Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото

Найденов дири къде по веригата има изкривяване
Обновена: 1 авг 2012 15:15 | 1 авг 2012 13:07,
228
Борисов пуска данъчните на проверка за цените на млякото и месото
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти и каква част от сектора се намира в сивата икономика.

Това стана ясно след бурна среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя и земеделския министър Мирослав Найденов. 

След разговорите обаче не стана ясно кой е виновен за големите разлики между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти.

"Всеки казва, че работи на загуба", обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има изкривяване.

"Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър.

Според него животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а не се забелязва намаляване на цените в магазините.

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях.

"Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а се намаляват  животновъдните ферми“, оплакаха се производителите.

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната.

По негови думи разговорите днес били доста бурни, но не се е стигнало до конкретни решения. На въпрос на Dnes.bg какво ще определи като ползотворна среща, той обясни, че трябва да се спре натискът по веригата.

Според Найденов производството на млечни и месни продукти е обект на националната ни сигурност.

"Какво ще правим, ако утре по някаква причина се наложи да затворим границите, а ние нямаме местно производство“, попита риторично той.

Найденов е набелязал четири мерки за подпомагане на производителите. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

През месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, предлага още Найденов.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Той отхвърли и твърденията, че в големите търговски вериги се предлага предимно чужда продукция.

"80-90% от продуктите по щандовете са от български произход“, категоричен бе Димитър Спасов. Той обясни, че изобщо не се притеснява от проверките, които се готвят, дори ги приветствал.

"Ние работим изцяло в светлата икономика", категоричен бе той.

От своя страна Кирил Вътев, представител на преработвателите, обясни, че България е прекалено малка за такава експанзия на търговски обекти.

По негови думи всяка една търговска верига се стреми да държи най-ниските цени в своите обекти и за да го постигне, „натиска“ преработвателите за възможно най-ниски изкупни цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари