовете до пътен възел Петолъчката. "Това, което в момента правят нашите екипи, е да събират доказателства на място, казва той. - Работата е доста сложна и отнема много време. Най-вероятно ще се окаже, че грешката е човешка при боравенето с материалите, които са били вскладовете. Тепърва предстои да се изясняват обстоятелствата.

Имало е артилерийски снаряди, боеприпаси за РПГ 7, за РПГ9 и други видове боеприпаси. Това е, което видяхме на мястото на инцидента. Видяхме една апокалиптична картина с взривени,
недовзривени или наполовина унищожени боеприпаси. В момента анализираме неща, които биха могли да ни дадат пълната картина на произшествието", отбелязва Найденов.

"Миг невнимание и всичко гърми", казва в интервю за "Стандарт" главен инспектор Емил Ангелов - служба "Контрол на общоопасните средства" към Охранителна полиция. Той потвърждава,че 8 фирми имат лиценз за утилизация у нас, 4 от тях функционират реално. Има общо 98 склада в страната. Две от фирмите с лиценз са оперирали на мястото на инцидента. Но са на един собственик. От тези 98 склада 12 са мястото на взрива. Има неща, които дори и науката не може да обясни, смята Ангелов. Възможно е самозапалване, окислителни процеси. Възможна е и човешка грешка - неправилно боравене или невнимание. Достатъчно е само един от работниците да е бил за секунда невнимателен, да се е появила искра и след нея да е имало детонация.

"Корупцията гърми и убива", коментира "Труд". Точно три са инцидентите с боеприпаси, които взривиха складове и спокойствието на обществото от 2008 г. до днес. Нормалният човек би казал, че е логично тези стари снаряди, патрони, мини и гранати просто да бъдат разфасовани от специалисти. Но не става така, когато нещата опират до големи пари. Прокуратурата е длъжна да провери всяка една от фирмите, които се занимават с тази дейност, но преди всичко трябва да направи така, че да стигне до истинските виновници. Да разбере защо и как се гласят и редят конкурсите за утилизация. Как се подбира кои боеприпаси са най-опасни и защо Министерството на отбраната не контролира постоянно изпълнението на тези поръчки. Не бива да се забравя, че липсата на контрол, корупцията и лакомията за бързи печалби може и да убива.

"Как може пенсионери да разглобяват бомби?", коментира в "Телеграф" бившият началник на Сухопътни войски ген.-лейт. Люцкан Люцканов, о.з. Той припомня, че във времената, когато тази дейност не се отдаваше на частни фирми, е имало високо подготвени специалисти - офицери, сержанти и цивилни служители. Има огромна разлика между строгия ред в едно войсково поделение и организацията на една частна фирма, независимо от това, че тя е снабдена с всички документи и лицензи за извършване на утилизацията. В поделението до Петолъчката са работели  пенсионери, давали са допълнителен труд, и то в сфера, която е изключително опасна, отбелязва Люцканов.

Държавата дава над 1 млн. лв. за екипи на доброволците, посочва в интервю за "Монитор" главен комисар Николай Николов, шеф на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той посочва, че в България доброволчеството не е нещо ново, но в последните 20 години е почти заличено от съзнанието на хората.

"Сега отново се наемаме да създадем такива доброволни отряди, които да бъдат в помощ не на службите, а на хората. Затова съвсем скоро ще излезе наредба за създаването на такива отряди. Тя трябва да каже на кмета на общината как да подбере подходящи хора, по какъв начин да им закупи лични предпазни средства, как да ги застрахова, как да ги подготви за правилна реакция при критични ситуации", обяснява Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kolko mnogo maloymnici imalo v bg za poslednite 23 god za porasnali dosta tapanari ot demokracia .oi narod poroben shto si tai zaspal.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешка грешка може да взриви един склад, не всичките 12 склада!!! Отново се подготвяйте за липса на виновни!!! :( Виновните са на много високо място и са трудни за достигане.......................................
54
1
 
2
 
! Отговори
христо ботев преди 11 години
И е човек с добро сърце:не оставя сиромаси;но не той вас, братя, храни,а вий него със трудът си!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?изяда си и месата.
53
1
 
3
 
! Отговори
христо ботев преди 11 години
(FR) Обратно към: [Христо Ботев][СЛОВОТО]ПАТРИОТПатриот е - душа даваза наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?продава си и душата. И е добър християнин:не пропуща литургия;но и в черква за туй ходи,че черквата й търговия!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?залага си и жената. И е човек с добро сърце:не оставя сиромаси;но не той вас, брат
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прав си 60 ти..за всичко казано до тук..но лично куриоза за мен беше..че скоро имаше градушка в района на село Старо Село ..то е близо до Сливен..и представете си..имаше градушка в същото това село..на чийто територия се намира ракетна площадка..за борба с градушките..смешно нали..има няма 2 километра от селото до площадката..та така..куриози и беди се случват само при нас
51
0
 
7
 
! Отговори
КОЙ КОГО ЛЪЖЕ преди 11 години
КОЙ КОГО ЛЪЖЕ, ВИДЯ СЕ ЧЕ ОБСЛУЖВАЩИТЕ ГЕРБ МЕДИИ ПАК СЕ ИЗДЪНИХА - ГРАДУШКА КОЛКОТО ЯЙЦЕ, НЯМА НИКЪДЕ РАКЕТНИ ДЕЙСТВАЩИ ПЛОЩАДКИ, В ЗАВОДА В СЛИВЕН ГЪРМЯЛИ РПГ-7 РПГ-9 СПГ-9, СТРЕЛА, ИГЛА, ДА АМА НА ПОКРИВА НА МЕТРО В ПЛОВДИВ, НЕ ПАДНАЛО ПАРЧЕ РАКЕТА ВОЕННА АМИ ТАКАВА ДЕ - ПРОТИВОГРАДНА, ДЕТО ГИ НЯМА, ТО ЩОТО АКО ГИ ИМАШЕ ТИЯ ПРОТИВОГРАДНИ РАКЕТИ, НЯМАШЕ ВСИЧКО В ЯГОДОВО И КАТУНИЦА И САДОВО ДА Е СМЯЛО ОТ ГРАД, АМА СМЕЕМ ЛИ ДА КАЖЕМ, ЧЕ КОРУПЦИЯТА ГЪРМИ, И НЕ САМО ГЪРМИ,КЪСА ЯЗОВИРНИ СТЕНИ И ДР.
50
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
то е ясно че е човешка грешка..не може да хванеш някой от улицата ..и за 4 дни да го направиш експерт по списифична дейност...за това са нужни години умения и работа..още повече че това производство е опасно за човешкото здраве...няма го вече старшината на склада или цеха..те бяха професионалисти..а сегаааа
49
0
 
3
 
! Отговори
Oopsy Daisy преди 11 години
Чудно защо ли непрекъснато ни се набива "неправилното боравене или миг невнимание", а се пропуска по-правдивата човешка грешка наречена "неправилно/ нерегламентирано/ рисково/ безотговорно съхранение"?!!Която е по-вероятната причина за белята, но е и по-трудно доказуема поради вплетените интереси.
48
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 11 години
Не очаквайте тая "баница" да се даде на ТЕРЕМ или Дунарит. Теремци вече няколко години нямат работа, получават минимална заплата , а понякога и 1/2 минимална заплата, защото нямало в света летателни апарати за ремонт! А в същото време един тарикат-частник намира в същия тоя свят /включително и в България/ летателни апарати за ремонт, прекарва ги през същия ТЕРЕМ Пловдив уж на ремонт, продава ги и печели повече от добре. А управата на ТЕРЕМ гледа умно /те си имат хубави заплати, които явно не
47
0
 
21
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Как ще оставиш унищожаването на боеприпаси в ръцете на разни частни фирми?!Има си държавна фирма - "Терем", правиш едни отдел към нея "Обезвреждане на боеприпаси" и това е.Или оставяш всичко в ръцете на военните. Там поне има специалисти.Толкова ли е сложно?
46
0
 
19
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Как може да станеш сапьор само с 4 / ЧЕТИРИ / ДНЕВЕН курс ???? Кой позволява това в БГ,май и на това трябва да се обърне внимание !
45
0
 
8
 
! Отговори
dedenze преди 11 години
Напълно поддържам написаното от 36, бих добавил, че никак няма да ме изненада, тази работа да се възложи на чуждестранна фирма, така се измиват най- добре ръцете а камисионните под масата се увеличават!
44
0
 
12
 
! Отговори
TT преди 11 години
Миг невнимание ... цял живот мъртъв
43
2
 
14
 
! Отговори
Ерпегету преди 11 години
Аве тия муджахидини в министерството на отбраната няма ли да ги ковем бееее.Веднага минимум 2 оставки ,Борисов!!!
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При нещастниците от ГЕРБ всичко гърми!
41
5
 
19
 
! Отговори
щтгш преди 11 години
И държавата ни ей така гърми в момента от всякъде от където я погледнеш
40
0
 
21
 
! Отговори
hristov51 преди 11 години
проверете с какво образование са служителите които завеждат служба кос това е цяла наука има химия физикохимия и др в мвр цари пълна некомпетентност затова ще има и злополуки
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По европецки звучи безследно изчезнал. Абе циркаджии може ли безследно изчезнал с 10 тона тортил да е жив?
38
1
 
3
 
! Отговори
съмнения преди 11 години
А възможно ли е да е умишлен палежа.Нека не изключват и тая версия
37
1
 
8
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Наистина много удобно, че има "изчезнали". Хайде да си го кажем в прав текст, че при този кратер не може да говорим за изчезнали а за загинали, които от своя страна няма да могат да се защитят и човешка грешка е наистина нещо много удобно. От друга страна след като са наети хора със смешни заплати да вършат толкова опасна работа и без никакво образование или обучение (три дни инструктаж не е нито едното, нито другото) в тази област какво се очаква? Докато *** ни управляват ще стават идиотизми