Как е убит Ангел от Катуница? Неразказвани факти около разследването

Увеличиха присъдата на убиеца на Ангел от Катуница
3 авг 2012 22:31,
245
Как е убит Ангел от Катуница? Неразказвани факти около разследването
Симеон Йосифов в съдебната зала. Снимка: архив, Булфото

Апелативният съд в Пловдив увеличи с една година наказанието на 55-годишния Симеон Йосифов, който е признат за виновен в убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница.

Йосифов ще лежи не 17, а 18 години в затвора, решиха апелативните магистрати. Съдиите са убедени, че са налице всички доказателства, които доказват, че именно Йосифов е извършител на тежкото умишлено престъпление.

Съдът взе под внимание и автотехническата експертиза, според която шофьорът е можел да спаси живота на Ангел, като натисне спирачки. Вместо това Йосифов е дал пълна газ и е прегазил момчето.

Магистратите лишиха 55-годишния мъж и от правото да управлява моторно превозно средство до живот.

Конфликтът на 23 септември започва след жалба в полицията на вуйчото на убитото момче – Веселин Христов, който се е оплакал от известния като Цар Киро – Кирил Рашков, че отново ги тормози. Афектиран от полицейската проверка срещу фамилията му, Рашков се заканил на висок тон с убийство на Христов и приятелката му Иванка Петрова с изразите: "Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите". После продължил към Веселин Христов със заканите "Къде е майка ти, ще убия и нея". Демонстративно заплюл Христов и приятелката му. Те позвънили на телефон 166.

„Кирил Георгиев Рашков, известен в обществото като "Цар Киро", решил да демонстрира пред Веселин Христов, негови близки и населението в селото сила, влияние, финансова мощ и широка подкрепа от ромите в региона, затова повикал роми от „Столипиново”, като им обещал по 100 лева на ръка, безплатно пиене и храна, ако дойдат и респектират близките на Веселин”, пише в мотивите на съда.

10 леки автомобила и бусът, шофиран от Симеон Йосифов, карали бързо из улиците на Катуница, за да респектират населението. Според магистратите те форсирали автомобилите и се опитвали да покажат надмощие и пренебрежение пред хората от селото.

Убитият Ангел Петров и баща му видели създалата се ситуация. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, отправили множество закани за убийство и псувни. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел Петров взел летва, повел и домашното куче,  за да респектират лицата, с които са в конфликт и се върнал при баща си, предавайки му летвата.

Атанас Петров с летвата успял да удари едно от лицата, което държало нож, а след това и един автомобил от колоната. Кирил Рашков, който се намирал извън автомобила си, държал двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Веселин Христов, че ще го разпори, ще му отреже главата, неколкократно заплашително замахнал със сабята.

Жителите на Катуница за момент успели да респектират ромите и те  започнали да отстъпват.

От другата страната на платното на улица „Стадиона" Ангел Петров чул шум и заявил „някой бият от другия край на улицата", същевременно с кучето, което държал на повод, бързо пресякъл градина, разделяща улицата на две и отишъл от другата страна.

Там се намирал спрял изостаналият от групата микробус и подвикнал към намиращите се в него: „какви сте вие и какво търсите тук".

„Водачът - подсъдимият Йосифов, съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел с моторното превозно средство и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към пострадалия.”, пише още в мотивите на Апелативния съд.

Магистратите оставят в затвора за 18 години 55-годишния Симеон Йосифов. В затвора са и членове на фамилия Рашкови, но по различни обвинения.

След убийството на 19-годишния Ангел в Катуница започнаха размирици, които отекнаха в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
5
 
! Отговори
К К преди 11 години
*** да умре до кофите-
191
5
 
0
 
! Отговори
istinata преди 11 години
HORA sTIGA S TSIGANI DAITE DA VIDIM KAKVO PRAVYT BG -TE NIE NIE SME V KRITO$NO POLOJENIE TOVA B: BORISOV IDRUGI NESA POLETISI TE SA NAI $ERNOTOLITSE NA bg ,neka da izleze edin drug ; LEVSKI; IMALIGO ILI SME BSI$KI SME ;LEVSKI:DAITE DA POKAJEM KAKIV E BILGARINA : MILIONERITE NA BG SA POD SYNKA DA IM SE TIRSI OTGOVORNST ZA DANATSI OSTAVETE TSIGANITE KATO IMA ZAKONI NYMA DA IMA PROBLEMI STEZI POLETITSI SME SAMO ZA ROBI NA ZAPADA INA TSYL SVYT
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
niama da xrantytim prestapnici ,tova sa pari ot nashite danaci smart za tiax i tolkova ypravliavashti ***.
189
1
 
0
 
! Отговори
pet_14 преди 11 години
Ако някой прочете коментара на човекът, който е писал коментар 227 може да си спести поне 3 дебели книги на тема "световна конспирация". Аплодисменти за този човек! Човече, ако все още следиш тази новина и коментарите - бих искал да се свържа с теб. Наскоро четох книги за Световната конспирация, на Ван Хелзинг и бях шокиран.. А какви и други неща има...Ще се радвам ако се свържеш с мен по някакъв начин. Скайпът ми е pet_14 Биши братле и Бог да закриля България!! Че иначе... лошо.. :Х
188
0
 
7
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 11 години
НАЙ-МАЛКО 60г. ЗАСЛУЖАВА !!! ЗАЩОТО ТОЛКОВА Е СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА НА МЪЖЕТЕ В Б-Я !!!
187
3
 
19
 
! Отговори
кики преди 11 години
Наскоро едно 21 годишно момче сподели с мен, че не е сигурен какъв път ще поеме като завърши университет. Все повече гледал навън, не само защото тук няма работа и добро заплащане/ той има възможноост да печели добре, защото е умен и е IT специалист/ , но защото няма сигурност в здравеопазването, в съдебната система, няма закони, цари хаос. Това са негови думи и е жалко, че е още един млад и свестен човек вероятно ще отиде в едно по-добро и подредено общество. И така, няма оправия в България.
186
0
 
26
 
! Отговори
kiki преди 11 години
Е,и? Как може тогава да не се накаже подбудителя на това убийство , а само извършителя? За това бяха безредиците в Катуница, защото ние не искаме *** да се саморазправят и да решават кой да живее и кого да убият. До толкова са убедени, че са ненаказуеми и недосегаеми, т.е защитени от жластта , че могат да убиват на пътя хора и да се правят на жертви. И така до сега няма наказани за смъртта на Ангел от сем. Рашкови, те остават настрана от това събитие, а са главните виновници.
185
2
 
8
 
! Отговори
марко преди 11 години
абе че компютърът ти няма кирилица не е толкова важно,важното е че нямаш грам мозък на вторият етаж /в главата/,не стига че пишеш на маймуски,ами от къде го измисли тва BYRGAS,a?празната ти крътуна ще си остане цял живот празна !
184
1
 
4
 
! Отговори
DUBLIN преди 11 години
Do 222:Bratko,tsiganite vinagi sa "ska4ali" i pravili "tsiganii",no vednaj kato razberat 4e sopata e golqma i se svivat.Sam znae6 4e sa straxlivi-neka da ima demokratsiq i prava,no preklqt li....toqgata igrae,kakto e po tseliq "bql" svqt,kakto go ma4ka i Boiko.Badi jiv i zdrav i kasmet.
183
0
 
30
 
! Отговори
Един българин преди 11 години
Днес в Пирогов е прието едно *** от Факултета ул. Братска дружба недохранено и плъхове са яли част от главата и очите му. Единственото сигурно нещо е че, е момче и е може би на около 6 месеца, но заради недохранването няма да се разбере точно. Един човек не би допуснало това, но *** явно не са хора. Пълна стерилности забрана за раждане на такава *** и ***.
182
0
 
2
 
! Отговори
xxl преди 11 години
kogato politicite si 4eshat topkite i ne vzemat merkite estestveno e3 naroda da go napravi
181
0
 
2
 
! Отговори
qupid преди 11 години
zapadnjcite sa izpolzvali radioaktivna sterilizacia,zatova nemat ***.
180
2
 
15
 
! Отговори
до 220 преди 11 години
синко,по време на другите правителства,*** не дигаха глава толбкова много-а сега,след изказването на леля ти килъри и чичо ти цеко...почнаха да убиват публично хора-айде малко да помислим?
179
0
 
21
 
! Отговори
не преди 11 години
където има проблем с ***, да се правят отряди от доброволци, щом държавата не ще да ни защитава от тези разбойници и хулигани
178
2
 
8
 
! Отговори
DUBLIN преди 11 години
Samo 1 vapros-kakvo napravixa "tsarq" i Stani6ev/da ne govorim za Dogan/ za da sa tiq boklutsi v zatvora,kakto GERB gi prati v zatvora za kadeto otdavna,otdavna zaslujavaxa da badat.I sprete da laeto po Boiko a se ogledaite i si otvorete o4ite........
177
0
 
32
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Като родят веднаж -да ги стерилизират
176
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
175
0
 
40
 
! Отговори
Е, га ти държавата преди 11 години
Братя българи, каквото и да си пишем тук, *** ще продължат да крадат, да лентяйстват, да се редят по банкоматите за социални помощи, защото не е луд този, който яде баницата... Да живеят народните ни избранници, които за един глас повече, така объркаха държавата, че дори и Бог при най- добро желание да оправи нещата, би вдигнал безпомощно ръце. Докато само си драскаме по форумите, *** и престъпници ще убиват безнаказано деца... Нашите деца...
174
2
 
18
 
! Отговори
мангал преди 11 години
ПЕЩИТЕ В КРЕМИКОВЦИ ДАЛИ РАБОТЯТ ОЩЕ ИЛИ ГИ РАЗВАЛИХА ?????.
173
0
 
8
 
! Отговори
до 201 ИЗТИНАТА преди 11 години
Мисля, че не може и не трябва да се примирим с това и че ти си ***. Всеки БГ знае да пише ИСТИНА, ИЗТИНО ГАДНА.