Скъпите ток и горива повличат цените на храните нагоре

Преглед на печата на 25 юли 2012 година
Обновена: 25 юли 2012 15:10 | 25 юли 2012 07:50, Елка Василева
223
Скъпите ток и горива повличат цените на храните нагоре
Очаква се нова вълна от повишаване цените на храните. Снимка: архив, Булфото

Това лято в България ценовите рекорди, изглежда, ще засенчат температурните. След ударното поскъпване на тока от 1 юли и скока на бензина и дизела сега набира сили нова вълна - този път на фронта на храните, пише „Сега“. Като се има предвид, че икономиката ни почти не расте, а българите са най-бедната нация в ЕС и че почти половината от доходите ни отиват за трапезата, новините за поскъпване на хляб, месо, мляко са повече от лоши. БДЖ също готви ценови скок на билетите, а автобусните компании трескаво правят калкулации заради скъпите горива.

Вчера лично министърът на храните Мирослав Найденов наля масло в огъня на цените. На заседание при президента Росен Плевнелиев той обяви, че очаква хлябът да поскъпне - по обективни причини. Найденов подчерта, че заради рекордните цени на зърното, тока и горивата ще се получи верижно поскъпване - тъй като растат разходите на животновъдите и това автоматично ще доведе и до скок в цените на млякото и месото.

Междувременно по българските бензиностанции горивата достигнаха нови, високи стойности. Литър дизел вече се продава по 2.71-2.75 лв., а масовият бензин - по 2.64-2.65 лв. за литър. Освен скъпия суров петрол виновник за скъпите горива е доларът. През последните дни щатската валута, в която се търгува петролът, бие жестоко еврото и вече се разменя у нас за над 1.60 лева.

Хляб, месо, сирене и мляко поскъпват, пише „Дума“. Мирослав Найденов даде картбланш на увеличението точно 20 дни, след като нарече евентуалния скок на цените спекула.

След поскъпването на хляба се очаква повишение на цените и на месото, колбасите, млякото и млечните продукти. Това става ясно от изявление на Мирослав Найденов, разпространено от Министерството на земеделието и храните вчера. Има обективни предпоставки за повишаване цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите, заяви  Найденов.

Така министърът сам опроверга себе си, тъй като точно преди 20 дни - на 4 юли, той категорично заяви, че "няма основание за поскъпване на хляба заради по-високата цена на тока" и дори обяви, че "евентуално поскъпване на това основание би било спекулативно".

Междувременно председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че увеличението на цената на хляба е около 10% и прогнозира, че в началото на август поскъпването вече ще е с 15%. Също вчера месопреработвателите поискаха ДДС върху храните да се намали на 10%, за да се предотврати вдигането на цените на месните продукти.

"Язовирите са пълни, а чешмите - сухи". 38-градусова жега, препълнени язовири и абсолютно сухи чешми. Това е картината в почти половин България. В разгара на лятото всеки трети българин е без вода, в магазините най-купуваната стока е минералната вода, майки и баби мъкнат кофи от кладенци, за да къпят бебетата, установи проверка на "24 часа" по ВиК дружествата. На много места хората се страхуват и от зарази. В същото време обаче от строителното министерство съобщиха, че от режим са засегнати 2,3% от населените места, където живеели само 1,7% от потребителите. Това били 51 общини в 18 области. Това е парадокс.

"Празен резервоар - празна урна", прогнозира анализ на "Труд". Неизбежната инфлация, към която води случилото се през жежкия юли, ще се сблъска със замразените от три години доходи на мнозинството българи. В подкрепа на този извод Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", споделя: "Съжалявам, че останах в България! Ние сме тежко несолидарен народ. Ние нямаме кауза като общество, нямаме перспектива като общество“.

Министърът на туризма на Израел Стас Мисежников пита в интервю за "24 часа": "България да отговори може ли да е с Иран на една маса в ООН. Не е достатъчно само да се заклейми един такъв терористичен акт. Не е достатъчно дори и да бъдат разкрити извършителите и поръчителите. Много важно е да застанем заедно пред лицето на общия ни враг. Невероятно е, че международната общност седи на една маса в ООН с една терористична държава. Как  можем да работим заедно с тях? И това е един труден отговор, който България трябва да даде", заяви израелският министър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
бай Бончо преди 11 години
"Кажи ми,кажи бедни народе!Кой те в таз нова робска люлка залюля?"Не е ли време бедни ми народе да се огледаш и да решим проблемите,които всеки ден ни притесняват?Крайно време е да излезем на улицата!Да покажем,и докажем,чене сме стадо ОВЦЕ,а НАРОД!
170
0
 
1
 
! Отговори
outlaw преди 11 години
Е колко години един и същ цирк , нямаше правителство дет да не лапна пари от тияя електро дружества и да не го нацепи качествено на народа .На всички ни е ясно, че вдигнат ток горива и.т.н повлича всичко след себе си.Ей хора тия заслужават да ги претепем с камъни ама пуст беден народ дето е свикнал да го мачкат и не е свикнал да живее добре все си трае.Представете си ако това се случеше например в Гърция веднага излизат на протест.А ние само правителства хрантутите.Какво стана с престъпниците.
169
0
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Нормално е да са свързани нещата, в крайна сметка когато си производител, зависиш от много фактори и когато в един момент техните цени скочат, за да продължиш да упражняваш дейността си, това ще трябва да се отрази по някакъв начин на крайната продукция. Колкото и призиви да има министър Найденов, за съжаление хората работят за пари предимно и няма как да се абстрахират от случващото се.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Макс!!!!!!!!
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dolu kekadirnitsite da napravim nesto po viprosa
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай боже да повечат и некадърното правителството!
165
0
 
12
 
! Отговори
Тояга преди 11 години
ДОЛУ ГРОБ
164
0
 
6
 
! Отговори
браво преди 11 години
Ние поне скачахме и протестирахме,
163
0
 
1
 
! Отговори
golemia преди 11 години
ku4etata si laet kervana si varvi
162
0
 
3
 
! Отговори
браво преди 11 години
Моето семейство го направи преди 3 год.
161
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плюя на бг управниците, плюя на държавата, плюя на простия народ, съвсем скоро се махам на много по-хубаво място
160
0
 
13
 
! Отговори
перо преди 11 години
За какъв Европейски съюз ми пишете бе. пичове. Подиграват ни се право в очите. Тези дни по телевизия 7 ДНИ/СЕДЕМ ДНИ/ ви се рекламира предаването МИЛИОНЕР ТЪРСИ СЪПРУГА!!!!Милионерът е ТОДОР СЛАВКОВ- син на Людмила Живкова и Иван Славков???И в очите ви казва за НЕСМЕТНИТЕ СИ БОГАТСТВА , които иска да сподели.Аз съм до-тук. Гледайте си СЛАВКОВ , БОЙКО И БАРЕКОВ.Подиграват ви се с всичко написано от вас , с всяка дума казана от вас.
159
1
 
13
 
! Отговори
рт преди 11 години
И от къв *** сме в ЕС , да ни слагат и измислени акцизи и данъци , че да ни се вдига всичко покрай горивата . Добре си бяхме извън него .
158
0
 
18
 
! Отговори
Макс преди 11 години
Като не искате да стачкувате ще ПРОДЪЛЖАВАТ да ви стрижат ! Това не го ли разбрахте ! Сега можете да се оплаквате и да псувате наволя. Излизане на масови протести е решението. Забравете за партиите в парламента те всички имат за цел да ви направят роби. Защо хора искате да сте роби или крепостни селяни ? Защо ? Какво правите за да промените това !?
157
1
 
26
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
В четвъртък протест пред парламента!!!
156
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 11 години
Бе що направо не пуснат една атомна бомбичка и айде, кво само ни мъчат....пък и ние май пречим на някои,как тия цени не повлякоха и заплатките малко нагоре бе ц ц ц ,бах ти геноцида, *** и ние траем...бах мааму...таков народ нема еййй...те ни таковат *** и ние не шаваме,корави бе!!!!! До кога ли ще удържим на тоя напън а?Що дремем...овце ли сме ?..кво ли?Робски народ сме еиии, ми що си не стояхме под турско...по добре да сме ...ама и що ахмак гласува за тия..много глупав народ сме еиййй..*** много.
155
0
 
8
 
! Отговори
bulgarinsa преди 11 години
samo govorite brata izlezte na ulitzata protestirayte
154
2
 
30
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
ПО-ЯСНО Е ОТ БЯЛ ДЕН - БЕЗ БЕЛЕНЕ ОТИВАМЕ ПО ДЯВОЛИТЕ. ВИСОКИ ЦЕНИ - БЕДЕН НАРОД - ЗАТЪВАЩА ДЪРЖАВА. НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ
153
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се плюнчим по форумите много ни бива,ама да излезем на протест-не...ОВЦИ сме ние,затова си е заслужено,че са ни го набили четвъртит отзад!Хак да ни е!
152
1
 
11
 
! Отговори
До 191 преди 11 години
Айде да не ставаме съвсем крайни. По добре да ги подредим на улицата един до друг и всеки 3-ти в тила. Другите сами ще пукнат гнидите.