Бойко Борисов "за" религията в училище

Образователното министерство обаче твърди, че е още рано
13 юли 2012 16:55,
269
Бойко Борисов "за" религията в училище
Най-малката печатна Библия в света. Снимка: архив, Булфото

Премиерът е възложил преди дни на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст за промяна на Закона за образованието, в който да се включи задължителното изучаване на религия в училищата, твърди пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му обаче на последвала среща двете страни не са се споразумели и такъв текст все още няма, тъй като според представителите на министерството на Сергей Игнатов сега не може да се говори за въвеждане на религия, защото е много рано.

Според ловчанският митрополит обаче те не знаят ползата от този предмет. Предстои още една среща при министър-председателя, на която окончателно ще се реши този въпрос.

Още по темата

В предложението на Светия синод е включена и възможността тези, които не желаят да учат религия, да изберат предмет Етика.

"Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит.

По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра. Тъй като това не е регламентирано съсзакон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници.

В случай, че религиозното образование бъде подплатено законово, министерство ще одобрява както учебниците, по които ще се учи, така и преподавателите.

Според владиката на всяко дете трябва да се предостави възможност да изучава своята вяра.

"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече. След 10-20 години децата днес ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем. 20 години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още Ловчанският митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Цоко преди 11 години
Иванченце, беги си опрай календаря, ъ? Караш ме да си изкарвам пълния потенциал на адекватно мислещ млад човек. Не те зная на колко си години, ама май още си в 1111 година, а? Ама си сбъркал времето генерално. Аз съм отговорен към всяко едно дете, с което имам контакт, въпреки че деца нямам и жена не съм пипвал през 19-те си години в това прераждане. И затова смятам, че като сме такива суперродители, трябва сами да обясним Вселенските закони на нашите наследници и да им обясним как ако днес ти откраднеш на другарчето си стотинките за закуска, после може на тебе да ти ограбят къщата и да ти изчезне, примерно, наниза с алтъни на прабаба ти, дето се предава през поколенията от преди Освобождението. Или че ако днеска биеш някой малчо от 1-ви клас, а ти си например 6-ти, то утре тебе ще те нападнат банда *** и ще те докарат до реанимация. Това, което, стереотипен смешнико, повтаряш тука с още няколко сектанти, мога и аз да го обясня на детето си по такъв начин, че да го приеме за ръководен принцип в живота си и да ми благодари после до последен дъх за този разговор, който съм водил с него, когато е бил на 8, примерно. А православните *** само ще вкарат на детето ми един робски манталитет и после то цял живот ще чака наготово да му спуснат свише решението на някакъв проблем, а не да се стегне и да си промени така мисленето, че да повярва, че може да повдигне света само с един лост и опорна точка (спомнете си чичко Архимед, дето хапвал питка с мед). Той е изразил един физически принцип, но това е абсолютно валидно и в сферата на духовността. А Църквата в периода 313-1452 помагала ли е на хората в духовното им развитие? Аз, доколкото си спомням, ги е горяла серийно инакомислещите. Тогава колко Църквата е по-различна от нацистите? Едната група са правели клади и са горели хора, които са се занимавали с алхимия (и без които нямаше да я бъде днешната цивилизация), вярвали са в прераждането и са лекували болните хора с билки, а другата група е правела кече от еврейски бакенбарди, портфейли от полски гърбове, ключодържатели от руски челюсти и прочия.... Не се различават изобщо! И двете са мафиотски организации! Аз не искам децата ми да робуват на този черен егрегор докато са живи и да се кръстят за най-дребното нещо, да повтарят като зомбита "Господи, помилуй!" и да се страхуват от себе си, защото щели в Ада да отидат завинаги. Преди 200 години е вършело идеална работа за утеха на мачкания българин, но сега е време да се научим сами да се свързваме с Бог навсякъде по света, а не само в църквата. Трябва да си отворим сърцата за нови идеи. Няма никъде да горим... Най-много да положим тухла в зданието на човешката еволюция на Глобалното съзнание. А в това, повярвайте ми, няма нищо срамно и погрешно. Най-много да заобичате света и да спрете да се плашите от смъртта.
215
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
И все пак непросветени се изказват против религията, без да предполагат, че всички световни конституции са вдъхновени от съдържанието на Евангелието. Те са против въвеждане на религия в училища, без да са чели някога за съвършенство, защото смятат, че те са единственият мотор на прогреса. И въпреки, че не са чули, искат да попречат на децата ни да учат това, което може само да се научи в уникалния предмет Религия. Религията ни учи да не лъжем, да не крадем, да не обиждаме, да не убиваме, да не клеветим, да не бъдем предатели, да уважаваме родителите си.
214
2
 
3
 
! Отговори
Дядо Цоко преди 11 години
Мили събеседници, нов бардак със стари *** не става! Простете за циничния израз, но това е голата като Азиска на рекламен билборд истина. Ако искаме някаква промяна, това няма да стане, като водим децата под строй като концлагеристи с псалом на уста в най-близката черква. Аз, както вече ми се изтърка 43-тият чифт ченета от повтаряне, няма да пусна децата си да бъдат плашени от комплексиран педофил с расо и килимявка със Страшния Съд и тем подобни религиозно инспирирани трилъри. Като им се насади страх от Бога, те така ще станат по атеисти от комунистите, тъй като днешното поколение, към което и аз се числя, не вярва в илюзии и въздушни кули. Ние искаме да усетим Духа да работи в нас. С повтаряне до олигофрениране на разни молитви за това и онова няма да получим това усещане. Затова посещаваме медитации, затова ходим на йога, затова практикуваме рейки, защото това е за нас носителят на Духа. Ние не искаме посредничество и такси, за да можем да се свържем с Бог! Не ни трябват молитви и пости, за да се осъществи някое наше желание! Ние и сами можем! Защо? Защото се научихме, че ние сме единствените творци на нашата реалност и битие. Не е попа или имама, нито неколкодневното гладуване и мрънкане на молитви. Защото молитвата е залъгалка за ума, да не лети в небесата. Но ние не сме вие, ние знаем какво, как и колко искаме! Наясно сме със усещанията си от най-малки - знаем кога ни лъжете и кога си премълчавате нещо от нас. Човешката еволюция върви напред и вече не се нуждаем от антикварни сказки с цел вбиване на стереотипи и строги рамки - ние сме носители на свободата в мисълта, словото и съзнанието. А булшитите на БПЦ нека отидат в историята и книжките с вицове по реповете!!! Ние искаме хората да правят свободен избор, а не някакъв *** с антикварни възгледи да редува да сипе жежко морал на децата ми. Засега толкова от мене в 41-градусовата жега. Всичко най-добро
213
0
 
1
 
! Отговори
БОЙКО ТЪПИГЬОЗ преди 11 години
С. Паси: България е един парадоксИма един невероятен парадокс - всички световни изследвания показват, че българите са сред най-нещастните народи, редом с Камерун, например. А те не са нито членове на ЕС, нито имат 1300 годишна история, а в това време нашият премиер е от най-щастливите, каза бившият външен министър Соломон Паси пред БНР. Това правителство получи на тепсия постигнатото от предишните - членството на България в ЕС. Но заедно с това няма стратегия затова, няма стратегия дори какво да прави в следващите 20 дни. И ако всяка страна, член на ЕС знае какво е мястото и в Общността, България е като едно отворено буре насред морето, направи сравнение Паси. Това е първото, което трябва да направим - да имаме своя визия, стратегия за бъдещето, счита той. Второто нещо, от което имаме необходимост е да намерим своята ниша в ЕС, ние не знаем какво правим
212
4
 
7
 
! Отговори
333 преди 11 години
Нека го направят...ще е добре за децата
211
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На изтормозен народ вярата може и да помогне, като се има в предвид накъде върви България. Маркс е казал: "Религията е опиум за народите". Някои се заблуждават, че това значи "заблуда" на народите. Не. В това време опиумът е бил разпространено лекарство. Претъпявал е болката. Смисълът на тия думи е "религията е надежда на хората". Маркс е имал в предвид, че религията помага на хората да преодолеят най-големи трудности с вярата, че ще отминат и ще дойдат по-добри дни. Да вярват, че ако се уповават на Бог могат да променят нещата и за делата си ще бъдат възнаградени. Това започна да липсва на българина. Вече е съвсем нормално да чуеш: "България никога няма да се оправи". А не бива така. Защото точно ти, човече, си тоя, който трябва да я оправя, заедно с такива като тебе. Не да чакаш някой други да стори това и да ти я поднесе "оправена" на тепсия.
210
2
 
3
 
! Отговори
Дядо Цоко преди 11 години
Духовността не е само ходенето на църква и четенето на Библия. Тя е като лука - има много и разнолики пластове, но едно просто и лесно за приемане от непредубедените и чисти умове сентенция, която е като батерията за стенния ви часовник. Такъв чист от предубеждения и стереотипи умове притежават днешните деца. Познавам деца, които могат да правят подвизи от ранга на тези на Иисус Христос (и аз вярвам в него, но в Него, а не лъскавата му идеализирана фасада с главен проектант оня *** - Константин Велики от Византион). Едно от тях ми даде една земелка и парче паприкован салам палец на три пръста. Изядох ги и се наядох. На такова дете ако тръгнете да му разказвате за чудото на Христос с хляба и рибата и особено ако тръгнете да го калесвате колко суперсила се иска, че да стане такова нещо, то по всяка вероятност ще изпуфти отегчено и ще вдигне чукалата без предизвестие. Сега децата са наясно по рождение, че:Бог е всеки, всичко и е навсякъде;Оттам следва, че без Бог нищо не би се случило в света, че ние в качеството си на фрактали на Бога имаме потенциала да творим реалността си, както и че е в полето на нашите възможности да постигнем Христовото съзнание. Те го правят, като слушат тялото, а не ума си (той нищо не командва, а служи за склад. Този, който е решил, че там е щабквартирата, е кръгъл ***). Те знаят, че умът е като огъня - добър слуга е, но лош господар. Те идват с такава изначална дълбока мъдрост, че и аз, дето трудно се шашкам, се изненадвам от нивото им на осъзнатост. Много от тях, без да са чували и под сурдинка за Епохата на Водолея, която започна през октомври 1984, живеят в съзвучие с новата парадигма. Ако опитате да ги натикате насила в черквата, или ще получите яростна съпротива, или ако детето се случи по-кротко, няма да слуша мънкането на попа, а ще заспи.Не че оневинявам чалгарията, но от 1989 насам политиците не спират да демагогстват в псевдодемократски стил, а полза и йота да няма от приказките им. Децата ни заради сегашната *** конюнктура нямат мечтите на връстниците си от Западна Европа. Нямат достоен пример за подражание. За тях мерило за норма на поведение е онова недоразумение на развлекателната индустрия с кодовото име Василка-Азис/ка. Защо трябва на днешното иначе интелигентно подрастващо поколение - говоря за децата, родени след 1997-8 година (предишните са вече отървани) да им се дава пример за нравственост от някаква брадата мижитурка с брада, черна копринена рокля, мухлясал мозък и педофилни наклонности? Ако накарат детето ми да посещава часовете на тази сволочнина и науча, че е било задиряно от нея, ще отида при светиня му и лично ще го убия по най-жесток начин. Бил съм жертва на сексуален тормоз в ранния пубертет и знам колко е унизително такова нещо. Отделно стои въпроса какви деформации в сексуалността предизвиква това. Аз си знам какво ми е на главата....Така че да натегнем Бойкомета и да заявим правото си на лична свобода! Аз съм горещо против "православните" педофили-сдуховници в училищата! Нека научат родителите как да възпитават децата си, защото шамара и наказанието в ъгъла с вдигнати ръце са изпети песни и, разбира се, нека оставят родителите да покажат истинската духовност на наследниците си, а не да се търсят педофилите от Шесто управление да тъпчат главите на бъдещите граждани с догми и бабини деветини. Оставете децата да бъдат деца! Не ги зомбирайте, защото по закона за кармата ще ви се върне! Те заслужават едно бъдеще без предразсъдъци и стереотипи! Пожелавам ви идния ден да е по-светъл и по-щастлив за вас от предния!!!
209
3
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Християнската вяра е изкуството да познаваш Бог. Трябва да се изучава. Това е най-великото изкуство и познание. А нашият изтормозен народ има толкова голяма нужда от покаяние. Бог да ни е на помощ, защото ако продължаваме да вървим в тъмнина, ще се изгубим завинаги.
208
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
явно България няма да я бъдеще чакаме някой ден пак византийците да образоват някой нов Паисийматряла като не струва се изхвърляа да противопоставяш наука и религия си е чиста проба неграмотност
207
5
 
3
 
! Отговори
ч преди 11 години
Не - на религиите, да - на науките и изкуствата. Това само тиквата му безсеменна може да измисли тая простотия. Религия се изучава в специалните за това училища.
206
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИКВО ПРОСТА,явно освен Венету друго не си чел.........О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди голи; не ти, боже, на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа. Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставай да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!...Стихотворението е печатано за първи път във в. "Независимост" през 1873 г., но се предполага, че е създадено по-рано.Литературен клуб | Христо Ботев
205
2
 
1
 
! Отговори
Джереми Бентъм преди 11 години
един от крупните теоретици на политическия либерализъм, родоначалник на утилитаризма.Роден е в богато семейство на адвокат.Някои от неговите идеи включват:отделянето на църквата от държавата
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мдам... децата да не са държавна стока отглеждана по училищатаза да е по-удобно на *** социалистически мешерета да я управляват?робовладелство ли ще развиваме?
203
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Църквата е отделена от държавата. Източното православие е традиционната ни религия. Етика и морал се учат и сега, стига да сте проверили учебните програми. Религията няма място в училище, тя у приоритет на църквата. Да си решават проблема с отсъстващото паство като работят с хората, а не да разчитат на държавата да им върши работата.
202
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Философията като наука за човека догматизира подчинението на животинското у човекаХристиянството като религия догматизира смирението на животинското у човекаЯвно е по-модерно да се избиваме законно пред това да се опитомим религиозно :)
201
1
 
2
 
! Отговори
До Ловчанският митро преди 11 години
До "Ловчанският митрополит"Споко, вече започна. Виж какво му е на днешния български пенсионер. Гладен, болен и мизерстващ. Младите се отнасят с тях по зле от колкото с личното им прасе в ***. А, виж западно-европейския пенсионер - екскурзии ,партита , леки напитки и храна. Само така. Да живее днешния комунист с вратовръзка и пачки. Децата Ви, те ще Ви оправят!!!
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я педофила говори за религия и деца
199
4
 
5
 
! Отговори
говеда 3 и бъдещето преди 11 години
***!!! Възпитавайки вашите деца по ***. След години ще остареете и Вашите пораснали деца ще Ви гледат като ***. Не случайно си приличате по ДНК със СВИНЯТА!
198
1
 
4
 
! Отговори
част 2 говеда преди 11 години
Днес, масово има говедари в училища, банки, болници, частни фирми, министерства и т.н. до безкрайност. Не случайно, Бог казва, че храната от Неговата трапеза не е за ***! Без духовно-културни ценности, човек се превръща в говедар, но не работи във сферата на животновъдството.
197
0
 
3
 
! Отговори
част 1 говеда преди 11 години
Вече, близо половин век наблюдаваме трайно увеличение на професията "говедар" във всякакви отрасли и сфери на бизнеса, които са различни от животновъдство. Прогресивно намаляват говедарите, които работят в сферата на "Говедовъдство", "Биволовъдство", "Овцевъдство", "Козевъдство", "Свиневъдство" и други отрасъли на животновъдството в България. Професионални говедари се изкачиха по високите етажи на финансовите, образувателни и научни институции и частни фирми.