Един лекар у нас лекува 258 българи

Най-много пациенти имат медиците в Северния централен район
Обновена: 28 юни 2012 07:00 | 28 юни 2012 07:00, Красимир Ангелов
30
Един лекар у нас лекува 258 българи
Един лекар у нас лекува 258 българи. Снимка: Булфото

На един лекар у нас се е падало да обслужва 258 души през 2011 г., сочат данни на националната статистика. На един специалист по дентална медицина пък са се падали 1 100 българи.

Според статистиката най-облагодетелствани са българите от Югозападния район (включващ столицата, София-окръг, Перник, Благоевград и Кюстендил), където на един лекар се е падало да обслужва средно 250 жители, а на един стоматолог – 950, отчита БТА.

Най-много потенциални пациенти – 323, се падат на един лекар в Северния централен район, включващ Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. В този район на един стоматолог са се падали и по 1 400 жители.

Статистическите данни сочат, че през 2011 г. лекарите в страната са били около 28 хиляди, стоматолозите – над 6 600, а медицинските специалисти по здравни грижи или средно квалифицираният персонал - над 47 хиляди.

В българските болници е имало над 48 хиляди легла, от които около 38 хиляди - за активно и интензивно лечение.

По данни на Евростат общият брой на болничните легла в ЕС е 2,76 милиона, което се равнява на едно легло на всеки 181 души или по 550 болнични легла на 100 000 жители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
2
 
! Отговори
А преди 11 години
А има ли статистика за това, колко души средно изпраща едим лекар у нас при Свети Петър за една година?
25
3
 
0
 
! Отговори
injiner преди 11 години
...kato znam kakav "injiner" sam... kak da otida na "lekar"
24
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
GPto v 7ma p-ka ima nad 10000 koito se vodiat pri neia vie smiataite
23
2
 
0
 
! Отговори
дт преди 11 години
То едно лекуване , мен освен от грип от друго не могат да ме оправят . Само на частно са по-адекватни .
22
4
 
1
 
! Отговори
яве преди 11 години
на лекарите никой не вярва и това е ясно цялата схема е само за пари бялата мафия им викат хората не случайноако не знаете бюджета за здравеопазване последната година е 3.6млр
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай кежете ве, ще ме *** ли у *** ако не отида на профилактичен преглед????
20
0
 
1
 
! Отговори
асд преди 11 години
Не са много точни сметките. Може всички лекари да са 28 000, но те са с различни специалности. Така например една част са т.нар. джипи-та, т.е. всички хора са им потенциални пациенти. Ако в дадена специалност има 1000 лекари за страната, всички ние сме потенциални пациенти, т.е. всеки медик има по 7 000 пациента. Разбирате, че ако имате проблем за УНГ, няма да ви лекува ортопед. Така, че реално за всички лекари има доста повече пациенти.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от основните проблеми в нашето здравеопазване е, че лекарите работещи в болница, работят по договори допълнително и в други лечебни заведения в извънболничната помощ. Това поражда проблеми от организационно естество; също и излишно прехвърляне на пациенти от едно здравно заведение в друго с цел повишаване на приходите на лекаря, има неща, които лекаря може да ги извърши и в лечебното заведение в извънболничната помощ, но го изпраща в отделението на болницата, където работи, за да си докара пари и от пътека по здравната каса. Също така неща, които могат да се извършат в болницата, покрай основното заболяване заради което пациента лежи в болницата, след изписването му го пращат в мед. центрове, където допълнително работят, за да се вземат и от там пари! На практика се получава една излишна въртележка за пациентите, но добра доходност за лекарите, отделно от това самата свръххоспитализация харчи много пари, източване на касата, а не пълното излекуване е приоритета за работа на лекарите, излишно разкарване на пациента понякога е фатално заради забавянето, изобщо целия лечебен процес е сведен до едно най-обикновено печалбарство! Тази порочна практика може да се прекъсне единствено, ако болничните лекари, работят само в болницата, а не на още 2-3 местта в извънболничната помощ. Министерството на здравеопазването трябва строго да контролира изпълнението на изискванията за достатъчност в извънболничната помощ т.е . след като има нужния брой лекари в извънболничната помощ, да не се разрешава допълнително на лекари от болниците да работят в извънболничната помощ. Например за Благоевградска област според здравната карта за областта в извънболничната помощ имат нужда от 5 хирурга, но на практика се дава разрешение да работят 10 хирурга, ксато 5 от тях са болнични лекари и се започва въртележката за която стана вече въпрос. Така е за всички специалности, което води до пренасищане на лекари в извънболничната помощ, които в желанието си да изкарват повече пари, започват да въртят далавери с пътеки, с прегледи, което води до некачествено здравеопазване и перманентно източване на касата. Ето и сега след като се дадоха над 3 милиарда за здравеопазване пак не стигат парите. И дори 10 милиарда да се дадат, пак няма да стигнат, просто системата не работи функционално, колкото повече пари се наливат, толкова повече се краде, а лекуването на пациентите остана на заден план! Другия проблем е липсата на осъдителни присъди при фрапиращи грешки, допуснати от нехайство и небрежност, при които станаха десетки смъртните случаи, а няма нито един ефективно осъден лекар! Ако лекарите знаят, че при смърт на пациент поради тяхно нехайство и небрежност, ще лежат със сигурност в затвора ще се отнасят много по-отговорно към пациентите си!
18
3
 
6
 
! Отговори
Смърфф преди 11 години
Кой направи лекарите милионери,кой направи тази здравна реформа като дойна крава, обричайки болното население на тази държава да чака с часове за реципта или просто за поредния чиновнически преглед,на който никой не ти обръща никакво внимание просто защото свършили пак направленията,на колко места могат да работят лекарите законно и как правят работен ден от 8,5 часа на държавната хранилка,или за тях няма такива ограничения ?
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един лекар у нас се падат 258/дойни крави/ спонсори българи
16
7
 
7
 
! Отговори
хахаххаха преди 11 години
лекари ли ги нарекохте тия , хахахахах ? това защото се подвизават в боницата ли е ,хахахахахахах .............. тия са търговци на лекарства и то доста алчни .
15
8
 
10
 
! Отговори
Лекари жадни за ? преди 11 години
В Бг няма лекари!Има кожодери(лекари)чакащи богати пациенти.Чукаш на вратата и показваш тази валута ?
14
8
 
7
 
! Отговори
"лекува" ? преди 11 години
Lekarite ne лекуваt. Te samo premahvat simptomite. Tova e kato da otkachish lampata deto sveti kato ti izteche masloto.
13
9
 
12
 
! Отговори
Трайков преди 11 години
У нас лекарите лекували по 258 българи . Да бе , пият си кафето , дърпат от касата и толкова , лекуват само техните финансови проблеми . А захванат ли се с някого , горко му , редовно стига до ковчек . Благодаря на нашите добри , компетенстни и скромни лекари !
12
0
 
11
 
! Отговори
Kortiros преди 11 години
У нас лекари останаха ли??Всичко живо бяга от България!Защо?
11
0
 
9
 
! Отговори
Манупулатори преди 11 години
Тази статия е пример за манипулативната журналистика в БГ. Защо не пишат и как е в света , ЕС, бивши соц държани , какво е съотношението и там. От времето на бай Тошо сме се научили да се равняваме сами със себе си.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе я кажете тия годишни прегледи при джипито до колко са задължителни? Много задължителни, или малко???? Могат ли реално да ми тряснат някоя глоба, че вече трета година пропускам, не ми се виси на опашката с болните да правя калабалък....
9
0
 
12
 
! Отговори
Стъкмистика преди 11 години
28хил. са лекарите в регистрите на БЛС, извадете от тях пенсионерите, администраторите, напусналите страната и фарма-представителите, и ще получите по-точна картинка за практикуващите. Средната възраст е 57г. с тенденция към покачване. На година се дипломират 250-300, 500 отиват в чужбина, стотина умират. Сами смятайте след 10г. какво ще е.
8
3
 
0
 
! Отговори
georgi преди 11 години
ako tova sa obslugvani pazienti na mesez e dobre ,no ako e za godina e smeshno-zatova e takova nivoto na medizinata u nas.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 3 да ме прощаваш ама Делиормана е Североизточна България. Аз живея в Габрово - това си е Северна централна. Не искам да ни смесват с казаците от Делиормана.